Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna

Gospodarka pasieczna - ile ramek....??

darekja7 - 12.11.07, 18:11
Temat postu: ile ramek....??
witam kolegów pszczelarzy,
jestem poczatkujacym pszczelarzem mam 10 uli wielkopolskich styropianowych
mam do Was koledzy pytanie:
czy gniazdo na lato powinno byc na 2 korpusach?czy na jednym?
wierze,że dostane od Was podpowiedz

SKapiko - 14.11.07, 21:06

Gniazdo jest zawsze na jednym korpusie dolny oczywiście, a drugi i więcej to już miodnia, ewentualnie jeżeli chceż wymienić ramki w gnieździ to przenosisz najczarniejsze do górnego a w ich miejsce wstawiasz węzę.
darekja7 - 16.11.07, 11:46

SKapiko napisał/a:
Gniazdo jest zawsze na jednym korpusie dolny oczywiście, a drugi i więcej to już miodnia, ewentualnie jeżeli chceż wymienić ramki w gnieździ to przenosisz najczarniejsze do górnego a w ich miejsce wstawiasz węzę.

witam ponownie,
a czy wskazane jest zabranie z gniazda ramek z czerwiem i przeniesienie ich korpus wyzej?
a w gniazdo wstawienie nowej weży?
z góry dziękuję

jino2 - 16.11.07, 16:44

dlaczego niektórzy najpierw kupują zwierzątko a później książkę?
SKapiko - 16.11.07, 19:32

W ulach wielkopolskich jest to nawet wskazane ze względu na to że trzeba co roku wymieniać ramki na nowe gdyż w starej woszczynie najchętniej gromadzą się różne patogeny chorobotwórcze. Czynność tą trzeba wykonać w tedy gdy temperatura się już ustabilizuje i będzie dostatecznie dość ciepło a i rodzina musi być dość silna by mogła czerw w górnym korpusie ogrzać. Ramki należy przenosić stopniowo pierwsze jedną potem dwie to zależy od siły rodziny, są pszczelarze którzy potrafią wymienić prawie całe gniazdo.
jino2 - 17.11.07, 15:38

dokładnie to w komórkach zostają wylinki po każdej wygryzionej pszczole, systematycznie ją pomniejszając - i to zasadnicza potrzeba rotacji ramek.
druga to pozostałości leków po zabiegach p/warozie i potrzeba wymiany(kasacji) ramek po zimowli.
osobiście tak zafascynowałem się nowymi ramkami, które kupóję bezpośrednio na kiermaszu, że z prawdziwą przyjemnością pozbywam się starych w całości. rocznie dokupuję po 10 ramek na każdą zimującą rodzinę i tyle staram się podać do odbudowania na nowe gniazdo zimowe.
odsyłam do opisu Kolegi w "Pszczelarstwie" który przesiedlił, zakarmił, i zazimował pszczoły na nowej węzie.- oczywiście kosztem zwiększonej ilości syropu.

darekja7 - 19.11.07, 20:28

czy jak przełoze ramki z gniazda do górnego korpusu musze oddzielić korpusy przegrodą,żeby matka nie przeszła w górny korpus???
jino2 - 20.11.07, 16:18

to zależy kiedy to będziesz robił i w jakim celu.
musisz nauczyć się liczyć ilość czerwiu, i zagadnienia kierowania siłą roju.
w górnym korpusie są lepsze warunki do wychowu czerwiu i dlatego matka tam wpada.
musisz jednak pamiętać o przeglądzie przeniesionych ramek w ósmym dniu, abyś zadecydował o matecznikach.

nick - 24.08.09, 14:35

jestem zaczynającym pszczelarzem mam pytanie kupiłem odkłady są to małe rodziny na ilu ramkach można je zazimować są to ule wielkopolskie
potok5 - 24.08.09, 23:18

Zależy ile jest pszczół w rodzinie.Zostawiasz tylko obsiadane plastry,pozostałe wyjmujesz.W pustą przestrzeń wkładasz matę słomianą,żeby docieplić.Jeśli pszczół starcza na pięć ramek to według mnie można zazimować taką rodzinę.Jeśli mniej to może lepiej połączyć dwa odkłady w jedną rodzinę,ale tu może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
pozdrawiam,
marcin

nick - 25.08.09, 08:53

dzięki a może jeszcze mi doradzicie ile taka rodzina potrzebuje pokarmu na zimę:)
potok5 - 25.08.09, 21:19

Rok temu karmiłem swoje małe roje (5 ramek) od 10 lipca.Do pierwszej dekady września dostały około 12 litrów syropu. Nie wiem ile teraz mają Twoje pszczoły pokarmu,ile ich jest,czy coś teraz noszą.Popatrz na oko.Przy górnych beleczkach ramek powinny być szerokie,zasklepione wieńce.Skrajne plastry mogą całe być zalane.Pisze z głowy,lepiej zajrzyj w książki.W tym roku moje rodziny dostały już po około 10 litrów.Od 10 dni nie karmię bo ładnie noszą z nawłoci.Karmienie powinno zakończyć się do połowy września.
pozdrawiam

marcinq00 - 29.08.09, 16:37

slyszalem o wywarze z ziul do syropu cz to dobry pomysl by im go podac
pozdrawiam Marcin

marcinq00 - 30.08.09, 14:51

Na ilu ramkach warszawskich poszerzanych zazimować tegoroczne odkłady.
Pozdrawiam Marcin

jino2 - 01.09.09, 18:06

Panie Marcinie dla mnie to pytanie jest niezrozumiałe.
moje majowe odkłady niczym nie różnią się od starych rodzin, a czerwcowe z matkami reprod zajmują 7-8 poszerzanych, tylko dwie matki refundowane są ułomne ichyba skasuję te rodziny.

marcinq00 - 01.09.09, 19:13

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Marcin

marcinq00 - 06.09.09, 13:01

Na ilu więc mam zazimować Dzięki pozdrawiam marcin.
jino2 - 07.09.09, 18:42

Marcin:
- przed karmieniem ustawiasz na tylu ile obsiadają na czarno (ale bez przesady, do 8)
- po odymieniu z wkładki wiesz gdzie usadowił się kłąb,
- jak się ochłodzi sprawdzasz czy wygryzł się czerw, czy jest tyle zapasów co potrzeba, korygujesz gniazdo (ścieśniasz) a z niepełnej ramki z zatworu pszczoły dopełnią gniazdo.
- nie zapomnij zdjąć ocieplenia, sprawdz wentylację, ityle ......................
może ktoś coś uzupełni jak ma inną praktykę.

jino2 - 11.09.09, 20:14

Pani inż. Grażyna Korpysa w artykule "gdy sierpień wrzos rozwija, jesień krótka, szybko mija" na łamach "Pszczelarza Polskiego" 8/br bardzo przystepnie odpowiedziała na pytania kolegi Marcina.
jannypan - 12.03.11, 08:21

Gniazdo jest zawsze na jednym korpusie dolny oczywiście, a drugi i więcej to już miodnia, ewentualnie jeżeli chceż wymienić ramki w gnieździ to przenosisz najczarniejsze do górnego a w ich miejsce wstawiasz węzę.Cheap Maplestory Mesos
Buy RS Gold
Runescape Gold
RS Gold