Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna

Gospodarka pasieczna - paliwo do podkurzacza

irek - 22.02.07, 19:16
Temat postu: paliwo do podkurzacza
Witam
Mam pytanie czy próchno do podkurzacza musi być z wierzby,czy też można uzyskać je z innych drzew?Jak tak to z jakich?
Pozdrawiam[/code][/u]

DAN - 22.02.07, 22:27

Podobno najlepsze próchno jest z wierzby, ale równie dobre jest z innych drzew liściastych. Jak nie miałem próchna, to paliłem w podkurzaczu węglem drzewnym z wysuszonymi kolbami kukurydzy.
SKapiko - 24.02.07, 19:43

Nie można stosować próchna zdrzew tzw. twardych; dąb, brzoza, grab choć niektórzy stosują z buka.
proste1 - 26.06.11, 14:45
Temat postu: paliwko
witam was ten temat już jest trochę stary ale dopiszę się najlepszym paliwem do podkurzacza jest lipa można do niej sobie domieszać trochę ziół tzn. mięta melisa stosuje już parę lat i nawet te pszczoły najbardziej złe w mojej pasiece robią się łagodne pozdrawiam
Jorgotir - 29.06.11, 09:52

Nie wiem czy to prawda ale rzekomo próchno z dębu i buka daje jakieś pozytywny efekt zwalczający warrozę . Czy to może być prawda ?
proste1 - 29.06.11, 20:18
Temat postu: re
słuchaj powiem ci tak że próbowałem już takiego paliwa do podkurzacza ale szybko zrezygnowałem gdyż strasznie szybko wzrastała agresywność pszczół na ten dym a co do warrozy to dym musiał by działać jak kwas mrówkowy który atakuje drogi oddechowe pasożyta pozdrawiam