Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
podkarmianie do Zygmuntasz
Autor Wiadomość
Piotr i Anna

Wysłany: 20.03.05, 09:57
podkarmianie do Zygmuntasz

Pozdrawiam wszystkich, wiem że dopiero wiosna ich do nas pomalutku i o dokarmianiu zimowym jeszcze nikt nie myśli, ale dokarmianie w zeszłym roku sprawiło mi problem nastepujący.
Woj Opolskie ma cieplejszy mikroklimat niz pozostała część kraju,rozpoczołem podkarmianie wedle wskazań kśiążek - zakończyłem do 15 września. Co wywnioskowałem - matki nie miały gdzie czerwić bo pszczoły zalały całe gniazda, rodziny spadły na sile, a w lutym tego roku musiałem podać ciasto gdyż rodziny były już pod beleczkami. Kiedy mam rozpocząć karmienie i jakimi dawkami aby nie popełnić błędu.

Panie Zygmuncie został mi pan polecony na zagajniku, pana metody są sprawdzone i dobre, Myślę iż mi pan pomoże
--------------------------------------------------------------------------------

zygmuntszn 

Wysłany: 22.03.05, 09:07
dokarmianie

To, że matki nie miały miejsca na czerwienie i nie czerwiły po 15 września to bardzo dobrze, u mnie już po 1 września nie czerwiły i tak jest każdego roku.. To, że rodziny osłabły to, dlatego, że pszczoły pozostające do zimowli musiały pracować, przerabiały pokarm, karmiły czerw i te na pewno nie dotrwają do wiosny. Ja stosuje do karmienia na zimę o wiele mniejsze dawki od przewidywanych norm i jeszcze nigdy pszczoły nie osypały mi się z głodu, a zimy trwały i do maja. Nie wymęczam pszczół wiosną dokarmianiem czymkolwiek, pszczoły mają przerobiony syrop w gnieździe i duże ilości pierzgi. Wiosną stosuje tylko odsklepianie pokarmu zimowego i podaję wodę na ramkach. Ten rok jest trochę nie typowy, ale dzisiaj jedziemy robić drugie odsklepianie.
W Twoim przypadku musiałbyś sprawdzić czy na pewno nie mają pokarmu, bo to że są pod beleczkami to nie świadczy jeszcze o tym że nie mają już pokarmu. Jeżeli jest pokarm nawet niewielkie ilości i nie we właściwym miejscu, to nie musisz nic pszczołom podawać tylko odsklepiaj ramki, one sobie go wezmą, ułożą gdzie trzeba, matka zacznie lepiej czerwić i rodziny nie będą słabły. Karmienie wiosenne to jest naprawdę konieczność, jak w gnieździe nie ma zapasów, wtedy trzeba rodziny ratować, wtedy i tylko wtedy.

Piotr i Anna

Wysłany: 24.03.05, 16:49
podkarmianie

dziękuję za wiadomości i podpowiedzi, ale chciałbym się dowiedzieć kiedy zacząć podkarmiać na zime w tym sezonei, jakimi dawkami i w jakim stężeniu, mimo iż sezon dopiero się zaczyna.

marcinq00 

Wysłany: 16.08.09, 16:24

tez jestem tego ciekaw czy ktos mi pomoze :?:

Moja pasieka: 6 wielkopolskich poczatkujacy
Odpowiedz do tematu