Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zacząć
Autor Wiadomość
adrianzaq12wsx 

Wysłany: 17.04.09, 22:30
Jak zacząć

Witam od pewnego czasu zaczełem się interesować pszczelarstwem. Myślę o zakupieniu kilku uli ok 5 .Ciekawy jestem jakie ule są najlepsze ? . Mam także takie pytanie iż czy można coś zarobić na sprzedaży miodu ? Jakie są cenny ? Jeśli to ma coś do rzeczy to jestem z małopolski.

Pozdrawiam czytających moje posta .

minikron 

Wysłany: 18.04.09, 14:38

Również witam. Gratuluję zainteresowania się pszczołami, to piękne zajęcie.

Nie ma najlepszego ula. Są różne opinie o ulach, jedni wolą taki, inni taki... Tak na prawdę, to każdy chwali ten, na jakim zaczął pracować i ma doświadczenie. Radzę skontaktować się z okolicznymi pszczelarzami i popytać jaki ul jest najczęściej stosowany w Twojej okolicy. Mniej będzie problemów z nabyciem pszczół i sprzętu. Jedna ogólna rada - patrz w przyszłość i postaw na stojaki, uchodzą one za bardziej "nowoczesne". Chyba, że ma to być pasieka stacjonarna i nie będziesz jej rozwijał ponad te kilka/kilkanaście pni. Wtedy nie jest ważne jaki będzie ul.

Na miodzie da się zarobić. Ceny są różne, w zależności od rejonu. Wahają się od 18-20 zł za wielokwiat do nawet 45-50 zł za wrzosowy, przy czym są duże różnice w cenie nawet za taki sam miód, w zależności od tego, gdzie mieszkasz. Oczywiście mówię o sprzedaży detalicznej i za słoik 0,9l. Przy średnich pożytkach i Twoim zaangażowaniu osiągnięcie 20l z pnia w normalnym, nieklęskowym roku nie jest oczekiwaniem zbyt wygórowanym.

Żeby prowadzić sprzedaż bezpośrednią, musisz ją zarejestrować u Powiatowego Lekarza Weterynarii. Nie jest to ani kosztowne (chyba 10 zł), ani zbyt trudne (większość PLW rejestruje nawet w przydomowej kuchni).
Życzę powodzenia.

adrianzaq12wsx 

Wysłany: 18.04.09, 16:59

A jaka jest cena rozpoczęcia mojej przygody z pszczelarstwem te 5 uli ??
U mnie w regionie nikt prawie nie zajmuje się pszczołami, jeden koleś ma 3 ule ale swojej roboty więc nie wiem jak je można nazawać i jaki jest ich rodzaj . Aha i pytanko jeszcze jak wygląda sprawa dokarmiania pszczół w zimie ? I ile można tak mniej więcej zaroibć na jednym ulu ( jednej rodzinie )

minikron 

Wysłany: 18.04.09, 21:33

Wpisz Kolego w google "sprzedam pszczoły" i poczytaj oferty. Coś znajdziesz na pewno.
Oprócz uli największy wydatek to miodarka, możesz kupić używaną za niewielkie pieniądze. Do tego niezbędny jest podkurzacz, dłuto pasieczne i kapelusz. Możesz odwiedzić stronę http://www.lyson.com.pl/ lub http://www.bartnik.pl/ Internet jest niezastąpionym źródłem informacji.

Pszczół zimą się nie dokarmia. Dokarmia się jesienią, cukrem lub sztucznymi pokarmami (inwert). O sposobach będziesz musiał przeczytać lub spytać w innym temacie.

Pytanie "Ile da się zarobić na ulu" jest trochę.... dziwne :) Przede wszystkim pszczoły trzeba lubić, kasa jest na drugim miejscu, przynajmniej u mnie. Powiem tylko tyle, że w moim wypadku zakup pszczół, uli i drobnego sprzętu zwrócił się po pierwszym sezonie.

adrianzaq12wsx 

Wysłany: 18.04.09, 23:10

Oki dziękuje za informację ;)

jino2 

Wysłany: 20.04.09, 19:33

od kursu na "pszczelarz kwalifikowany"

SlawekWo 

Wysłany: 22.04.09, 13:27

Musisz mieć odpowiednie miejsce. Trzymanie uli w przydomowym ogródku wcześniej czy później spowoduje problemy , sprawdź czy ktoś z bliskich lub Ty nie jesteś uczulony na jad pszczeli. Potem książka lub kurs i do dzieła. Można ulik nabyć aby teorie dopasować do praktyki ale od wiedzy proponuje zacząć. Pozdrawiamlub Ty

Odpowiedz do tematu