Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Znalezionych wyników: 2
Forum pszczelarskie - Pasieka Wędrowna
Autor Wiadomość
  Temat: Matki Pszczele
mirek55522

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 106495

PostForum: Jakie matki?   Wysłany: 02.03.10, 19:28   Temat: Matki Pszczele
Mój znajomy pszczelarz poddał matkę na koniec sezonu do odkładu chcąc mieć nowy ul na wiosnę. Małe to było i niepozorne niczym pszczoła mucha. Jakie było jago zdziwienie na wiosnę przy pierwszym przeglądzie kiedy ujrzał łanię silnie czerwiącą . Duża zdrowa i do tego w lecie dała najwięcej pszczoły co zaowocowało dobrymi zbiorami. I bądź tu człowieku mądry. I jeszcze jedno- nie ma jak rójka. Jeszcze nie urodził się taki naukowiec który zastąpił by siłę żywiołu nauką. Co do matek rojowych to najpierw trzeba dać im szansę na pokazanie co potrafią a potem decydować. Pewnie będą rojliwe bo tak wynika z ich biologii. Ja najpierw bym poobserwował a potem pomyślał o dalszym losie.Na miłość Boską dajcie żyć także kundlom. Przecież Bukfast to też kundel tylko kontrolowany.
Co do rójki , kiedy zakładamy nowy ul z rojem odkładowym to możemy zapomnieć o miodzie. Kiedy umieszczamy rójkę w nowym ulu to mamy jeden rój więcej na wiosnę i miód tego roku. Proste jak 100 metrów sznórka w kieszeni.
  Temat: Poddanie matki do rodziny z trutówkami.
mirek55522

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 37900

PostForum: Jakie matki?   Wysłany: 02.03.10, 18:54   Temat: Poddanie matki do rodziny z trutówkami.
Jestem początkującym pszczelarzem na dorobku. Uczę się dopiero drugi rok a z tym będzie trzeci. Mimo to miałem problem z poddaniem matki z trutówkami. Starszy kolega doradził mi strząsnąć wszystkie pszczoły z ramek w krzaki daleko od ula . Trutówki nie powrócą a lotna pszczoła powróci do ula. Co o tym sądzicie?. Ja zrobiłem trochę inaczej. Zadzwoniłem do Pani Gębali z zamówieniem nowej matki i wyjaśniłem problem. W odpowiedzi podała abym nową matkę poddał do nowego ula gdzie jest czerwiąc matka .
Sposób prosty. Na 10-ć dni przed podaniem matki starą królową przeniosłem do ula z trutówkami wraz z silnym odkładem (3-y ramki obsiadane na czarno przez pszczoły),Wstawiłem ten odkład z matką jako ramki ostatnie na koniec ula.Wynik piorunujący.Pszczoły obroniły swoją matkę i pozbyły się trutówek.Proste co nie?.
Nową matkę poddałem oczywiście po 10-ciu dniach do wcześniej osieroconego ula( pozbywając się mateczników)Matka siedziała 2-a dni w zamkniętej klateczce po czym wyłamałem wyjście i pszczoły uwolniły matkę w ciągu następnych 2-ch dni wyjadając ciasto z transportówki.Ale za tę poradę słono mi policzył operator telefonu komórkowego. Tak długo męczyłem Panią Gębalę że nawet taki osioł jak ja musiał pojąć w czym rzecz. A swoją drogą zawsze należy uczyć się od najlepszych.

Skocz do: