Wysłany: 30.11.08, 17:20
jino2 napisał/a:
bez rozpuszczalników, rozcieńczalników!!! ponąć najlepiej zatopić siatkę i dopiero malować emulsją zewnętrzną.
Dobra emulsyjna jest nie zastapiona na styropiany, dodasz pgmentu kolorujacego do bialej farbi uzyskasz odpowiedni efekt no i warstwe odblaskowa na przenikajace promienie UV.
Pozdrawiam Dadant1967
_________________ Pszczelarstwem zajmuje sie od 28 lat
buduje ule i eksperymentuje z pszczolami.
Ja mam w swojej pasiece przeważne zielone, niebieski, brązowe, zajrzyj na forum i zobacz w galerii zdjęć na I stronie. http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/
Kiedyś na targach rozmawialem z ludżmi od Lysonia na temat malowania ich uli styropianowych , tzn. czym to robią. Niechętnie mówili ale od nich wydębilem, że niby stosują 2-razy emulsję zewn. + H Y D R O P A R K I E T. jako 3-warstwę. Coś mi się widzi że te ule to 2razy to nie widzialy emulsji. Co do hydroparkietu to jest to możliwe, ale ponieważ obie te powloki są robione na bazie wody to być może że można je lączyć i zrobić tylko jedno malowanie. No może i pistoletem to może robią 2-razy. Nie sprawdzalem lączenia hydroparkietu i emulsji. Są jeszcze farby wodorozcieńczalne szbkoschnące ,ale też krótko trzymają 2-góra 3-sezony. Ja stosuję dobre impregnaty z woskiem. Nie pękają i zawsze można je poprawić. Najlepsze jakie mialem to byla bejca olejna kanadyjska. Trzymala lata - z 8- to napewno. Teraz już jej nie widzę, a sklep splajtowal albo się gdzieś przeniósl. Szukam jej jednak nadal. Bynio.
Słuchajcie mam taki problem od nie dawna zajmuje się pszczołami jestem jeszcze młody i nie doświadczony i problem jest w tym że mam ule styropianowe chce je pomalować ale nie wiem kiedy w zimę czy w wiosnę czy late pomóżcie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum