Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Wosk pszczeli jako wartosciowy produkt pszczeli.
Autor Wiadomość
Dadant1967 

Wysłany: 03.01.09, 18:18
Wosk pszczeli jako wartosciowy produkt pszczeli.

Witam Serdecznie wszystkich pszczelarzy w nowym roku 2009 szczegulnie, pszczelarzy poczatkujacych i wszystkich nowych zarejestrowanych na naszym forum!!!!!.........
Chcialbym rozwinac temat wosku pszczelego, moim zdaniem jest to aktualny i interesujacy temat z mojego punktu widzenia wosk pszczeli po miodzie jest drugim produktem pszczelim wytwarzanym przes pszczoly na wieksza skale, ktos powie mamy jeszcze Kit pszczeli propilis, pylek kwiatowy i mleczko, ale te produkty z ula nie sa jeszcze na tak wielka skale produkowane szczegulnie przes przczelarzy amatoruw i poczatkujacych.
Wosk pszczeli pozyskiwac morze karzdy i wrecz wskazane jest wprowadzenie do pasiek tak zwanej ramki pracy z kturej caly sezon wycinamy dziko wybudowane plasterki, co roku powinnismy ze wzgleduw na chigiene w pasiece przetapiac 50% ciemno brazowego suszu, karzdy kawalek nawet najmniejszy gruntownie zbierac, wszystkie odsklepiny po osuszeniu i inne resztki wosku zbierac, i przechowac az do zimy, albo odrazu przetapiac w miare morzliwosci w topiarce slonecznej, kturej nie powinno brakowac w rzadnej pasiece.
Wosk pszczeli a szczegulnie plastry zawsze mnie fascynowaly ta wyrafinowana konstrukcja komurek pszczelich, niesamowita wytrzymalosc, i fakt jakim kosztem pszczoly wypacaja wosk ze swych organizmuw, nie powinien byc pominiety, tak dla ciekawosci na jeden kilogram wypacanego wosku trzeba 3- 5 kg czystego miodu jako energi do wytworzenia odpowiedniej temperatury w ulu i stymulacji woszczarek do wypacania plytek woskowych.

Smiem twierdzic ze wosk pszczeli jest "Zlotem Pszczelarza" nawet w nowoczesnej medycynie i branrzy kosmetycznej jest cenionym materialem, i jak sie trafi na odbiorce to morzna uchandlowac niezla cene za kilogram wosku, przekraczajaca czasami trzykrotnie kilogram miodu, nie powinno go sie marnowac na inne cele jak produkcja swiec i spalac tak rzmudnie i kosztownie wyprodukowany produkt pszczeli!!!!!!.........
Z pewnego zrudla dowiedzialem sie ze w Polskich pasiekach brakuje wosku do produkcji wezy, czy tez na jej wamiane ????......
Na forum Ambrozji czytalem ostatnio kilka postuw na temat produkcji swiec w formach silikonowych, wszystko pieknie ladnie, swiece sprzedaja sie dobrze i czasami pszczelarze daja stalym klijentom jako prezent swiateczny czy terz sprzedaja swoje kreacje swiecowe na jarmarkach i innych imprezach.
Musze przyznac ze bylo by mi szkoda wosku na swiece, mam dostep do setek rurznych form silikonowych z kturych morzna odlac fantastyczne formy, ale tego nie robie nawet jak by to mialo przyniesc pewien zysk, dlatego przypuszczalnie na rynku pszczelarskim brakuje wosku na weze, a pszczelarze gospodaruja lata ze starym czarnym suszu, plastry takie nie maja jusz odpowiedniej formy i wielkosci, pozatym zawieraja w sobie wszelkie choroby pszczele co prowadzi predzej czy puzniej do problemuw w pasiece.
Naturalnie z dwuch uli nie uzyska sie tyle ile by sie chcialo, ale po dwuch czech sezonach nagromadzi sie pewna ilosc i wtedy zaczyna sie zamkniety obieg produkcji wodku pszczelego z wlasnej pasieki, wosk taki jest czysty i zdrowy nie skarzony pestycydami i sfalszowany parafina jak to czasami bywa u niekturych producentuw wezy, ze wzgleduw na mala ilosc dostarczanego wosku, i chytrosc mieszaja oni inne skladniki co prowadzi do sytuacji takiej ze pszczoly nie chetnie odbudowywuja taka weze, albo wcale, a przczelarz stracil pieniadze i chec do dalszej pracy z pszczolami.
Apeluje do wszystkich pszczelarzy nie spalajcie wosku psczelego w postaci swiec, lecz urzyjcie go we wlasnych pasiekach co poprawi zdrowotnosc pszczulek i ulatwi pszczelarzowi prace ze swoimi podopiecznymi, i po jakim czasie poprawi sie terz sytuacja finansowa pasieki, bo za przerubke z wlasnego wosku na weze nie placimy tak durzo jak za kilogram wezy z niewiadomego zrudla i zlej jskosci!!!!!!!!!........
Jest zima i mamy czas na wyselekcjonowanie starych plastruw, w calym sezonie nazbieranego wosku z topiarki slonecznej, i inne nawet najmniejsze resztki i okruchy.
Czas na wytapianie wosku i przygotowanie go do przerubki na weze.
Wlasnie przez ostatnie dwa dni topilem wosk z wlasnej pasieki i nawet sie nie spodziewalem ze nazbieralo sie tego tak durzo.
Pozdrawiam wszystkich Dadant1967

Wytop wosku pszczelego 011.jpg
Pojemnik z skrzepnietym woskiem pszczelim
Plik ściągnięto 95 raz(y) 84 KB

Wytop wosku pszczelego 015.jpg
Blok wosu na wadze zwarzono 65kg
Plik ściągnięto 64 raz(y) 64,39 KB

Wytop wosku pszczelego 010.jpg
Nagromadzila sie pokazna ilosc wosku pszczelego
Plik ściągnięto 48 raz(y) 62,1 KB

Wytop wosku pszczelego.jpg
Wytop wosku przczelego w topiarce parowej
Plik ściągnięto 185 raz(y) 98,59 KB

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
jino2 

Wysłany: 04.01.09, 18:27

Gratuluję Koledze tak wspaniałej bryły wosku.
miło popatrzeć też na ten parownik do oczyszczania wosku.

może w przyszłości Kolega pochwali się swoją topiarką słoneczną, bo to tam wyczarowuje się wosk i zaczyna płynąć potoczkiem.
TAK TRZYMAĆ i nie zostawiać go motylicy.

Alex23p 

Wysłany: 24.01.09, 16:50

Witam!
moim zdaniem braki wosku do wyrobu węzy biorą się nie tylko poprzez spalanie go w postaci świec. Główną przyczyną jest brak wymiany odpowiedniej ilości starych plastrów,jak również spotkałem się z tym że wycinany plaster trutowy jest z wygody spalony zamiast przetopiony. nie wszyscy mają taką dbałość o każdy okruch wosku tak jak my.

knypa 

Wysłany: 24.01.09, 21:38

Do wytopu wosku nie trzeba zadych skomplikowanych maszyneri ...
Kolega po fachu poddal mi pomysł. On do wytopu wosku uzywal parnika .
Ja zamienilem go na duzy garnek .
Nalewam do 1/3 objetosci wody naciagam pieluche tetrowa i klade garwek na gazie.
Na pieluszke klade powycinane plastry . woda wrzac podgrzewa plastry i wytapia wosk
ktory splywa na wode. smieci i nieczystosci zostaja. na pieluszce a wosk zabieram po ostygnieciu wody nastepnego dnia. proste i nie skaplikowane . W zamian za to mam
darmowa weze w sklepie pszczelarskim... :wink:

Moja pasieka: Głuszyna woj.Opole
Alex23p 

Wysłany: 24.01.09, 22:58

Dobry sposób, ważne żeby odzyskiwać możliwie każdą odrobinę tej cennej substancji.
widziałem kiedyś domowej roboty urządzenie,konstrukcja sokownika do owoców-rewelacja. Wosk z tego urządzenia ściekał podobnie jak u kolegi Dadanta.

joeleja 

Wysłany: 26.01.09, 17:58

To, co jest wartościowe ma odpowiednią cenę, czego nie zauważam sprzedając wosk i czego nie zauważa kol.Dadant. Cena jest niska, a wręcz beznadziejna. Większość pszczelarzy amatorów stosuje rachunek ekonomiczny, a tym samym nie dokłada do produktów nieopłacalnych. Kto widzi, że można zarobić na świecach, to produkuje i sprzedaje je.
Jeśli przemysł kosmetyczny ma zapotrzebowanie na wosk, to winien wywołać ciekawą ofertę.
Przy obecnym zagrożeniu pasiek produkty pszczele będą doceniane i będą mieć właściwą cenę wtedy, kiedy naprawdę będą deficytowe.

Alex23p 

Wysłany: 27.01.09, 04:15

Z całym szacunkiem kolega Dadant zapomina , że Niemcy to nie Polska i u nas wszyscy tylko patrzą jak pszczelarza zrobić w bambuko. Dlatego nie jeden z nas robi świeczki żeby jakoś sobie ten budrzet podłatać.Ale to prawda że spalanie wosku to trochę marnotrawstwo,fajny nastrój i takie tam...!Oddajemy uciułany wosk na wymianę,a do węzy i tak nam coś wpierdzielą. :evil:

jino2 

Wysłany: 27.01.09, 20:28

a co sądzicie o obecnej węzie?
- wygina się,
- ma jakiś zapach,
- moje pszczoły robią w niej dziury, jak granaty.
- wolą budować na kracie kasety -izolatora i ciągnąć tą węzę,
może są zawybredne

joeleja 

Wysłany: 30.01.09, 18:24

Na rynku dostępne są węzy od różnych producentów.Na pewno węzy świeże pszczoły przyjmują lepiej.
W mojej rodzinie przez kilkadziesiąt lat węzy były wykonywane.Ja zrezygnowałem z wykonywania w związku z rozprzestrzenianiem się licznych chorób.Poza tym ""specjalista od wszystkiego jest specjalistą do niczego""

Alex23p 

Wysłany: 30.01.09, 19:36

Święta prawda-marnymi fachowcami są wszystkowiedżmy.a mam węze od łysonia i nie narzekam.Mam obawy kupować węze z nieznanego :twisted: źródła.

Dadant1967 

Wysłany: 30.01.09, 21:45
weza z wlasnego wosku

Alex23p napisał/a:
Święta prawda-marnymi fachowcami są wszystkowiedżmy.a mam węze od łysonia i nie narzekam.Mam obawy kupować węze z nieznanego :twisted: źródła.

Witam

Dlatego nie kupuje wezy lecz daje do przerobu na nia wlasany wosk i wtedy wiem co mam i nie mam problemzuw z odbudowywaniem plastruw, apropo ceny wosku jak by chcial sprzedac swuj wosk do dostane w skupie 6 euro za kilo, chcac kupoc wosk w postaci pastylek woskowych musze zaplacic 9-12 euro za kilogram i dalej nie jestem pewien co to za material, no i w tym wypadku to lepiej kupic gotowa weze od 20 kg place 6,50 za kilogram ele znowu musze dodac nigdy nie wiadomo co to za material.
Od 7 lat nie kupuje wezy lecz daje swuj wosk do przerubki na nia i place jedynie 2,50 eura od kilograma, firma do kturej daje wlasny wosk produkuje jusz weze z powierzonego im wosku od 30 kg i gwarantuje ci ze weza jest wykonana wylacznie z dostarczonego wlasnego wosku, w tym roku mam do przerubki 85kg co wystarczy mi na ´nadczodzacy sezon.
Pozdrawiam Dadant1967

Ladnie zasklepiona ramka.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 229,07 KB

Alex23p 

Wysłany: 30.01.09, 22:41

kolego piękny zasklep,ale ja również mam podobnie ładnie odciągnięte.Chodzi mi o to że nie każdy producent robi węze z wosku powierzonego i nic do niego od siebie nie dodaje. :oops:

Dadant1967 

Wysłany: 31.01.09, 14:25

Alex23p napisał/a:
kolego piękny zasklep,ale ja również mam podobnie ładnie odciągnięte.Chodzi mi o to że nie każdy producent robi węze z wosku powierzonego i nic do niego od siebie nie dodaje. :oops:

Rozumiem ale gdzies musi byc taki co robi z powierzonego wosku, znam Pana Piotra Kopacza z Wambierzyc on robi ladna pogrubiona weze na kturej bardzo ladnie odbudowywuja plastry.
Na jego stronie internetowej masz adres kontaktowy.
www.miodywambierzyce.pl

ladna zulciutka i elastyczna weza.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 163,45 KB

Alex23p 

Wysłany: 31.01.09, 20:43

Śliczne dzięki kolego za namiary,tego Gościa nie znałem.

joeleja 

Wysłany: 01.02.09, 16:13

Widzę, że nikt się nie przejmuję sprawą czystości węzy. Chodzi mi o węzę wolną od przetrwalników , różnych chorób które potrafią się zachować nawet do 40 lat. Wątpię aby wykonujący podawali wosk obróbce termicznej. Ja wolę zamieniać wosk na węzę z certyfikatem.

Odpowiedz do tematu