Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy przeglad wiosenny!!!!!!!!......
Autor Wiadomość
Dadant1967 

Wysłany: 05.04.10, 12:27
Pierwszy przeglad wiosenny!!!!!!!!......

Witam

Sezon pszczelarski jusz rospoczety, pelne rece roboty, przygotowania rodzin i pasieki do wedruwki na rzepak i inne wczesne pozytki.
Rodziny po zimowli sa w dobrej kondycji ale w srud nich sa i slabsze kture czeba miec na oku.
W pasiece przydomowej przezimowaly u mnie wszystkie rodziny pszczele, nie bylo strat po zimie, ale napewno znajda sie jakies kture czeba bedzie polaczyc i wyruwnac sile rodzin w pasiece.
Po ostatnim przegladzie wiosennym stwierdzilem ze najlepiej przezimowaly pszczoly w ulu Apostolego, szly do zimowli na 10 ramkach o pokaznej wielkosci i na dzien dzisiejszy obsiaduja cale gniazdo na czarno, w ulu znajduja sie w tej chwili 6 ramek z zasklepionym czerwiem, bardzo durza ilosc zgromadzonego swiezego pylku i dostateczne zapasy pokarmowe po zimie, prawie kazda ramka posiada dosyc durzy pasek z pokarmem pylek na zewnatrz, czerw otwarty i po srodku czerw zasklepiony ktury jest krutko przed wygryzieniem, czyli powoli nastepuje wymiana pszczoly zimowej na wioseno-letnia.
Dzieki wylotkowi na calej szerokosci ula nie bylo w ulu zadnego splesnialego plastra, wszystkie 10 plastruw sa czaste i zagospodarowane przes pszczulki.
Dennica samoczyszczaca gwarantowala zawsze czyste dno ula i odpowiednia wymiane powietrza w calym okresie zimowym, ocieplenie ula spowodowalo zmniejszone zurzycie pokarmowe i spokojna zimowle.
Jako pierwsze wylecialy na oblot wlasnie pszczoly z tego ula, i przy +9 stopnich znosily pylek i wode, inne rodziny w ulach nie ocieplonych nawet nie myslay o lotach po wode czy pylek.
Ksztalt ramki zapewnil rodzine podczas calej zimowli regularny dostep do pokarmu i jusz w lutym bylo miejsce na czerw, i w cieplym ulu matka zaczela niezwlocznie czerwic co odbilo sie pozytywnie na rozwuj rodzin, 10-15 kwietnia musze zalozyc krate odgrodowa i conajmniej jedna nadstawke z suszem i weza naprzemian, pszczoly pobielaja jusz beleczki ramek i plastry swierzym woskiem czyli to znak ze pszczoly zaczely wypacac wosk.
Pozdrowienia Dadant1967

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
maciej1993

Wysłany: 08.04.10, 22:19

Twoje pszczoły wyglądają na bardzo zdrowe i silne ,a możesz podpowiedzieć mi parę porad. Powiewasz pszczołami zajmuje się od 2 lat i narazi nie wiem dokładnie co i jak moje pasieka składała cie z 14 uli ale po zimie zostało tylko 5 pełnych uli ale za to bardzo silne .

powiedz mi co trzeba robić żeby pszczoły były zdrowe i silne

jak zapobiegać rojeniu się pszczół

jakie lekarstwa najlepiej podawać na weroze

jak hodować dobre matki

POZDRAWIAM

maciej1993

Wysłany: 09.04.10, 15:08

widzę że na pomoc z waszej strony nie mogę liczyć , na forum wchodzicie pewnie raz na pół roku szkoda czasu.

Odpowiedz do tematu