witam kiedy można pszenosić ule ..mam 2 i chce je pszewieść o ok 1 km dalej pod akacje żeby sobie pobrały ... hehe gdzieś na 2 tyg a póżniej z powrotem pod lipy... będą kwitnąć po akacji..i jak to zrobić .. czy tak można?
1 km? Zasieg uzytkowy lotu pszczoly to ok. 2km wiec po co przewozic? Same znajda.
A jesli juz bardzo chcesz to najpierw na kilka dni 5 km od obecnego polozenia, potem na nowe i po pozytku znowu na kilka dni 5km i powrot "na stare".
Pozdrowienia
Grzegorz
_________________ I have no time to be in a hurry.
w sensie że w kszaczorach nie mogą się prawidłowo rozwijać... mają niższą temperaturę w ulu i wolniej pszechodzi proces dojżewania czerwi ... tak mi to tłumaczono.. i tak myśle...
Dadza sobie rade
Pamietaj, ze rodzina pszczela ma duze mozliwosci regulacji temperatury w ulu. Pszczoly wygrzeja czerw jak trzeba.
Na Twoim miejscu nie martwilbym sie o ich rozwoj dlatego ze stoja w cieniu.
_________________ I have no time to be in a hurry.
Wysłany: 24.01.09, 22:13
przestawienie ula
Witam
mam pytanko -moje pszczoły stoją w sadzie i w okresie
zimowym czyli w styczniu ,lutym no może marcu chciałbym usunąć drzewo
które stoi obok ula .Czy mogę przestawić delikatnie ul w inne miejsce ( jeszcze przed
wiosennym oblotem).
Po pierwsze czy nie zakłuci to ich spokoju
Po wtóre -czy na wiosnę będą trafiały w nowe miejsce?.
ja poczekałbym marca, a dokładniej ocieplenia 10-15 C i wtedy pyknął to drzewo z rana zanim pszczoły wstaną.
Uwaga! poruszenie ula i dezorganizacja głębu w tym momencie może być zagładą tej rodziny.
Odradzałbym przenoszenia pszczol w styczniu i lutym
Co prawda przy slonwcznej pogodzie i temperaturze powyzej 15 st. pszczolki wylatuja
na zwiad ale w ulu po zimie sa jeszcze slabe. I podczas transportu mogjy by sie osypac i po gniezdzie. Taki manewr radzilbym zrobic po pierwsztm przegladzie ula i zobaczeniu jak przeimowaly i w jakiej sa kondycji, i po wyczyszczeniu ula z osypu zimowego i odchodow.
Pora do przenoszenia to najlepiej przed oblotami zanim slonko zaswieci gdzies 4,30 5,00 rano albo poznym wieczorem jak kolo wylotka bedzie cicho .Ale pamietaj o zamknieciu wylotkow siateczka i nie zapomnij o zdjeciu siatki na nowym miejscu.
mam pytanie a tym samym problem
Zmarl pszczelarz pozostawiajac po sobie 4 ule pszczoly te nie sa podkarmione na zime nie ocieplone gniazda tez nie sa ulozone w ulach tych jest podobno miod moje pytanie brzmi
1 czy moglbym je teraz przewiezc czy lepiej bylo by poczekac do wiosny
2 czy trzeba zagladnac do gniazda
prosilbym o szybka odpowiedz
pozdrawiam
Marcin
najważniejsze to odymienie na warozę
sprawdzenie stanu zapasów.
usunięcie pustych plastrów.
możesz nie dać sobie z tym rady sam, bo w celu dokarmienia ich teraz, to trzeba je wstawić do cieplejszego pomieszczenia a potem muszą się oblecieć.
daleko to od Warszawy?
mam taki dylemat wiem ze do wykonania tego zabiegu jest jeszcze sporo czasu ale wole juz teraz zapytac
ja gospodaruje na ramkach wielkopolskich a octatnio zakupilem rodziny na ramkach warszawskich zwyklych jak najlepiej jest przeniesc rodziny na inny typ ramek zeby zrobic to jak najszybciej by nie denerwowac pszczol i kiedy to mozna zrobic
czekam na obfite i wyczerpojace odpowiedzi
pozdrawiam Marcin
Marcinie na pewno nie radziłbym robić tego teraz. Zrób to w następnym sezonie wiosną. A jak to lepsi fachowcy ode mnie ci opiszą. Pozdrawiam.
Mam również pytanie : ja muszę przemieścić ule nas odległość też ok. jednego km. ze względu na złośliwość moich podopiecznych - czy jeżeli będę je przewoził teraz przy temperaturze około 8 stopni i opadną w wyniku wstrząsów na dennice to czy się pozbierają w kłąb. Proszę o odpowiedzi.
mi radzono bym poczekal do nastepnego sezonu
widzisz ja tez bylem w podobnej sytuacji bo kupilem pszczoly z ulami i tez chcialem je teraz przeniesc i mi obradzono
nie warto ryzykowac
pozdrawiam Marcin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum