Autor |
Wiadomość |
Temat: witam!!! |
michalek1986
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 17158
|
Forum: Gospodarka pasieczna Wysłany: 18.09.08, 18:31 Temat: witam!!! |
Witam ja proponuje warszawskie zwykłe najlepiej zimują, mozna mieć mniej doświadczenia i zawsze jakiś miód bedzie. Na ulach wielkopolskich już wiedza jest potrzebna. Najlepiej jest kupić od kogoś ze 4 ule na początek wystarczy, nie radze kupywac jednego bo w razie niepowodzenia traci sie cała pasieke A z matkami nie ma problemu nie bede mówił jaką polecac bo nie znam terenu pana. prosze podac co tam sie znajduje pozdrawiam |
Temat: Sprzedam |
michalek1986
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16033
|
Forum: Inne tematy Wysłany: 19.04.08, 11:22 Temat: Sprzedam |
jestem zainteresowany prosze podac mi cenę pozdrawiam |
Temat: wscibski sąsiad - pszczelarz |
michalek1986
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 22234
|
Forum: Inne tematy Wysłany: 25.08.07, 07:59 Temat: czesc |
ule musza byc przynajmniej 10 metrów od działki sąsiada lecz według mnie powiny byc przynajmniej 20-30 metrów. Od ruchliwej drogi 20 metrów. To sa dane przy spokojnych pszczołach. Ja przy swoich pracuje bez rzadnego stroju i tak powino byc wszedzie.
pozdrawiam |
Temat: Prozba do chodowców... |
michalek1986
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 31231
|
Forum: Gospodarka pasieczna Wysłany: 01.02.07, 21:18 Temat: Re: Prozba do chodowców... |
Czesc ja mieszkam nie daleko bo z siedlec jestem. Najlepiej zebys kupił kilka uli używanych z pszczołami od jakiegos starszego pszczelarza. Tak wyjdzie najtaniej. Musisz kupic podstawowy sprzet czyli dłuto, podkurzacz, kapelusz, miodarke itd. tego troszke jest. musisz wybrac typ ula i rase pszczólek. koszt wyniesie cie tego zakupu około 1500 zł np 4 ule. pozdrawiam mój mail jesli miałbys jakies pytanie michal.ksiezopolski@wp.pl pozdrawiam |
Temat: Moje pożytki |
michalek1986
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 43297
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 19.01.07, 17:23 Temat: Moje pożytki |
witam u mnie rozpoczyna sie na wierzbie. jest wiele odmian jest sporo leszczyny. Nawet sporo jest klonów. wokół pasieki jest sporo ałyczy oczywiscie obliczam ze jest 30ha mniszka 3 ha wiśni tuz obok pasieki.45 ha sadów w tym 3 ha grusz. 250 metrów od pasieki jest sporo głogów około 40 ha jagód róznego rodzaju ponad 10 ha malin. z pół ha akacji pozniej przewoze na aleje 130 lip, maja po około 100 lat. Drobnolista żałuje ze nie ma spadzi i wrzosów. Już taki teren
Pozdrowienia |
Temat: Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków |
michalek1986
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 30460
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 06.01.07, 13:25 Temat: Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków |
witaj według mnie najlepsze sa wczesne drzewa takie jak wierzby( iwa ) szczególnosci leszczyna klon polny. mało jest miodu ale wtedy chodzi szczególnie o pyłek zeby rodziny doszły szybko do siły. najlepsza jest z roslin facelia(1500kg) gryka(500kg) Lipa jest super mam 16 drzew obok pasieki i wyszło mi 900 kg. a 3 km dalej jest ponad 100 lip. i wszystkie maja około 100 lat. Akacja daje z ha ponac 1800kg z czyms takim sie spotkałem na jakies stronie. Tylko uwaga pszczoła na gryce jest agresywna nektaruje tylko do południa a pozniej juz nie. malina daje z ha około 100kg borówka tzw jagoda lesna daje 230 kg jest to super pozytek kwitnie długo. Choc nie posiadam jodeł u siebie to i u mnie znalazła sie spadz głownie z drzewtakich jak lipa sosna topole. Najwazniejsze aby szybko rodziny doprowadzic do siły i wykorzystac głowne pozytki. Wiec polecam te wczesne sadzic. z pozdrowieniem pszczelarskim |
Temat: Ul Ostrowskiej |
michalek1986
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 29038
|
Forum: Jaki ul? Wysłany: 29.12.06, 15:05 Temat: ul ostrowskiej |
nadaje sie i to bardzo jest mały wygodny do przemieszczania sie. mam dwa takie ule i jestem z nich zadowolony. |
Temat: Krainki |
michalek1986
Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 132809
|
Forum: Jakie matki? Wysłany: 29.12.06, 14:56 Temat: witam |
witam u mnie okazała sie najlepsza kaukaska linia woźnica jest to mieszaniec z krainką. W przyszłym roku planuje sprowadzic kartówke i kaukaza czystej rasy. według mnie to jest dobry pomysł. jak Myslicie?? pozytek jest w miare ciągły. na poczatku duzo wierzb jest zaczynając od iwy po inne, leszczyna ałycza 50 ha sadów w tym 5 wiśni ogrom Mniszka. duzo głogów akacji duzo lip nawet sporo bo jest ich ponad 100 sztuk i maja po 80 lat. według was jaka jest najlepsza rasa pszczół. dziekuje czekam na odpowiedzi |
|