małe sprostowanie: "W każdym nowym roju jest stara matka" wg. mnie tylko w pierwaku.
tu opis wskazuje na drużaka i wskazuje na młodą matkę; rodzina jest prawdopodobnie mała, jednak nie wiadomo czy matka składa jajeczka. rodzina wmaga podkarmienia.
ja tą matkę wymieniłbym na młodą jednodniówkę dopiero po rzepaku w przyszłym roku (zakładając że jest to młoda matka, a niewiem czy Kolega potrafi to określić).
Rójka z młodą matką przeważnie osiada wysoko. Ze starą , nisko. Nie wiem czy to się zawsze sprawdza ale tak czytałem, i jak na razie się sprawdzało:] Ale tak, czy siak i tak polecam wymianę matki z roju, ze względu na to że skoro raz się wyroiła to czemu nie miała by zrobić tego za rok? Taniej będzie zainwestować w matkę, niż stracić rój w następnym roku.
jeśli w rodzinie jest stara matka to jajeczka pojawiją się przeważnie w przeciągu 2 dni od osadznia a często już następnego dnia, jeśli jest młoda to jajeczka pojawią się jak się matka unasienni czyli po jakiś 7 - 9 dniach. Matki teraz nie wymieniaj - zrobisz to w przyszłym roku, teraz matka musi b. intensywnie i bez przerwy czerwić aby doprowadzić rodzinę do jakiej takiej siły na zimę. Jeśli jest tak mała że nie rokuje nadzieji na zadowalającą siłę (czyli jakieś minimum 4 ramki wlkp. ) to ja bym zabrał matkę a rój połączył z inną rodziną.
_________________ Pszczółki, pszczółki ach te pszczółki
może to zabrzmi śmiesznie ale proponuję: więcej oglądać matki aby nabrać wprawy w ich ocenie poprzez zachowanie. (czy spotakał ktoś w roju matkę oznakowaną?)
uważam, że matki rojowe zawsze są w dobrej kondycji i dawniej podziwiałem je za wiosenny dynamizm.
9 czerwca wydostałem rój "u gościa" spod okiennicy, oraz dostałem jeden od OSP - były to małe roje (może po 0,5 kg) wycieńczone i wygłodzone pszczółki.
tak ja widziałem w tym roku nawet w trzech 2 są z 2008 i jedna z 2007 roku te z 2008 mają opailitki a ta z 2007 jest znakowana markerem i to wcale nie są moje rójki
to znaczy że matkę przyjeły, gdyby do zalepiania otworków w klateczce użyły propolisu to by oznaczało że jej nie akceptują. A tak to wszystko w porządku jest.
czy pszczoły udrażniają komory pokarmowe? który to dzień? jaka matka (inseminowana bsc ?)? czy w rodzinie była przerwa 8 dni w czerwieniu, i zerwane mateczniki?
takie rzeczy są istotne.
zalepianie woskiem klateczki nie jest prawidłowe, potrzeba aby jak najszybciej wymieniły się karmicielki.
zalepianie woskiem oznacza akceptowanie matki, w książce P. Ostrowskiej możesz poczytać. Ja matki poddaję po 3 godzinach od osierocenia i mam praktycznie wszystkie przyjęte. Jak robię odkłady matki podaję chwilę po utworzeniu odkładu, przeważnie do 15min. w klateczce i mam 100% przyjęć. Często jest tak że klateczka jest wbudowana w plaster, zalepione otwory ale pszczoły na klateczce są spokojne, karmią matki, takie matki wypuszczam z klateczek jeśli pszczoły nie zrobiły tego wcześniej.
ja spotkałam, wczoraj mi się trzy ule wyroiły, lało przez 23 dni non stop i było zimno, nie było jak pozaglądać do uli zapobiec rójce, no i jak zaświeciło słońce to zaczęłam przegląd i w tym samym momencie wyroiły się trzy ule.
Jak wywalałam mateczniki ze starych to było ich tyle, że już wiem co robiły jak im się nudziło przez tyle dni deszczowych.
Roje z powrotem umieszczałam w ulach no oczywiście zabijając matkę, no i jedna miała wielką czerwoną kropę!
Rójka z młodą matką przeważnie osiada wysoko. Ze starą , nisko
doświadczenia nie mam może za długiego, ale właśnie ostatnio jak się 3 wyroiły, to wszystkie uwiązaly się na niskich wysokościach (wysokość moich ramion) z czego jedna była stara (oznakowana i dorodna), a dwie matki były tak małe, że z trudem je w tłumie odnalazłam
więc u moich pszczółek ta teoria bierze w łeb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum