Wysłany: 01.05.09, 09:00
OPRYSKI
Witam jestem ciekawy jak radzicie sobie z opryskami na pożytkach
Ja mam pszczoły na rzepaku - kontaktowałem się z osobą odpowiedzialną
za opryski w Gospodarstwie .Bedą opryskiwać NOSPILANEM -no podobno
nieszkodliwy dla pszczół-AALE zabieg będzie wykonany w- dzień a jest to środek
kontaktowo,żołądkowy więc myslę że może zaszkodzić pszczołom które będą zbierały
w tym czasie miód ,no i co z miodem -czy Nospilan nie będzie potem składnikiem miodu???
Myślę że może lepiej je zamknąć w ulach na ten dzień ,ale czy nie będzie im za gorąco?
Może nie zamykać a przykryć ule włókniną tak żeby mogły wyjść z ula .
Albo zabrać je na ten dzień ,no ale to już wiekszy kłopot.
A wy jak sobie z tym radzicie???
Staszek
ostatnio u mnie na zebraniu koła prezes mówił, że nie wolno jakichkolwiek robić oprysków na roślinach kwitnących(również chwastów np chabrów w zbożu) w czasie lotów owadów(czyt. w ciągu dnia) i w tym pszczół. Jest to uregulowane prawnie. Opryski mogą robić po ustaniu lotów(praktycznie po zmierzchu). Jeżeli ktoś widzi rolnika opryskującego kwitnące rośliny, powinien zwrócić się do takiej osoby i poinformować o tym(takie informacje podobno każdy wójt/sołtys otrzymał pisemnie o takich uregulowań prawnych), jeżeli to nie pomoże wezwać policję i przedstawić zaistniałą sytuację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum