Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Pawilon pszczelarski i małe 8-stanowiskowe kontenerki
Autor Wiadomość
Ben 

Wysłany: 14.10.08, 17:49

Dziękuję za wyjaśnienia .Pozdrawiam Michał.

Moja pasieka: Pasieka wędrowna,150 rodzin w ulach1\2dadant,miody odmianowe,SPECJALNOść-MIODY LIPOWE
@DAN 

Wysłany: 16.10.08, 00:42

joeleja napisał/a:
Transport uli można robić różnymi sposobami. Mój znajomy podpatrzył u mnie rozwiązania i dorobił sobie samą platformę z wysuwanym środkiem na swojej przyczepce samochodowej o długości 2.5m.Wsparł platformę na trzech burtach.
Też przewozi 18 uli wielkopolskich bo platformę zrobił 3m a podłoga przyczepy jest jako podest. Dorobił tylko wąski podest do części wysuwanej.
Myślałem oddzielnej platformie, którą zabiera się przyczepką. Jest to do zrobienia ale inaczej trzeba by rozwiązać wiele spraw a szczególnie podparcie .Koła są takim stabilizatorem. Kilka razy stwierdziłem, że przyczepka na grząskiej łące po ulewnym deszczu nie utrzymuje poziomu.

Podoba mi się Twoja koncepcja przewożenia pszczół na pożytki przy pomocy przyczep-kontenerów. Oczywiście ma zalety i wady jak chyba wszystko co zrobił człowiek (o niektórych z nich napisałeś).
Ja również myślałem o podobnej przyczepie bo uniezależnia ona od pomocy osób trzecich.
Ponieważ masz w tej dziedzinie już duże doświadczenie więc chciałem Cię zapytać czy nie lepiej by było obniżyć środek ciężkości przyczepy poprzez wysunięcie kół na zewnątrz. Wtedy ule by stały na przyczepie niżej, można zrezygnować z środkowego podestu, a ule przeglądać chodząc po ziemi oczywiście po wysunięciu środkowego rzędu uli. Natomiast w miejscu mocowania błotników kół trochę wyżej zamocować podesty pod ule.
Uważam, że przyczepy kontenerki są dobre dla pasiek średnich do ok. 50 uli bo przy większych pasiekach by było potrzeba zarejestrować kilkanaście takich przyczep, chyba ,że ktoś rozwiąże problem mocowania samego podwozia do kontenera i wtedy jednym podwoziem by można rozwieść wszystkie kontenery. Tylko czy wtedy nie byłoby problemów z rejestracją czegoś takiego.
Jeszcze jedno, uważam, że zostawianie kół przy kontenerach tylko prowokuje złodzieja.
Dopóki nie będziemy mieć takich kontenerów do przewozu uli to może warto zrobić takie urządzenie do załadunku: http://www.sweb.cz//jjvcela/rudlik.html

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
joeleja 

Wysłany: 16.10.08, 09:34

Przyczepę którą zrobiłem jest wytworem moich przemyśleń. Chociaż mam kilka to następną będę robił taką samą, bo to co mi nie odpowiadało to już zmieniłem. Każda zmiana wiąże się z pozytywnymi i negatywnymi skutkami.
Wydatek na zarejestrowanie jest jednorazowy a później tylko opłata ubezpieczenia /w br. Płacę 20zł/przyczepa/

staszek 

Wysłany: 06.01.09, 21:19

Witam -mam ochotę usprawnić transport pszczułek mojej mamy
myślałem długo o pawilonie -jest to dość wygodna sprawa -zamknięte pomieszczenie
no i pszczoły,praca pod dachem aleee-ten transport -Nie to zbyt kłopotliwe
Zdecydowałem że wykonam przyczepkę - już powstała wtępna koncepcja a tu
widzę u kolegi Joeleja TO O CZYM myślałem.
Mam parę pytań do kolegi -jakie resoryzastosował
-ile waży jego przyczepa ,
-ile waży całość z rodzinami
-czy podczas transportu nic złego się nie dzieje
-czy myślał kolega o lekkim daszku na całość
-z czego są zrobione podesty
Pomysł przyczepy kolegi Joeleja jest świetny zastanawiam się jedynie nad zlikwidowaniem
poprzeczki od strony dyszla.
Pozdrawiam łącząc najlepsze życzenia Noworoczne
staszek

joeleja 

Wysłany: 08.01.09, 18:13

Więcej na temat przyczepki można znaleść w internecie w Miesięczniku Pszczelarstwo w postach Leja Józef lub w moim artykule na stronie Gminy Grodzisko Dolne http://www.grodziskodolne...55/284/lang,pl/
Nie mam rysunku technicznego a parametry znam na pamięć - więc mogę udzielić informacji telef .604400674 pozdrawiam J.L.

coconut

Wysłany: 08.01.09, 20:48
Pawilon i male kontenerki*

Pomysly na przewozenie pszczol wydaja mi sie wszystkie doskonale, wraz z calym do tego sprzetem.
Mam jedno pytanie - otoz slysze od niektorych, ze zarzucaja takiemu ustawieniu uli na pozytku, tzn. na przyczepie jeden przy drugim czy w pawilonie, ze wystepuje bardzo duze bladzenie pszczol, a skutek jest taki, ze najwiecej pszczol z nektarem trafia zawsze i tylko do uli skrajnych, natomiast te w srodku jakby byly z tego powodu nieco poszkodowane.
A jaka jest prawda? - pytam wylacznie praktykow, ktorzy te ule maja.

coconut

joeleja 

Wysłany: 09.01.09, 10:54

Jest nieprawdą, że przy ciasno ustawionych ulach pszczoły nie zawsze powracają do siebie.Prawie od 10 lat param się przewożeniem uli na, które pozostają na pożytku w ulach dostawionych do siebie na przyczepkach. Staram się wyróżniać kolorami - przynajmniej co drugi. Tak na wiosnę podczs rozwoju rodzin jak i pożytku nie stwierdziłem różnicy w ilości miodu w ulach skrajnych czy środkowych.Przy takim rozstawieniu uli na przyczepce jedną z zalet jest dużo miejsca tak do rozłożenia sprzętu, ramek, transportówki na innych daszkach.Wadę jedynie widzę podczas sierpniowego miodobrania i jesiennych przeglądów.

coconut

Wysłany: 09.01.09, 13:34
Pawilon pszczelarski i małe 8-stanowiskowe kontenerki

Dziekuje za odpowiedz, gdyz moje pytanie - jak napisalem - wynikalo z roznych opinii roznych osob.
Znajduja sie one nawet w niektorych ksiazkach o pszczelarstwie, majac wiec okazje niejako 'na zywo' - po prostu chcalem sie upewnic jak to jest.
Pozdrawiam
coconut

staszek 

Wysłany: 10.01.09, 19:55

Zastanawiam się nad problemem optymalnej ilości rodzin pszczelich
ustawionych w jednym miejscu na jakimś pożytku.
Powinna to być matematyka np.zakładam odległość lotu 200m ,stoją na skraju pola
więc dostępny jest prostokąt 400*200m=80 000m2-czyli 8ha pomnożone przez 100kg
daje 800kg miodu do zebrania w okresie np.10dni czyli 80kg dziennie
nie wiem ile może zebrać miodu 1 rodzina no i czy to tak można wyliczyć
A może ważniejsze są doświadzcenia -co o tym sądzicie
Buduję przyczepę i myślę że zamiast zrobić jedną na 30 uli może lepiej
zrobić dwie po 15 uli i rozstaiać je na pożytku tak by skracać max. długość
lotu pszczół.
Podrawiam
staszek

joeleja 

Wysłany: 12.01.09, 17:32

Nigdy nie myślałem w ten sposób. Matematycznie to można robić wyliczenia teoretyczne, które nie mają nic wspólnego z faktycznym pozyskiwaniem miodu na pożytku. Jakie istnieją uwarunkowania, to wie każdy pszczelarz.
Przymierzając się do wykonania przyczepki trzeba pomyśleć – jakim samochodem będzie ciągnięta ta przyczepka, dopasować do istniejących przepisów komunikacyjnych, nie przekroczyć ciężaru załadowanej z miodem.
Moim zdaniem najbardziej ekonomiczna jest lekka przyczepka /co niesie za sobą mały koszt wykonania/ o długości 3m i szerokości 1.7m .Ustawiam w 3 rzędach po 6 uli wielkopolskich

Alex23p 

Wysłany: 25.02.09, 18:03

A jak kolego pokonał problem homologacji przyczepy, a może bazował na starym podwoziu mającym homologacje.
pozdrawiam! :cool:

joeleja 

Wysłany: 25.02.09, 20:04

Przyczepa rejstrowana jako SAM.Można zarejstrować jedną przyczepę w roku własnej produkcji.Oczywiście trzeba zrobić dokumentację,poprosić Wydział Komunikacji o nr,ramy do nabicia i po pozytywnym badaniu technicznym zarejstrować.

krzysglo 

Wysłany: 09.03.09, 17:26

Słyszałem że koszt takiego przeglądu SAM to ok. 2 tyś złotych. Musi się to odbyć u rzeczoznawcy na okręgowej stacji diagnostycznej. Czy to prawda ?

joeleja 

Wysłany: 09.03.09, 21:25

Widzę, że jakieś legendy dotyczące rejestracji przyczepy SAM krążą na forum. Wszystko jest łatwe i proste. Proszę sprawdzić w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego sprawę rejestracji przyczepek samodzielnie wykonanych i wielkości opłaty rejstracyjnej. Także wielkości opłaty w uprwnionej do dokonywania przeglądów i nabijania nr. ramy w Okręgowej Stacji Diagnostycznej.
Zsumowane koszty to około 400 zł - jeśli dobrze pamiętam.
A rzeczoznawcę to potrzebowałem przed laty kiedy poskładałem Fiata 126p z części.

miett1

Wysłany: 13.03.09, 17:15

POWITAĆ ,bardzo mi się spodobał pana sposób transportu pszczół na pożytek,chciałem zapytać,czy nie wytwarza (czy nie zrobiłby pan takiej przyczepki na 18-24 ule) podaję swój mail miett1@poczta.onet.pl
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu