Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download
 

Znalezionych wyników: 7
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Autor Wiadomość
  Temat: Dennice
Malecki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 39346

PostForum: Gospodarka pasieczna   Wysłany: 08.03.05, 09:46   Temat: Dennice
Witam. Jestem w trakcie wykonywania nowych dennic do uli wielkopolskich drwenianych.Chciałbym poznać Wasze zdania na temat stosowania dennic wysokich (15 cm) zamiast stosowania na okres zimowli półkorpusów pod gniazdo bo takich nie posiadam.Za każde "ZA" i "PRZECIW" będe wdzięczny.
Pozdrawiam Wszystkich
  Temat: Miody pitne
Malecki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 15103

PostForum: Przepisy kulinarne   Wysłany: 17.02.05, 14:20   Temat: Miody pitne
Ben napisał/a:
Czy masz informacje na temat produkcji i sprzedaży bezpośredniej miodów pitnych z własnego gospodarstwa?Zwiększenie gamy produktów oferowanych z pasieki podniosłoby zbyt i opłacalnośc.Wolno czy nie,a jeżeli tak, to na jakich zasadach?


Ja napisałem że przepisy te zdobyłem z pracy mojej znajomej . Mogę podesłać Ci schemat produkcyjny miodów pitnych na e-malia. Jeżeli chodzi zaś o produkcję i sprzedaż to nie wiem ,ale znając życie to z załatwieniem koncesji będzie wielkiiiii pprroobblleemm. PozdrawiamKrzysztof
  Temat: Kraty odgrodowe
Malecki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 25391

PostForum: Sprzęt pasieczny   Wysłany: 10.02.05, 08:35   Temat: Re: kraty odgrodowe
EmilMr napisał/a:
Wejdż na moją strone www.pszczoły.irs.pl tam masz wszystko.

SUPER- rzeczywiście znalazłem tam to czego szukałem fajna strona dla pszczelarzy majsterkowiczów - POLECAM.
Pozdrawiam Krzysztof.
  Temat: Miody pitne
Malecki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 15103

PostForum: Przepisy kulinarne   Wysłany: 09.02.05, 13:06   Temat: Miody pitne
Witam.

Z pracy magisterskiej mojej znajomej ( za jej zgodą) pt. CHARAKTERYSTYKA I ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH.
Przepisy są podawane na troszeczke większe ilości , ale dla chcącego nic trudnego.
Polecam i Pozdrawiam

Miód kasztelański – sporządza się z brzeczki zwanej półtorakiem. Jego cechą charakterystyczną jest to, iż jest bardzo słodki. W czasie gotowania na każde 100 litrów brzeczki dodaje się 100 gram chmielu, 3 strąki wanilii i 2 selery. Po 2 latach dojrzewania beczkowego obciąga się miód do butelek. Miód kasztelański przechowywany może być przez długie lata. Do konsumpcji przy naturalnym trybie dojrzewania nadaje się po 10 latach, przy dojrzewaniu z dopływem powietrza – po 5 latach.
Miód kapucyński – wyrabia się z brzeczki zwanej dwójniakiem. W czasie gotowania dodaje się na 100 litrów płynu: 100 gram chmielu i 10 gram imbiru. Dalsze postępowanie jak przy wyrobie miodu kasztelańskiego.
Miód bernardyński – robiony jest z brzeczki zwanej trójniakiem. W czasie gotowania dodaje się na 100 litrów płynu: 50 gram chmielu, 20 gram korzenia fiołkowego, 50 gram konfitury różanej lub listków z róży.
Po upływie roku jest gotowy do konsumpcji. Po dłuższym przechowywaniu staje się wytrawniejszym. Stary miód bernardyński nazywa się dębniakiem.
Miód obozowy – zwany kwarcianym lub dębniakiem wyrabia się z brzeczki zwanej czwórnikiem. Na 100 litrów płynu dodaje się 100 gram chmielu, 25 gram cynamonu. 75 gram jagód jałowcowych, 10 gram kozłka lekarskiego [kwas walerianowy]. Do spożycia nadaje się zaraz po fermentacji, najlepszy jest po 3 latach.
Miód kopiec – przyrządzany jest z szumowin zwanych barwicą. Dodaje się do niego na 100 litrów płynu pokrajane w kawałki 2 pomarańcze i 3 cytryny.
• Miód kowieński – wyrabiany jest z miodu lipowego, z brzeczki zwanej dwójnikiem i trójniakiem, bez żadnych przypraw i dodatków.
Miód litewski – sporządza się z półtoraka, dwójnika i trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 150 gram jagód jałowcowych i 100 gram kwiatu bzu.
Miód polski – zwany też ruskim wyrabia się z dwójniaka i trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 500 gram czarnych porzeczek, 1 gram kozłka lekarskiego, czasem 100 gram chmielu.
Miód panieński – zwany czystym przyrządza się z dwójniaka lub trójniaka bez dodatków.
Miód korzenny – wyrabia się z półtoraka lub trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 10 gram kwiatu muszkatołowego, 10 gram imbiru, 5 gram goździków, 10 gram cynamonu, 100 gram chmielu, kilka ziarenek pieprzu .

Wszystkie podane powyżej przepisy pozwalają pozyskać miody arcyszlachetne o przyjemnej woni i smaku.
  Temat: Kraty odgrodowe
Malecki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 25391

PostForum: Sprzęt pasieczny   Wysłany: 09.02.05, 11:15   Temat: Kraty odgrodowe
Witam. Korzystając z wolnego czasu chciałem zbudować samemu izloatory 3- ramkowe.
Może ktoś z kolegów podpowie mi jak można zrobić ją ze zwykłej winidurowej kraty odgrodowej. ( szkic lub rysunek ewentualnie krótki opis). Nie wiem z czego wykonać konstrukcje.Te metalowe w sklepie są bardzo drogie.
Na pewno ktoś już ma w tym temacie spore doświadczenie.
Pozdrawiam.Wszystkich.
Krzysztof.
  Temat: Dobry początek prowadzenia pasieki.
Malecki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13479

PostForum: Gospodarka pasieczna   Wysłany: 09.02.05, 10:34   Temat: Re: dobry początek prowadzenia pasieki
zygmuntszn napisał/a:
Ja na rzepaku robię dwu ramkowe odkłady i z powodzeniem te rodziny można zazimować ja ich nie zimuje, bo łączę je z rodziną produkcyjną. Odkłady odbudowują mi 8-10 ramek węzy.
Ci, co twierdzą, że stosując izolatory jest dużo więcej pracy nie mają racji, ja stojąc na pożytkach z kolegami widzę i stwierdzam, że jest właśnie odwrotnie. Tak samo jak ktoś mówi ja nie stosuje izolatorów i też mam miód, a ja pytam ile?
.

dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam i byle do wiosny..
  Temat: Dobry początek prowadzenia pasieki.
Malecki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13479

PostForum: Gospodarka pasieczna   Wysłany: 02.02.05, 07:43   Temat: Dobry początek prowadzenia pasieki.
Witam .Bardzo proszę o pomoc w rozpoczęciu prowadzenia pasieki.Oto mój krótki opis. Już od młodych lat (od dawna) podobały mi się pszczoły i miałem cichy zamiar kupienia sobie paru uli , ale jakoś czas mijał i lat przybywało. Teraz ( w zeszłym roku) za namową mojego syna ( 17 lat) nabyliśmy 3szt. starych uli wielkopolskich które razem wyremontowaliśmy , przygotowali do zasiedlenia. Kupiliśmy 2 odkłady (5 ramek). Choć teoretycznie jesteśmy zorientowani to w praktyce jest "szaro". Do zimy przygotowaliśmy pszczoły chyba należycie , zimują na 8 i 7 ramkach . Mamy nadzieję że dobrze przezimują i chcemy w tym roku przynajmniej zasiedlić ten pusty ul, jak mamy to w prosty zrozumiały sposób wykonać. Kiedyś przypadkiem rozmawiałem z pszczelarzem sprzedającym miód o izolatorach ale on mówił, że jak mam zamiar powiększać pasiekę to żebym zapomniał o jakichś izolatorach -on nigdy ich nie stosował i miód sprzedaje. Ja czytając wypowiedzi wiodących pszczelarzy to prawie Wszyscy mówią , że praca z izolatorami daje większe zbiory. Myślę że takich osób jak ja jest wiele i podpowiedzi dla mnie będą także drogowskazem dla Wszystkich początkujących pszczelarzy.Czy z zastosowaniem izolatorów mogę sobie ( w jaki sposób?) zrobić odkład do tego wolnego ula? , jak ewentualnie wyrównywać siłę rodzin? .Mamy nadzieję że za parę lat powiekszymy naszą pasiekę do kilkunastu uli.
Pozrdawiam Wszystkich i proszę o wskazówki.
 
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by geman

Sprzedaż miodu z własnej pasieki. Gwarancja jakości!!!

Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13