Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
ciepły styczeń
Autor Wiadomość
knypa 

Wysłany: 26.01.09, 20:40
ciepły styczeń

W niedziele pokazalo sie slonko i ocieplilo sie bylo nawet powyzej 10 stopni opwyzej zera.Sniegu sladowe ilosci pomyslalem ze pomalu przygotowac sie do nowego sezonu.
Rozcianolem czerna plandeke i ustawilem poidelko. Na stojaku postawilem karnister i umiescilem deske pod kontem by woda mogla splywac swobodsie do poidla.
Plandeka czarna po to bo czary kolor pochlania promyki slonca i powierze faluje nad plachta , pszczoly widza to i to je przciaga ogrzewaja sie i zbieraja wode ktora jest bardzo potrzebna w pierszych oblotach.
Poidlo ustawilem do 20m od uli.
I kolo godz 12-13-tej zaobserwowalem ruch w ulu na wylotkach wyszlo ich nawet sporo. Co prawda zdjolem ocieplenie ale po to zeby posluchac czy zyja pszczolki, pozniej je ocieplilem...pszczoly wygladaly na zdrowe i silne.
ucieszylem sie bardzo bo wszedzie strasza ta nowa choroba co dziesiatkuje ule
POZDRAWIAM>>>>>>>>>>> :shock:

Moja pasieka: Głuszyna woj.Opole
Kacper4500 

Wysłany: 31.01.09, 19:46

Moje też wyleciały i też wyglądały na zdrowe nie zauważyłem nic co by mogło mnie zaniepokoić :lol:

Dadant1967 

Wysłany: 31.01.09, 20:01
oblot

Witam
W Wigilie pogoda dopisala i umozliwila dokonania zabiegu przeciwko warozie poprzes polewanie KS osyp warozy byl ruzny od 4 do 10 sztuk pasorzyta na rodzine.
Moje oblecialy sie jusz 11 stycznia, szczegulnie te ustawione w strone poludniowa, ladny oblot kal widoczny na sniegu, uli nie pobrudzily, osyp zimowy w normie.
Po oblocie znowu zimno srednio w nocy -6 stopni w dzien 0 do -1 z tendencja do dalszej zimy.
Pozdrowienia Dadant1967

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
mendalinho 

Wysłany: 02.02.09, 22:21
Szczęściarze

No to gratuluje. Fajnie miec oblot już w styczniu pszczółki sie wypróżnia i o przebieg reszty zimy można byc spokojnym. Z tego co widze w telewizji to w sobote na południu 10 stopni i słoneczko takze pszczółki znowu wyjdą. U nas w warmińsko- mazurskim narazie głeboka zima najwyższa temperatura to 0 stopni i opady sniegu lub sniegu z deszczem takze o oblocie mozremy pomarzyć. U nas najwczesniej oblot koniec lutego początek marca . Jak słoneczko dopisze

leo38+

Wysłany: 04.02.09, 09:39

Czekam i ja na oblot u nas jest biegun ciepła moze i moje wylecą aczkolwiek na dzień dzisiejszy sprawdzając wkładki dennicowe i patrząc na powalki foliowe jest dobrze postaram sie zrobic kilka zdjec i wstawić jak Krzysztof.

Kacper4500 

Wysłany: 07.02.09, 08:01

:grin: 06-02-2009 około 12tej wyleciały z ula nr 4. Popatrzcie jakie są piękne.
Nic im na razie nie grzebałem, wyglądają mi na zdrowe.
Dziś poddam im trochę zmielonego pyłku.

mendalinho 

Wysłany: 07.02.09, 14:02

Oblot elegancki u nas dzis jest w miare ciepło 7 na plusie ale brakuje słoneczka i na razie cisza

Kacper4500 

Wysłany: 08.02.09, 16:19

Z ula nr 1 osypały się i nie mam pojęcia dlaczego.
Jest to ul Wielkopolski na 12 ramek i jest w mojej pasiece od 10 lat.
Jest to mój pierwszy ul jaki zakupiłem wraz z pszczołami.
Gniazdo do zimowania zawsze trzymałem na 7-miu ramkach, ale w tym roku postanowiłem trzymać na wszystkich dwunastu i był to duży rój w pozostałych zimowałem na 7-miu i 8-miu ramkach.
Pokarm jest na plastrach i są czyste, tak więc z tej strony to musi być spoko.
Pszczelarz od którego kupowałem moją pierwszą rodzinę kazał mi zatykać wylotki na zimę i pozostawiać tylko otwór na około dwa centymetry i nie mniej jak dwa centymetry.
Pozostawiłem duży rój i po prostu miały za mało powietrza i się udusiły, -czy może to być ta przyczyna?

jino2 

Wysłany: 08.02.09, 17:24

Ależ oblot widziałem w sobotę 7,02,09 około 14.00 - u sąsiada (okolice Sokołowa Podlaskiego) normalnie wylały się z uli i wyglądało to jak jedna wielka chmura nad ulami.
moje niestety nie pomyślały o tym i kilka tylko wystawiło nosy na słoneczko. było tak ciepło, że wszystkie powracały spokoinie do uli i dzisiaj rano niebyło skrzepniętych.

mendalinho 

Wysłany: 09.02.09, 23:08

nie wiem dlaczego zostawiłeś tylko dwa centymetry wylotka .przyjmuje sie ze na 1 ramke zimowanej rodziny zostawia sie 1cm2 wylotka.Mysle ze nawet na bardzo silną rodzin 12 ramek to za duzo.. Odnośnie tego czy sie udusiły to zalezy jaka masz wentylacje w ulu.Jakbyły zabezpieczone od góry.sprawdz czy w osypie jest matka. A może waroza.U mnie na razie cisza w sobote miały taki mały oblot dosłownie kilkadziesiąt pszczółek ale wiem ze jak na razie wszystkie przezimowały no jeszcze nie do końca bo zimy zostało jeszcze przynajmiej miesiac a luty i marzec to dla psczółek najgorsze miesiąće.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu