Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna

Gospodarka w ulach korpusowych o niskiej ramce - zimowla

anetek - 03.10.08, 10:12
Temat postu: zimowla
prowadze pasieke na ulach warszawskich poszerzanych, jednak w tym roku wzbogacilam sie o dwa dadanty, korpusy i dennice sa drewniane, a daszki styropianowe,
nie mam pojecia jak zimowac rodzine,
ile korpusow potrzebuja, czy zostawic i ocieplic samo gniazdo, skoro korpus nad nim jest pusty?

jino2 - 06.10.08, 19:22

przecież to ten sam rozmiar ramek. myślę że na 8 ramkach solidnie zasiedlonych to będzie super i wsam raz. wczesną wiosną trzeba być czujnym aby nie spadły z głodu mimo że zostanie 1/3 zapasu na tylnych częściach ramek.
życzę sukcesów!

RAFI - 21.07.09, 19:18

panowie pszczelarze mam pytanie .Od kiedy powino padkarmiać się na zime pszczoły ido kiedy powiny być podkarmione :?:
ulik2004 - 23.07.09, 08:14

Nie wiem jak inni ale ja dokarmiam przeważnie po ostatnim miodobraniu(ok. 20 sierpnia) i kończę góra 10 września. Teraz będę podkarmiał wcześniej bowiem już nie ma większego pożytku, więc czemu ma się im nudzić :)
pacyfic_77 - 09.09.10, 20:32

Mam 4 ule warszawskie poszerzone i też teraz kończę podkarmianie :mrgreen: zresztą cały czas pada taki ten rok :evil: myśle że do końca tygodnia skończe 15 kg mi zostało do podkarmienia :razz:
jino2 - 10.09.10, 19:45

ten rok jest wyjątkowo niekorzystny, pszczoły znoszą tak mikre obnórza pyłkowe, że trudno je dostrzec.
przypominam, że zakończeniem dokarmiania jest uzyskanie stosownego zapasu/ do ilości obsiadanych ramek (należy przejrzeć i policzyć ile odłożyły do ramek)
trzymajta się!