|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Gospodarka pasieczna - karmienie zimowe
SlawekWo - 24.07.06, 19:12 Temat postu: karmienie zimowe Zbliża się okres zakarmiania zimowego ( a może już jest hehe znów coś przespałem)
Sam wole miodek a podając pszczołom cukier zamiast tego co same przygotowa ły sobie na zimę rozumiem ich ból, takie g.... niewiele istot może stolerować. Stąd pewno tak wiele samobójstw rodzin pszczelich w okresie zimowym. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jak wzbogacić menu pszczółek w zimie ? Może jakieś zioła, mikroementy, witaminy ?
odgo - 25.07.06, 10:53
Witam,
Normalne zakarmienie miodem + 2 ramki z duza iloscia pierzgi i rodziny na wiosne beda zdrowe i silne. nie potrzeba zadnych witamin, ziol, etc.
Pozdrowienia
Grzegorz
SlawekWo - 25.07.06, 22:36
Dzięki za rade. A wię stara zasada im miniej kombinujesz tym lepiej. Ale dla pewności to mam zakarmić syropem czy miodem.
odgo - 26.07.06, 09:16
O przepraszam, pomylka - oczywiscie ze syropem (lub inwertem) a nie miodem
Pozdrowienia
Grzegorz
truten - 26.07.06, 09:25
Nie kombinuj z miodem na zimę, bo jak sam piszesz brak Ci doswiadczenia.
Nie każdy miód nadaje się na pokarm zimowy to po pierwsze.
Po drugie, każdy prawdziwy miód zawiera ziarna pyłku. Zimą są one trawione wraz z pokarmem węglowodanowym ale przyczyniają się do szybszego wypełniania jelita grubego.
Jeżeli zima będzie tak długa i ostra jak ostatnio, to "zaworki" nie wytrzymają. Pszczoły będą wypryskiwały z ula w celu pozbycia się kału i krzepły na śniegu lub oddawały kał wewnątrz ula na ramki lub rozluźniając kłąb na ściany ula.
Jakie są tego konsekwencje ? - zalecam poczytać w literaturze pszczelarskiej. Nie przeczytasz tam tylko o tym, że skrzepłe na śniegu pszczoły to idealny wabik dla sikorek zgromadzonych zimą w stada. Te sympatyczne latem ptaki, w okresie zimy zbierają martwe pszczoły nie tylko ze śniegu ale też z wylotków drażniąc pszczoły. Uderzenia dziobem przy mroźnej pogodzie w ul, to jak uderzenie pałeczką w napiętą skórę bębna. Ul spełnia rolę pudła rezonansowego. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno !!! stawiać karmika na pasieczysku lub w jego pobliżu.
truteń
SlawekWo - 30.07.06, 21:22
ok dzięki kolegom za rady bez witamin i innych dodatków to już kumam
ale no właśnie może jakieś zioła aby nie dopuścić do nosemozy ?
po co na wiosnę męczyć się z olejkami kamforowymi jak na zimę można dodać coś minimalnie żeby na wiosę nie mieć problemów
jk - 30.07.06, 22:40
co sądzicie o dodawaniu czosnku do syropu jako antybiotyku
truten - 01.08.06, 10:43
Zioła a nosema
Słusznie piszesz, że nosemą trzeba się zająć przed zimowlą a nie dopiero wiosną.
Z mojego doswiadczenia wynika, że nic tak skutecznie nie niszczy nosemy jak kompleksowe stosowanie kilku czynników:
a/ czysty wydezynfekowany w sierpniu ul - o ile wiosną rodzina wykazywała chorobę
b/ ramki - nowe a jeśli stare to zdezynfekowane
c/ plastry do zimowania wyłącznie tegoroczne ale 2-3 krotnie przeczerwione
d/ matki wymienione - jeśli wiosną była nosema w rodzinie (świtnie zachowują pierwotniaka a raczej chorobę w formie bezobjawowej, zaczyna on niszczyć jej organizm w warunkach stresowych tj. koniec zimy - przedwiośnie). Brak 100% gwarancji, że sama przeżyje i nie bedzie ogniskiem choroby w rodzinie
e/ uzyskanie 2 pokoleń pszczoły do zimowania w warunkach minimalnego zagrożenia warrozą - robotnice muszą być w bardzo dobrej kondycji, wypasione, z bogatą tkanką tłuszczową
f/ do zimowli kierować wyłącznie rodziny bardzo silne nawet za cenę zmniejszenia liczby rodzin w pasiece
g/ rodziny układać bardzo ciasno - jak ciasno ? - zapytajcie Jurka Tombachera
truten
SlawekWo - 03.08.06, 20:03
Wszystko co piszesz kolego to prawda, ale powracam do tematu dodatków do syropu. Tu kolega pytał o czosnek. W internecie czytałem coś o miesznce 12 czy iluś tam ziół. Czy ktoś może coś dodawał do syropu i chce podzielić się swoimi doświadczeniami. Zapraszam.
ulik2004 - 11.08.09, 22:28
Czy ktoś karmił pszczoły syropem z cukru z "Biedronki" tzw. 'słodka łyżeczka'??
potok5 - 12.08.09, 23:34
Karmiłem "Biedronkowym" cukrem w zeszłym roku i teraz też karmię.Myślę,że ten cukier jest dobry.
krzysglo - 14.08.09, 09:37
Ja stosuje do rozpuszczania cukru "herbatę" wywar z kilku ziół ktróre sam zbieram lub kupuję w aptece:
wrotycz
piołun
krwawnik
koński szczaw
pokrzywa
skrzyp polny
mięta
dostałem ten skład około 19 lat temu od pszczelarza z Prudnika. On tak stosował. Ja, w zależności od czasu, stosuję zawsze rok rocznie, napewno jako pierwszą i drugą dawke do zakarmiania. Później zależy od czasu. Jak go mam to całość zakarmiam takim syropem.
w poprzednim roku kupiłem gotowe zioła dla pszczół.
wiecej co napisałem w tym temacie mozna znaleść >>> tu <<<
a po zalogowaniu mozna zobaczyć zeskanowane opakowanie gotowych ziół -skład
jino2 - 14.08.09, 19:02
Kolego nie uzywaj słowa herbata, herbatka bo to nie jest dla pszczół. jak używasz mieszanki ziołowej to tak to nazywaj.
jino2 - 14.08.09, 19:09
kupując ziółka dla pszczół, warto kupić ziółka na kurdesz czy grzańca dla siebie. wiary ubywa a bez pszcelarzy pszczoły długo nie pociągną.
marcinq00 - 16.08.09, 16:18
jesli podkarmiac to jaki rodzaj podkarmiaczki wybrac dordzcie koledzy
potok5 - 16.08.09, 22:16
np.słoik czy wiaderko plastykowe z dziurkowanym wieczkiem.Kładziesz na ramki i pszczółki od dołu piją.Litr wciągną przez noc.Nie wiem czy to najlepszy sposób,ale ja tak robię i w moim przypadku to wystarczy.Mam sześć uli więc mogę się tak bawić.Znajomy ma pasiekę 50 pni,karmi tak samo, ale używa wiader 5 litrowych.
pozdrawiam,
marcinq00 - 17.08.09, 10:43
witaj ja zacząłem wlasnie ograniczac matki w czerwieniu kiedy moge zaczac podkarmiac na zime i w jakiej proporcji wody do cukru cz mugłbys mi doradzic
pozdrawiam
Marcin
ulik2004 - 17.08.09, 20:26
Moja wiedza jest może i nikła ale po jaką choinkę Ty teraz ograniczasz matkę w czerwieniu?? Przecież z teraz zaczerwionych pszczół wygryza się "ekipa" na zimę i raczej powinna być jak najliczniejsza. W razie czego to mnie poprawcie.
potok5 - 17.08.09, 23:11
Moja wiedza jest też nikła,ale zgadzam się z ulikiem2004.Teraz potrzeba duuużo czerwiu.Nie ograniczaj matki.Dokarmiam od 20 lipca syropem 1:1(1kg cukru/1litr wody).Słaby u mnie teren, główny pożytek kończy się na lipie.Spiesz się z karmieniem bo ta czynność powinna zakończyć się około 10 września.Nie zapomnij o lekarstwie na warrozę.
pozdrawiam,
marcin
marcinq00 - 18.08.09, 09:43
a co najlepiej zastosowac na warroze z ograniczaniem matek to tak mi doradzono ja dopiero w tym roku zacząlem pszczelarzyc tak ze jeszcze nie wszystko wiem i nie wszystko umiem
pozdrawiam
marcin
potok5 - 18.08.09, 22:36
Apiwarol,Bayvarol,BeeVital http://beevital.pl/,paski na warrozę
Poszperaj w internecie,w czasopismach.
pzdr.
marcinq00 - 21.08.09, 11:24
dzieki za rady pozdrawiam marcin
jino2 - 24.08.09, 18:07
ja najbardziej zadowolony jestem z 2,5 l podkarmiaczek powałkowych plastykowych "łysonia".
marcinq00 - 29.08.09, 16:27
co na waroze na zime jest cos specjalnego czy to samo
pozdrawiam i dziekuje
Marcin
minikron - 15.09.09, 14:55
truten napisał/a: | Zioła a nosema
Słusznie piszesz, że nosemą trzeba się zająć przed zimowlą a nie dopiero wiosną.
Z mojego doswiadczenia wynika, że nic tak skutecznie nie niszczy nosemy jak kompleksowe stosowanie kilku czynników:
a/ czysty wydezynfekowany w sierpniu ul - o ile wiosną rodzina wykazywała chorobę
b/ ramki - nowe a jeśli stare to zdezynfekowane
c/ plastry do zimowania wyłącznie tegoroczne ale 2-3 krotnie przeczerwione
d/ matki wymienione - jeśli wiosną była nosema w rodzinie (świtnie zachowują pierwotniaka a raczej chorobę w formie bezobjawowej, zaczyna on niszczyć jej organizm w warunkach stresowych tj. koniec zimy - przedwiośnie). Brak 100% gwarancji, że sama przeżyje i nie bedzie ogniskiem choroby w rodzinie
e/ uzyskanie 2 pokoleń pszczoły do zimowania w warunkach minimalnego zagrożenia warrozą - robotnice muszą być w bardzo dobrej kondycji, wypasione, z bogatą tkanką tłuszczową
f/ do zimowli kierować wyłącznie rodziny bardzo silne nawet za cenę zmniejszenia liczby rodzin w pasiece
g/ rodziny układać bardzo ciasno - jak ciasno ? - zapytajcie Jurka Tombachera
truten |
Truteń, dobrze piszesz, ale zapomniałeś o punkcie h...
h/ dużo różnorodnego pyłku w czasie wychowywania pokolenia zimowego i pozostawionego na zimę
Można to osiągnąć przez poszerzanie bazy pożytkowej z roślin późno kwitnących, dając w sierpniu do gniazda minimum dwu ramek z pierzgą odebraną w maju/czerwcu, albo wywiezienie na wrzos/nawłoć.
jino2 - 16.09.09, 16:43
nosemoza - to już choroba przeszłości, albo ocieplenie klimatu sprawiło, że moje ule mają czyste wylotki i ściany wiosną. (a nic nie stosuję, odkąd wycofano fumagilinę)
nick - 30.09.09, 16:29
Witam mam małe doświadczenie i to co teraz napisze może wyda się dziwne. Mój problem polega na tym że parę rodzin ma mało pokarmu czy mogę teraz coś jeszcze zrobić?Pozdrawiam.
potok5 - 30.09.09, 20:00
Trochę już późno. Może wydaje Ci się,że pokarmu jest za mało.Jak silne masz te rodziny?Ile mają teraz miodu?Nie wiem co Ci doradzić.Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Zobacz tu http://www.forum.zagajnik.xwp.pl/ poszukaj tematu "Gęstość syropu do podkarmiania". Ktoś pisze,że karmi pszczoły w październiku.
ryszard13 - 02.10.09, 11:07 Temat postu: syrop z cukru Witam. Czy ktoś wie kto pierwszy zastosował syrop z cukru, oraz jak do tego doszło? Pozdrawiam
jannypan - 12.03.11, 08:20
Normalne zakarmienie miodem + 2 ramki z duza iloscia pierzgi i rodziny na wiosne beda zdrowe i silne. nie potrzeba zadnych witamin, ziol, etc. WoW Gold Cheap
Buying WoW Gold
Buy World of Warcraft Gold
WoW Gold Cheap
|
|