Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
ciepły styczeń
Autor Wiadomość
knypa 

Wysłany: 26.01.09, 20:40
ciepły styczeń

W niedziele pokazalo sie slonko i ocieplilo sie bylo nawet powyzej 10 stopni opwyzej zera.Sniegu sladowe ilosci pomyslalem ze pomalu przygotowac sie do nowego sezonu.
Rozcianolem czerna plandeke i ustawilem poidelko. Na stojaku postawilem karnister i umiescilem deske pod kontem by woda mogla splywac swobodsie do poidla.
Plandeka czarna po to bo czary kolor pochlania promyki slonca i powierze faluje nad plachta , pszczoly widza to i to je przciaga ogrzewaja sie i zbieraja wode ktora jest bardzo potrzebna w pierszych oblotach.
Poidlo ustawilem do 20m od uli.
I kolo godz 12-13-tej zaobserwowalem ruch w ulu na wylotkach wyszlo ich nawet sporo. Co prawda zdjolem ocieplenie ale po to zeby posluchac czy zyja pszczolki, pozniej je ocieplilem...pszczoly wygladaly na zdrowe i silne.
ucieszylem sie bardzo bo wszedzie strasza ta nowa choroba co dziesiatkuje ule
POZDRAWIAM>>>>>>>>>>> :shock:

Moja pasieka: Głuszyna woj.Opole
Kacper4500 

Wysłany: 31.01.09, 19:46

Moje też wyleciały i też wyglądały na zdrowe nie zauważyłem nic co by mogło mnie zaniepokoić :lol:

Dadant1967 

Wysłany: 31.01.09, 20:01
oblot

Witam
W Wigilie pogoda dopisala i umozliwila dokonania zabiegu przeciwko warozie poprzes polewanie KS osyp warozy byl ruzny od 4 do 10 sztuk pasorzyta na rodzine.
Moje oblecialy sie jusz 11 stycznia, szczegulnie te ustawione w strone poludniowa, ladny oblot kal widoczny na sniegu, uli nie pobrudzily, osyp zimowy w normie.
Po oblocie znowu zimno srednio w nocy -6 stopni w dzien 0 do -1 z tendencja do dalszej zimy.
Pozdrowienia Dadant1967

lekki oblot.jpg
Lekki oblot zimowy 11 styczen 2009
Plik ściągnięto 31 raz(y) 179,42 KB

kal na sniegu.jpg
Widoczne slady kalu po oblocie
Plik ściągnięto 93 raz(y) 160,02 KB

Zwalczanie-varrozy.jpg
Polewanie KS zwalczanie raszty warozy w okresie besczerwiowym
Plik ściągnięto 35 raz(y) 202,13 KB

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
mendalinho 

Wysłany: 02.02.09, 22:21
Szczęściarze

No to gratuluje. Fajnie miec oblot już w styczniu pszczółki sie wypróżnia i o przebieg reszty zimy można byc spokojnym. Z tego co widze w telewizji to w sobote na południu 10 stopni i słoneczko takze pszczółki znowu wyjdą. U nas w warmińsko- mazurskim narazie głeboka zima najwyższa temperatura to 0 stopni i opady sniegu lub sniegu z deszczem takze o oblocie mozremy pomarzyć. U nas najwczesniej oblot koniec lutego początek marca . Jak słoneczko dopisze

leo38+

Wysłany: 04.02.09, 09:39

Czekam i ja na oblot u nas jest biegun ciepła moze i moje wylecą aczkolwiek na dzień dzisiejszy sprawdzając wkładki dennicowe i patrząc na powalki foliowe jest dobrze postaram sie zrobic kilka zdjec i wstawić jak Krzysztof.

Kacper4500 

Wysłany: 07.02.09, 08:01

:grin: 06-02-2009 około 12tej wyleciały z ula nr 4. Popatrzcie jakie są piękne.
Nic im na razie nie grzebałem, wyglądają mi na zdrowe.
Dziś poddam im trochę zmielonego pyłku.

mendalinho 

Wysłany: 07.02.09, 14:02

Oblot elegancki u nas dzis jest w miare ciepło 7 na plusie ale brakuje słoneczka i na razie cisza

Kacper4500 

Wysłany: 08.02.09, 16:19

Z ula nr 1 osypały się i nie mam pojęcia dlaczego.
Jest to ul Wielkopolski na 12 ramek i jest w mojej pasiece od 10 lat.
Jest to mój pierwszy ul jaki zakupiłem wraz z pszczołami.
Gniazdo do zimowania zawsze trzymałem na 7-miu ramkach, ale w tym roku postanowiłem trzymać na wszystkich dwunastu i był to duży rój w pozostałych zimowałem na 7-miu i 8-miu ramkach.
Pokarm jest na plastrach i są czyste, tak więc z tej strony to musi być spoko.
Pszczelarz od którego kupowałem moją pierwszą rodzinę kazał mi zatykać wylotki na zimę i pozostawiać tylko otwór na około dwa centymetry i nie mniej jak dwa centymetry.
Pozostawiłem duży rój i po prostu miały za mało powietrza i się udusiły, -czy może to być ta przyczyna?

jino2 

Wysłany: 08.02.09, 17:24

Ależ oblot widziałem w sobotę 7,02,09 około 14.00 - u sąsiada (okolice Sokołowa Podlaskiego) normalnie wylały się z uli i wyglądało to jak jedna wielka chmura nad ulami.
moje niestety nie pomyślały o tym i kilka tylko wystawiło nosy na słoneczko. było tak ciepło, że wszystkie powracały spokoinie do uli i dzisiaj rano niebyło skrzepniętych.

mendalinho 

Wysłany: 09.02.09, 23:08

nie wiem dlaczego zostawiłeś tylko dwa centymetry wylotka .przyjmuje sie ze na 1 ramke zimowanej rodziny zostawia sie 1cm2 wylotka.Mysle ze nawet na bardzo silną rodzin 12 ramek to za duzo.. Odnośnie tego czy sie udusiły to zalezy jaka masz wentylacje w ulu.Jakbyły zabezpieczone od góry.sprawdz czy w osypie jest matka. A może waroza.U mnie na razie cisza w sobote miały taki mały oblot dosłownie kilkadziesiąt pszczółek ale wiem ze jak na razie wszystkie przezimowały no jeszcze nie do końca bo zimy zostało jeszcze przynajmiej miesiac a luty i marzec to dla psczółek najgorsze miesiąće.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu