|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Ule - Różnica między dennicą niską,a wysoką?
potok5 - 20.09.09, 20:20 Temat postu: Różnica między dennicą niską,a wysoką? Jaka dokładnie jest różnica?Czy dennice wysokie są lepsze?Chodzi o wentylację?
jino2 - 21.09.09, 17:38
tak, w wysokich dennicach jest lepsza wentylacja, zarówno w czasie zimowli i letnich pożytków.
mam 5 szt - poławiacze denicowe firmy XXX i stosuję w kilku rodzinach całorocznie zmieniając ich funkcje i to jest naprawdę dobre.
mam też stare ule warszawskie (pogłębiane) z 1953r i pszczoły w nich funkcjonują nie gorzej od nowych.
wystarczy dopasować sobie linnię pszczół własnych - najlepszych w pasiece, a gdy będą silne to i będą miały sucho w gnieździe. wilgotnieją tylko plastry nie obsiadane.
kiedyś zawsze maty miały ustawioną słomę pionowo, a teraz większość mat ramowych ma słomę wprawionę poziomo co jest absurdem.
potok5 - 21.09.09, 23:05
Chcę zrobić sobie kilka takich dennic.Nie wiem tylko jak mają być wysokie, tj. ile centymetrów od dna do dolnej beleczki ramki.Jest jakiś ścisły wymiar czy zrobić wedle uznania?
kamil - 02.10.09, 14:43
wedle uznania
ja mam zrobione 15 cm i jestem z nich zadowolony
słyszałem ze niektórzy robią na 20 lub nawet na 25 cm.
Dolna granica to chyba będzie jakieś 10 cm.
Mam w planie wykonać nowe dennice właśnie na 10 cm wysokie z prostej przyczyny - pasy spinające jakie posiadam są za krótkie dosłownie o kilka centymetrów aby spiąć 4 korpusy,daszek,powałkę i dennice.
|
|