|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Inne - Jak wypłoszyć pszczoły z komina wentylacyjnego domu?
jknick - 07.06.08, 16:44 Temat postu: Jak wypłoszyć pszczoły z komina wentylacyjnego domu? Witam,
W moim domu, w kominie wentylacyjnym zagniezdzily sie pszczoly. Wlazą przez kratki wentylacyjne do domu, codziennie po kilka trzeba wynosic. Zatykanie kratek nic nie daje, bo i tak sobie znajduja jakies przejscie. Co mam zrobic zeby je z tamtąd wypłoszyć? Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
Z góry Dzięki!
Pozdrawiam!
entrion - 25.06.08, 01:06
jeśli gniazdo jest blisko i można doięgnąć to pszcelarz może pomóc ewentualnie można je płoszyć za pomocą chemii ale to także musi zrobić pszczelarz bo jak wylezą trzeba matkę złapać do klatki i tak sie rodzine wyprowadzi ale smród z czerwiu może być potem problemem i nie ma 100% że te co zostanąsobie matki nie wychodują najlepiej to zrobić już na jesień jak już nie ma czerwiu powiedz gdzi to jest to może pomogę pisz na enitrion@op.pl pozdrawiam żadko tu zaglądam
coconut - 22.07.08, 04:23 Temat postu: Jak je stad usunac ...?
entrion napisał/a: | jeśli gniazdo jest blisko i można doięgnąć to pszcelarz może pomóc ewentualnie można je płoszyć za pomocą chemii ale to także musi zrobić pszczelarz bo jak wylezą trzeba matkę złapać do klatki i tak sie rodzine wyprowadzi ale smród z czerwiu może być potem problemem i nie ma 100% że te co zostanąsobie matki nie wychodują najlepiej to zrobić już na jesień jak już nie ma czerwiu powiedz gdzi to jest to może pomogę pisz na enitrion@op.pl pozdrawiam żadko tu zaglądam |
Do domu napewno Ci nie wejda, niepotrzebne zmartwienie, ale napewno nie jest to dla nich miejsce.
Popatrz sobie, co czasami trzeba zrobic, zeby "usunac" sktecznie pszczoly:
jino2 - 01.08.08, 19:16
alutek1995 napisał/a: | ... pszczoła zaatakowała mnie lecz ja ja straciłem rękom z głowy -....- jedna jeszcze była żywa i go ugryzła w nogę ............. |
1 to pszczoła się zdenerwowała, gdy wpadła w Twoje włosy, a jak umknęła przed machającymi rękoma i paniką - to już była w nastroju bojowym.
2 pszczoły żądlą a nie gryzą zębami - to trzeba zapamiętać!
3 żądło należy usuwać jak najszybciej, przesuwająć ostrzem noża po skórze.
nie polecam wyjmać go paluchami, bądź pensetą chwytem za torebkę z jadem bo to absurd.
4 myślę że jakiś okoliczny pszczelarz fachowo wybrałby je i bezboleśnie.
|
|