|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Gospodarka pasieczna - wiosna
knypa - 21.03.09, 21:35 Temat postu: wiosna 21,03,2009 zajzalem dzis do swojej pasieki.
Dzien zapowiadal sie bardzo ladnie sloceczko czyste niebo troszke mrozno.
Pojechalem do pasieki przy ulach cicho ale w srodku bzyczenie.
Postanowiłem pomalowac ule zanim zrobi sie cieplo i zanim pszczoly wyjda z ula.
udalo sie.
Poznej otworzylem ule i przeglądnolem ja jest niezle wyczsciłem je.
Pojawil sie czerw zamknolem ule i docieplilem je od gory.
Ale eksperymentoje ... na ramkach gdzie jest cukier który pszczoły nie zjadły w czasie zimy odsklepilem poszycie tak zeby mogly wybrac cukier i i zasilic nowy czerw. Pojawil sie w ramkach świeży czerw narazie skromnie ale to swiadczy ze jest matka.
Nie wiem czy dobrze zrobili z od sklepieniem tego cukru
A jeszcze jedno przygotowalem poidlo dla pszczół w sasiedctwie uli bo na wiosnę staram się zeby daleko nie musiały latac za woda…
pszczoly wyszly z uli i sie wietrzyly....
Kacper4500 - 22.03.09, 20:14
Kiedyś w jednej z moich książek wyczytałem że powinno się wspomóc i od sklepić, ale chyba nie wszystko.
Kiedyś zauważyłem u moich pszczół takie zjawisko, że pszczoły masowo wynosiły z ula cukier i to było jeszcze za nim zacząłem dokarmiać ja Apiinwertem.
Zastanawiałem się czemu, ale myślę że albo było zbyt mało miejsca do czerwienia, albo ten cukier sfermentował.
Dokarmiam Apiinwertem, bo lepiej się opłaca, bo tego więcej sobie zostawiają.
jino2 - 24.03.09, 20:32
według mnie to ten zapas zimowy z syropu cukrowego krystalizuje zimą i dlatego pszczoły kryształki wyrzucają później z komórek.[/b]
jino2 - 26.03.09, 18:32
wczoraj i dzisiaj mamy piękną zimę tej wiosny.
Kacper4500 - 27.03.09, 23:34
Tytół tematu brzmi "Wiosna" no tak, ale gdzie ta wiosna, bo u mnie jej nie widać, a i na działce jakoś wszystko poskurczane. Pszczoły,,, tylko wyjrzą na wylotek i pit do środka, bo im wiatr chce skrzydełka powyrywać. Dziś załatwiłem nową działkę i jest ta miejsce na 50 rodzi. Jutro dogram sprawę, -jestem w siódmym niebie, a wiecie co? -to z tego forum porwało mnie jeszcze bardziej. Pszczelarstwo to jest jak narkotyk, wciągło mnie już na amen.
jemaclesnica - 02.04.09, 08:19
mam pytanko czy można już poddać pszczoła ciasto miodowo pyłokowe i czy ono jest skuteczne jeżeli chodzi o pobudzenie pszczół na wiosnę?? z góry dziekuje za odpowiedz
jino2 - 02.04.09, 19:43
"czy można już poddać pszczoła ciasto miodowo pyłokowe" wg. mnie można; choć najpierw zalecałbym sprawdzić stan zapasów i jeżeli są wystarczające, to odsklepiać po 1 dm3 co 2, 3 dni. ( nierozumiem dlaczego chce Pan mieszać miód z obnóżami w ciasto, może lepiej je podać oddziełnie) ja na wiosnę nie podkarmiam.
"czy ono jest skuteczne jeżeli chodzi o pobudzenie pszczół na wiosnę??" miód (zapas zimowy) i pierzga, to tylko dwa czynniki, decydujące o pobudzeniu pszczół, a potrzebne jeszcze jest ciepło i woda. wg. mnie ciepło i słońce jest najważnie - to jest pover dla pszczół.
|
|