|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Inne tematy - Proszę o radę
jerzy33 - 14.11.07, 09:58 Temat postu: Proszę o radę Witam bardzo serdecznie wszystkich na forum mam do was pytanie W jaki sposób mogę odziedziczyć lub przejac pasiekę od dziadka ?Dziadek nie jest już w stnie zajmować sie pszczołami ze względu na wiek i chce abym Ja dalej to kontynuował.Ja jednak nie wiem w jaki sposób moge to odziedziczyć pod względem prawnym biorąc pod uwage korzysci materialne pobierane z miodu, nie chce aby Urząd skarbowy sie mnie czepiał
No dzień dzisiejszy pasieka obejmuje 70 uli.
Prosze poradżcie cos jesli wiecie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
SKapiko - 14.11.07, 20:59
Powyżej 80 uli jest jest traktowane jako dział specjalny, masz poniżej to narazie się nie bój a żeby się nauczyć to jest najlepsza pora na lekturę a od wiosny to najlepiej pod okiem doświadczonego pszczelarza.
Życzę powodzenia.
jino2 - 16.11.07, 16:57 Temat postu: Re: Proszę o radę [quote="jerzy33"]
Prosze poradżcie cos jesli wiecie.
quote]
70 roj dla początkującego to duże wyzwanie, jednak napewno dziadek wprowadzi Cię w tajniki sztuki hodowli, a za kilka sezonów połkniesz bakcyla.
udaj się do lekarza wet-u i ją przerejestrujcie, a po nowym roku wykup OC na każdą pasiekę.
wrazie wątpliwości - pytaj na forum.
leszek.ryszk - 27.11.07, 14:47
mam trzy pnie (od dzis tylko dwa) w sierpniu wszystkie zakarmione jednakowo i rodziny mniej wiecej o jednakowej sile. dzis po osluchniu uli (styropian od Babika) w jednym padly I BYLO ICH BARDZO NIEWIELE ACZKOLWIEK RODZINA BYLA SILNA I Z JEDNO ROCZNA MATKA. W osypie nie znalazlem matki. Prosze o odpowiedz co moze byc przyczyna.
DAN - 02.12.07, 18:03
leszek.ryszk napisał/a: | mam trzy pnie (od dzis tylko dwa) w sierpniu wszystkie zakarmione jednakowo i rodziny mniej wiecej o jednakowej sile. dzis po osluchniu uli (styropian od Babika) w jednym padly I BYLO ICH BARDZO NIEWIELE ACZKOLWIEK RODZINA BYLA SILNA I Z JEDNO ROCZNA MATKA. W osypie nie znalazlem matki. Prosze o odpowiedz co moze byc przyczyna. |
W Pszczelarstwie nr 11 z 2007r. na str. 11 jest artykuł pt. "Czy przyczyną ginięcia pszczół jest wirus?". Może tam znajdziesz odpowiedź na zadane pytanie?
entrion - 08.12.07, 19:47
może po prostu matka została wyżąucona z ula a pszczoły zrabowane przez inną rodzine
|
|