|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Gospodarka pasieczna - Pszczoły w basenie sąsiada.Jak je "oduczyć"?
potok5 - 03.07.09, 23:05 Temat postu: Pszczoły w basenie sąsiada.Jak je "oduczyć"? Moje pszczoły zbierają wodę z zewnętrznej ścianki basenu.Przy wejściu rurki od filtra do basenu lekko cieknie.Krople wody pomału spływają w dół i tam pszczółki pięknie siadają ku niezadowoleniu sąsiada.Uszczelnił szmatą,ale nie wiem czy to wystarczy.Może z tej szmaty też będą piły.Uruchomiłem poidło z bieżącą wodą u siebie.Moje pytanie: czy można skutecznie zniechęcić pszczoły do pobierania wody w dawnym miejscu(z basenu sąsiada)?Może tą szmatę namoczyć w ropie,benzynie,żeby zniechęcić zapachem?
pozdrawiam,
ms
Pawełek - 03.07.09, 23:20
dl swojego poidła na początek przez kilka dni dawaj wodę lekko słodką, wtedy pszczółki zaczną pobierać wodę z poidła i nie będą latać do sąsiada, potem jak już nauczą się poidła możesz dawać normalną wodę.
potok5 - 03.07.09, 23:46
Pawełek napisał/a: | dl swojego poidła na początek przez kilka dni dawaj wodę lekko słodką, wtedy pszczółki zaczną pobierać wodę z poidła i nie będą latać do sąsiada, potem jak już nauczą się poidła możesz dawać normalną wodę. |
Dzięki za radę.Moje poidło to dwa metry rynny ułożonej lekko pod skos.Woda pomału kapie z węża i spływa rynną do ziemi.Mogę tylko wsypać cukier do rynny.Może tak być?
Pawełek - 04.07.09, 09:43
nie wiem, ale możesz spróbować. Ja bym cukru wsypał zaraz na początku tam gdzie kapie woda i lekko czymś zablokował aby woda nie wymyła cukru dalej.
potok5 - 04.07.09, 11:48
Tak właśnie zrobiłem...i teraz czekam.
przemko1410 - 04.07.09, 15:04
Moja dodatkowa rada to taka byś zadbał by woda była w miarę ciepła bo to co sąsiad zrobił to bardziej przyciągnie pszczoły woda na szmatce szybciej sie nagrzewa...
minikron - 07.07.09, 00:28
Zmień poidło.Wystarczy wykopać mały dołek, wyłożyć folią, na folię dać mech lub żwir. 5 minut roboty. Z takiego poidła pszczoły chętniej biorą wodę. Może być takie minioczko wodne na końcu tej rynny. Możesz dać wodę lekko słodką.
potok5 - 07.07.09, 20:18
Dziękuję za rady.Myślałem o jakimś dołku na końcu rynny.Na razie podłożyłem małą miskę w którą włożyłem kamień,żeby ewentualnie pszczoły miały gdzie siadać.Z czasem dopracuję to "źródełko".Ostatnie dni to pogoda w kratkę więc i basen u sąsiada "nieczynny".
|
|