Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Motylica
Autor Wiadomość
Kacper4500 

Wysłany: 22.01.09, 18:40
Motylica

Nie mogę sobie poradzić z Motylicą.
Stosowałem kwas mrówkowy spryskując plastry i nie bardzo mi to pomogło, po pewnym czasie zauważyłem larwy i kanaliki.
W jaki inny sposób mogę walczyć z Motylicą.

jino2 

Wysłany: 22.01.09, 19:41

ponąć kwas octowy lodowaty rozwiązałby Kolegi problam.

moje ramki wiszą sobie spokojnie na strychu, przechowuję tylko wartościowe plastry, prawie dziewicze, a z pierzgą wymrażam w zamrażarce. 2 cm odstęp zapewnia komfort że nawet gdyby jakieś gąsienice się pojawiły to tylko na jednej ramce, co łatwo zobaczyć.
nanstawki stawiam na kratkach istoją na sobie w świetle okna. nie mam większych problemów z przechowywaniem nawet plastrów kilkuletnich.

knypa 

Wysłany: 22.01.09, 20:45

:idea: Drogi kolego udaj sie do sklepu ogrodniczego i kup siarkę sprzedaja ja w opakowaniach po 0,5 kg . moez dostaniesz ja w sklepie pszczelarskim . Nasyp granulki na metalowy podstawek albo do pustej puszki i podpal.(siarka pali sie niebieskawym plomieniem uwaga ma bardzo duszace opary dymek ) wsadz ramki do kartonu a obok wsac puszke i zamknij pudlu by zagazowac motyla...
zeby siarke latwiej zapalic uzyj podpalki do grila
POWODZENIA >>>

Moja pasieka: Głuszyna woj.Opole
joeleja 

Wysłany: 23.01.09, 08:44

Walkę z motylicą należy rozpocząć od właściwego magazynowania ramek. Nie każdy ma specjalny magazyn a przetrzymywanie ramek na strychu to nijak się nie ma z higieną. Proponuję koledze zaopatrzyć się w stare szafy ubraniowe. Wewnątrz szafy należy wykonać wieszaki aby ramki wisiały tak ciasno jak w ulu i ciasno na wysokości. Taka szafa. Może pomieścić ramki z kilkunastu uli Nie jest ważne czy ramka będzie bokiem czy przodem do drzwiczek. Na odstępy mogą pozwolić sobie posiadający wielkie magazyny lub małe pasieki.
W szafie należy wykonać wentylacje, którą należy zabezpieczyć drobniutką metalową siatką
Tak samo walczę z motylicą jak napisał kol. KNYPA. Przy zamkniętych wentylacjach w szafie na rozżarzony węgiel drzewny w metalowym pojemniku należy wsypać trochę siarki wstawiając na dno szafy. Dokładnie uszczelnić szafę. Spalana siarka dotrze wszędzie. Zabieg powtarzam co dwa tygodnie. Nigdy nie miałem problemu z motylicą .Od pierwszych mrozów otwieram wentylacje i pozostawiam aby ramki się wywietrzyły.

Kacper4500 

Wysłany: 28.01.09, 15:17

Po ciężkiej grypie wybrałem się dziś do swojej pasieki żeby zajrzeć do plastrów i zrobiłem kilka zdjęć i oto co zobaczyłem.

Co tu jest nie tak?
Co mam poprawić?

jino2 

Wysłany: 28.01.09, 17:50

no Kolego, a czemu te ramki nie są wyskrobane i oczyszczone. od tego proponuję zacząć.

joeleja 

Wysłany: 28.01.09, 23:47

Jaki wpływ na walkę z motylicą ma wyskrobanie i oczyszczenie ramek to kol Andrzej nie napisał.Ale gdyby kol. Kacper wykonał w tej skrzyni kilkakrotny zabieg siarką to ramki nie byłyby tknięte.

jino2 

Wysłany: 29.01.09, 18:36

ano bardzo wielki, gdyż głównie na górnej beleczce znajdują się jajeczka motyla.

ja przechowuję ok 100 ramek z pierzgą i XXXX ramek gniazdowych i nadstawkowych, ale czyszczę starannie wszystkie.

joeleja 

Wysłany: 30.01.09, 18:05

Panie Andrzeju !!
Skopiowałem panu wersę książkową.Bo u mnie motylica jaj na beleczkach nie znosi a czyszczenie beleczek jest wskazane.
"Tryb życia obu motyli jest podobny. Samice wciskają się wieczorem do ula i składają jaja na dnie, na plastrach brzeżnych, na ramkach lub w szczelinach ula. Samica mola barciaka składa ponad 1000 jaj, samica mola barciaka mniejszego - około 300 jaj. Z jaj wylęgają się białawe ruchliwe gąsienice, które początkowo żywią się odpadkami

Plastry umieszcza się w skrzyniach lub w szczelnym pomieszczeniu, po czym spala się w nich siarkę, przeznaczając 50-200 g siarki na l m3 pomieszczenia (ilość zależna jest od stopnia szczelności pomieszczenia). Siarkowanie należy wykonać jesienią trzykrotnie, w odstępach 10-14-dniowych, gdyż gaz siarkowy nie zabija jaj motylicy. Na wiosnę, gdy temperatura podniesie się, wskazane jest zabieg ponowić. Plastry powinny pozostać w gazie, który powstaje przy spalaniu siarki, przez 24 godziny. Niska temperatura zabija szkodnika we wszystkich stadiach rozwoju. Przy temperaturze - 10° giną nie tylko poczwarki, ale i jaja."

Kacper4500 

Wysłany: 31.01.09, 09:20

Wiem że za późno, ale idę czyścić ramki, pada śnieg i jest zero.
To że spryskałem kwasem mrówkowym to na nic się zdało?
Przepalę to siarką, a na wiosnę powtórzę zabiegi.

ulik2004 

Wysłany: 31.01.09, 14:57

Heh .. widzę, że i ja nie dopilnowałem wszystkiego:( Zmiatam czyścić ramki. A czy można jakoś odzyskać z tych ramek propolis??

jino2 

Wysłany: 31.01.09, 18:29

Panie Juzefie!!
wiedza to podstawa i dlatego dodam Panu że motyle barciaka wlatują też pod daszek i często ich gąsienice żerują na ramkach pod powałką (z jaj tam złożonych).

joeleja 

Wysłany: 01.02.09, 12:26

Widocznie kol. ma pszczoły i motylice nie takie jak wszyscy.

jino2 

Wysłany: 02.02.09, 19:37

na szczęście uczę się stale i nie mam problemów z motylicą.

jino2 

Wysłany: 02.02.09, 19:39

joeleja napisał/a:

"Tryb życia obu motyli jest podobny. Samice wciskają się wieczorem do ula i składają jaja na dnie, na plastrach brzeżnych, na ramkach lub w szczelinach ula. Samica mola barciaka składa ponad 1000 jaj, samica mola barciaka mniejszego - około 300 jaj. Z jaj wylęgają się białawe ruchliwe gąsienice, które początkowo żywią się odpadkami

."

Odpowiedz do tematu