Autor |
Wiadomość |
Temat: Ul wielkopolski drewniany |
krzysiek5000
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 33880
|
Forum: Opinie Wysłany: 02.01.17, 20:50 Temat: Ul wielkopolski drewniany |
Słowian napisał/a: | Dlatego ja Panowie zaczynam produkcję moich 18-stek wlkp z jednej dechy 2,5 cm, drewno topolowe łączone na jaskółczy ogon, dennica oczywiście na siatce, powałkodaszek lub powałka i daszek jeszcze nie zdecydowałem, ale na pewno bedzie izolowany 2cm styrodurem klejonym od spodu powałkodaszka lub styropianem (tańsza wersja) w konfiguracji powałka i daszek.
Powałka w takim ulu jest mi potrzebna w zasadzie tylko do użycia przegonki, które to pokochałem
podkarmianie bedzie przez podkarmiaczke górną na specjalnie dorobionym pierscieniu/dystansie zwał jak zwał, która spełnia też funkcję powałki i jeździ z ulem cały rok, latem można dawać wodę podobno biorą gorzej z wiosną bo za chłodno
Obrazek |
Słyszałem że ule jednościenne w naszym klimacie sie niestety nie nadają , z powodu tego że w zimę jest zbyt zimno w takim ulu i pszczoły zużywają zbyt dużo pokarmu zimowego ,a w lato jest za gorąco . Więc nie wiem czy to jest dobry pomysł ule jednościenne . |
krzysiek5000
|
Forum: Opinie Wysłany: 16.12.16, 23:31 Temat: Ul wielkopolski drewniany |
Aaa jednak ul drewniany ocieplany styropianem ma swoje wady , czyliwniosek raczej szukać uli ocieplanych matą słomianą ? |
krzysiek5000
|
Forum: Opinie Wysłany: 06.12.16, 12:36 Temat: Ul wielkopolski drewniany |
Witam jestem zwolennikiem uli drewnianych ,przymierzam się do zakupu 4 uli drewnianych wielkopolskich ,większosc z nich jest ocieplanych styropianem co wy o tym myslicie , o wplywie styropianu ,wentylacja w tych ze ulach drewnianych
pozdrawia krzysiek |
|