Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Matki Pszczele
Autor Wiadomość
Adam 

Wysłany: 31.03.06, 10:04
Matki Pszczele

Czy w okolicy Grudziądza jest chodowca matek? Jeśli tak to proszę o kontakt.

Moja pasieka: początkujący
RAFI 

Wysłany: 31.05.09, 10:37

mam pytankio do ula nieurzywanego wprowadziła sie rujka i jest słaba czy
musze wymienic matke czy nie trzeba so mam robic

Moja pasieka: MIODZIK 10 PNI
Kacper4500 

Wysłany: 31.05.09, 11:36

Obowiązkowo, matka do wymiany i należy podać lekarstwo przeciw warrozie.
W każdym nowym roju jest stara matka

jino2 

Wysłany: 31.05.09, 15:33

małe sprostowanie: "W każdym nowym roju jest stara matka" wg. mnie tylko w pierwaku.
tu opis wskazuje na drużaka i wskazuje na młodą matkę; rodzina jest prawdopodobnie mała, jednak nie wiadomo czy matka składa jajeczka. rodzina wmaga podkarmienia.
ja tą matkę wymieniłbym na młodą jednodniówkę dopiero po rzepaku w przyszłym roku (zakładając że jest to młoda matka, a niewiem czy Kolega potrafi to określić).

Kacper4500 

Wysłany: 02.06.09, 18:43

No właśnie, w jak ropoznac?

ulik2004 

Wysłany: 09.06.09, 17:14

Rójka z młodą matką przeważnie osiada wysoko. Ze starą , nisko. Nie wiem czy to się zawsze sprawdza ale tak czytałem, i jak na razie się sprawdzało:] Ale tak, czy siak i tak polecam wymianę matki z roju, ze względu na to że skoro raz się wyroiła to czemu nie miała by zrobić tego za rok? Taniej będzie zainwestować w matkę, niż stracić rój w następnym roku.

Pawełek 

Wysłany: 11.06.09, 21:04

jeśli w rodzinie jest stara matka to jajeczka pojawiją się przeważnie w przeciągu 2 dni od osadznia a często już następnego dnia, jeśli jest młoda to jajeczka pojawią się jak się matka unasienni czyli po jakiś 7 - 9 dniach. Matki teraz nie wymieniaj - zrobisz to w przyszłym roku, teraz matka musi b. intensywnie i bez przerwy czerwić aby doprowadzić rodzinę do jakiej takiej siły na zimę. Jeśli jest tak mała że nie rokuje nadzieji na zadowalającą siłę (czyli jakieś minimum 4 ramki wlkp. ) to ja bym zabrał matkę a rój połączył z inną rodziną.

Moja pasieka: Pasieka Łąkowa
jino2 

Wysłany: 14.06.09, 19:51

może to zabrzmi śmiesznie ale proponuję: więcej oglądać matki aby nabrać wprawy w ich ocenie poprzez zachowanie. (czy spotakał ktoś w roju matkę oznakowaną?)
uważam, że matki rojowe zawsze są w dobrej kondycji i dawniej podziwiałem je za wiosenny dynamizm.
9 czerwca wydostałem rój "u gościa" spod okiennicy, oraz dostałem jeden od OSP - były to małe roje (może po 0,5 kg) wycieńczone i wygłodzone pszczółki.

Pawełek 

Wysłany: 14.06.09, 23:19

tak ja widziałem w tym roku nawet w trzech ;) 2 są z 2008 i jedna z 2007 roku ;) te z 2008 mają opailitki a ta z 2007 jest znakowana markerem ;) i to wcale nie są moje rójki ;)

andy

Wysłany: 28.06.09, 22:14

witam mam pytanie podałem nowa matkę do ula i pszczoły zalepiają ją woskiem jak może być tego przyczyna

Pawełek 

Wysłany: 29.06.09, 12:29

to znaczy że matkę przyjeły, gdyby do zalepiania otworków w klateczce użyły propolisu to by oznaczało że jej nie akceptują. A tak to wszystko w porządku jest.

jino2 

Wysłany: 29.06.09, 18:22

czy pszczoły udrażniają komory pokarmowe? który to dzień? jaka matka (inseminowana bsc ?)? czy w rodzinie była przerwa 8 dni w czerwieniu, i zerwane mateczniki?
takie rzeczy są istotne.
zalepianie woskiem klateczki nie jest prawidłowe, potrzeba aby jak najszybciej wymieniły się karmicielki.

Pawełek 

Wysłany: 30.06.09, 12:58

zalepianie woskiem oznacza akceptowanie matki, w książce P. Ostrowskiej możesz poczytać. Ja matki poddaję po 3 godzinach od osierocenia i mam praktycznie wszystkie przyjęte. Jak robię odkłady matki podaję chwilę po utworzeniu odkładu, przeważnie do 15min. w klateczce i mam 100% przyjęć. Często jest tak że klateczka jest wbudowana w plaster, zalepione otwory ale pszczoły na klateczce są spokojne, karmią matki, takie matki wypuszczam z klateczek jeśli pszczoły nie zrobiły tego wcześniej.

Olga 

Wysłany: 30.06.09, 21:21

jino2 napisał/a:
czy spotakał ktoś w roju matkę oznakowaną?)

ja spotkałam, wczoraj mi się trzy ule wyroiły, lało przez 23 dni non stop i było zimno, nie było jak pozaglądać do uli zapobiec rójce, no i jak zaświeciło słońce to zaczęłam przegląd i w tym samym momencie wyroiły się trzy ule.
Jak wywalałam mateczniki ze starych to było ich tyle, że już wiem co robiły jak im się nudziło przez tyle dni deszczowych.
Roje z powrotem umieszczałam w ulach no oczywiście zabijając matkę, no i jedna miała wielką czerwoną kropę!

Olga 

Wysłany: 30.06.09, 21:23

ulik2004 napisał/a:
Rójka z młodą matką przeważnie osiada wysoko. Ze starą , nisko

doświadczenia nie mam może za długiego, ale właśnie ostatnio jak się 3 wyroiły, to wszystkie uwiązaly się na niskich wysokościach (wysokość moich ramion) z czego jedna była stara (oznakowana i dorodna), a dwie matki były tak małe, że z trudem je w tłumie odnalazłam :lol:
więc u moich pszczółek ta teoria bierze w łeb :!:

Odpowiedz do tematu