Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna

Sprzęt pasieczny - Poidło pasieczne dla gospodarki wędrownej

Mikołajczyk - 04.10.06, 19:08
Temat postu: Poidło pasieczne dla gospodarki wędrownej
Poidło pasieczne przydatne szczególnie dla gospodarki wędrownej!
Prowadząc prawidłowo gospodarkę pasieczną, szczególnie gdzie nie występują naturalne zbiorniki z czystą wodą - musimy pomyśleć o konstrukcji poidła pasiecznego. Jeżeli pasieka jest w pobliżu miejsca zamieszkania, nie stanowi to problemu bo wystarczy niewielki pojemnik z kranem, napełniany codziennie, z którego skapująca woda na pochyloną deskę będzie już należytym poidłem. Problem stanowi pasieka oddalona od miejsca zamieszkania pszczelarza co występuje przede wszystkim w gospodarce wędrownej.
Rozwiązaniem tego problemu może być większy zbiornik zamknięty na wodę z którego powinna ona spływać, a który musi znajdować się kilkadziesiąt cm wyżej nad płytkim zbiornikiem otwartym, pokrytym na całej swojej powierzchni – najlepiej kamieniami o średnicy kilku cm - pełniącymi rolę postumentu z którego pszczoły nie topiąc się będą pobierały wodę, albo inną konstrukcją pełniącą rolę pływaka. Oba zbiorniki muszą być połączone rurką np gumową lub plastykową - zakończoną urządzeniem samozamykającym /na wzór jakie jest zastosowane w płuczce sedesowej/ zamontowanym na zbiorniku otwartym. Urządzenie to powinno umożliwiać stały dopływ wody w miarę jej zużywania lub wyparowywania.
Aby urządzenie to sprawnie działało zawór otwierająco - zamykający dopływ musi być bardzo sprawny z materiału nierdzewnego. Na pływak współpracujący z tym zaworem najlepiej nadaje się styropian. Pływak ten winien być zamontowany w bocznej trochę zagłębionej i odgrodzonej od kamieni części zbiornika otwartego. Takie urządzenie zdaje egzamin u mnie w pawilonie w pasiece wędrownej.

jino2 - 16.01.08, 17:04

nie wiem dlaczego?
jako że mam oddaloną pasiekę, jako alternatywne poidło postawiłem uszkodzone wiadro (blaszane) pod okapem. na krawędzi zawiesiłem rajstopę na której pszczoły obsiadają od wewnątrz i zewnątrz wiadra. owiele chętniej biorą wodę deszczową od tej ze studni.
obecnie ustawiam kilka takich wiaderek.
dodatkową zaletą jest, że bardzo ładnie ukorzeniają mi się sadzonki wetknięte obok wiadra.

joeleja - 15.11.09, 21:54

Poidła pasieczne dla gospodarki wędrownej powinny być proste a jednocześnie zapewnić wszystkim pszczołom dobre pobieranie wody bez zbędnych lotów.Nie pochwalam poidełek otwartych, do których mogą się dostać odchody pszczele a tym samym mogą być roznoszone choroby.
Ja stosuję słoiki "Twist".W nakrętce należy wyworcić 20 - 40 małych otworów/można nawet przebić gwożdziem/Słoik może być różnej pojemności.Słoik zalewamy wodą i odwracamy do dołu nakrętką ustawiając nad samym wylotkiem 2-3 cm na wcześniej przygotowany uchwyt, czy podstawkę z drutu.Troszkę wody się wyleje a reszta się zawiesi.Pszczoły spokojnie będą sobie pobierać wodę beż narażania się na choroby i utonięcia.Aby ich nauczyć na wiosnę w niewielkiej ilości wody rozpuszczm trochę cukru i miodu na zapach.Po pobraniu nawet małej ilości z poidełka tak się przyżwyczją, że będzie ich póżniej satysfakcjonować czysta woda.Każdy ul ma swoje poidełko a jak często nie jeżdzimy w odwiedziny,to można zamontować większe słoiki.pozdrawiam joeleja

ulik2004 - 16.11.09, 12:07

Posiadasz może zdjęcia na których widać umocowany słoik..?? Ile wody na jaki okres starcza??