|
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna |
 |
Jakie matki? - Jaka rasa pszczół?
marcinq00 - 21.03.10, 20:08 Temat postu: Jaka rasa pszczół? czy ktos z kolegow moglby mi poradzic jaka rase pszczół wybrac ?
dodam ze jestem poczatkujacym pszczelarzem i potrzebowalbym pszczółek raczej spokojnych i takich zebym sobie z nimi poradzil
z gory dziekuje
pozdrawiam Marcin
jozef - 21.03.10, 21:46
to nie ma znaczenia czy jesteś początkujący czy nie , ważne że chcesz wymienić matkę , a co do jakiej , hm , krainki , linii jest 30 rodzai , ja mam AGA już 3 lata jestem z niej zadowolony , łagodna , dobrze trzyma się plastrów mało rojliwa i miodna , pracuje już przy + 8 stopni ,pozdrawiam józef
potok5 - 22.03.10, 13:36
Trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Tak samo można zapytać,jaki kupić samochód? Rad może być wiele, a i tak Ty musisz wybrać. Jeśli masz kilka uli to możesz wprowadzić do każdego inną linie, albo wszędzie taką samą i też będziesz miał porównanie bo matka matce nierówna. Może na początek spróbuj z pszczołami, które znane są już dłuższy czas. Poza tym ważny jest jeszcze hodowca. Jedni wolą pszczołę "A" od hodowcy X, a inni od Y. I bądź tu mądry. Sam jestem początkujący i jestem na etapie kupowania różnych matek od różnych hodowców. Jest jeszcze taka sprawa,że jak nie zadbasz nawet o najlepszą pszczołę to pewnie w końcu odleci w dal, a najspokojniejszą można też wkurzyć.
Wejdź sobie na Ambrozję. Jest tam mapka hodowców, a i sam Admin tegoż portalu rekomendował matki ze Skawicy.
handlarz77 - 16.01.17, 13:11
ja też mam aga i są mega spokojne. choc kiedys słyszałem że to słaba rasa ale zaryzykowałem i się opłaciło. pozdrawiam pscxzelarzy i ich pszczółki :d
Bartnik - 19.01.17, 09:43
W dzisiejszej dobie globalizacji i sprowadzaniu materiału z całego świata może przyprawić o ból głowy wytrawnych pszczelarzy a co dopiero nowicjuszy wiem bo sam to przechodziłem , konsternacja związana z wyborem linii lub rasy jest zawsze wielka , lecz podyktowana dwoma zasadami ilość pożytku w opłacalnym locie pszczół i zdrowy rozsądek !!! .
|
|