Dzień dobry,
Jestem początkujący.Mam kilka uli na skraju lasu sosnowego przy łąkach.Na próbę posiałem facelię.Gleba słaba,leśna.Przekopałem w kwietniu,zasiałem.Coś wschodzi,ale słabo.Liczyłem się z tym,ale jestem ciekawy czy można trochę podgonić "uprawę" jakimś nawozem.Czy może jakoś przygotować ziemię na przyszły rok? A może inna roślina? Poletko nieduże,praca ręczna.
Dziękuję i pozdrawiam
Witam. Mówisz że pole jest małe jeśli możesz to podaj jakiej wielkości. Jednak obawiam się, że jest zbyt małe by zmieniło w znaczącym stopniu miododajność okolicy. Raczej proponuje skupić się na kręgu o promieniu ok 1-2 km (w zależności ile masz uli) i poszerzeniu bazy pożytkowej w tym obszarze. Po pierwsze weź kalendarz roślin miododajnych i spadziujących i na oko zrób bilans okolicy, następnie weź pod uwagę ile jest pasiek w tym kręgu i będziesz miał jakie takie wyniki o bazie pożytkowej w okolicy. Następny krok to zasiewanie na nieużytkach, przy rowach, drogach, jakiś stawach roślin które wzbogacą pożytek w okresie kiedy go nie ma. Ja osobiście na terenie przy pasiece hoduje sobie zioła, ale facelię też mam w okolicy tyle że w tym roku to już jest samosiejka. Z roślin miododajnych obstawiam jednak najbardziej na drzewa. Może trzeba długo czekać aż zakwitną lecz pożytek co roku jest bardziej znaczący.
Kolego, gdyby to była kwietniowa facelia to już okwitałaby.
proponuję to zielsko przekopać i zasiać owies póki padają deszcze; potem ostatniego lipca znowu przekopać i znowu zasiać owies; przekopać w październiku na zimę.; a na wiosnę jak w marcu zaczną się rostopy pasiać facelię (na śnieg i kałurze)
Wprawdzie powinna kwitnąć, ale miejscami w Polsce nie było deszczu i susza mogła opóźnić. U mnie samosiejka z tamtego roku dopiero zaczyna, a była w miejscu wilgotnym ..
Poletko jest małe.Może 30 metrów kwadratowych.Zdaję sobie sprawę,że nie będzie miało żadnego wpływu na ewentualne zbiory miodu.Zrobiłem to tylko dla ciekawości,eksperyment.Nie jestem w stanie ręcznie zrobić więcej i nie chcę się rządzić,żeby leśniczy mnie nie pogonił.
Dziękuję za radę z owsem.Zapytam tylko gdzie można kupić ziarna i jak siać?Rzucać je luzem czy przykrywać ziemią?
Faktycznie facelia siana na początku kwietnia powinna zacząć już kwitnąć.Posiałem trochę w ogródku przy domu i ta kwitnie.Różnica taka,że koło domu mogłem sobie co jakiś czas podlać,a w lesie nie.Na razie latają tam trzmiele.Tydzień temu postawiłem w ogródku ul z odkładem.Ciekawy jestem czy pszczoły będą zalatywać na facelię.
Jeżeli chodzi o moją bazę pożytkową,myślę,że bez rewelacji.Uważam tak,ponieważ nie znam nikogo w okolicy kto miałby pszczoły,ani nie rzucił mi się nigdzie widok uli.Z jednej strony to i dobrze bo może jestem sam,a z drugiej może świadczyć o słabym terenie dla pszczół.Uważam,ze sporo jest wierzby,trochę klonów przy drogach.Kwitnące krzewy głogu,czeremchy i chyba tarniny.Jest trochę akacji,ale w tym roku w ogóle nie zakwitła.Dwie lipy drobnolistne przy pasiece i kilkanaście dwa kilometry dalej.No i łąki,które teraz zaczynają być koszone.Niby podmokłe wczesną wiosną,ale później wysuszają się.Ziemia jak ciemny popiół.Posadziłem kilka większych lip,ale zwierzyna się im psoci.Wokoło nie ma żadnych wielkich pól uprawnych np. z rzepakiem.W dalszej odległości kilka poletek ze zbożem.
Od tamtego roku mam dwie rodziny.Teraz dokładam cztery.Jedna w połowie maja się wyroiła,a drugiej staram przeszkodzić w rójce.Już dwa razy zrywałem mateczniki.Słabo budują węzę.Coś tam uzbierały,ale bez rewelacji.Tłumaczę sobie,że ten rok jest naprawdę mokry i chłodny.Niewiele było dni dobrych dla robaczków.Ale wiem też,że kolega,który ma pasiekę kilkadziesiąt kilometrów na północ od mojej,wśród pól i żyznych łąk ma plastry pełne.No ale on ma też kilkadziesiąt lat praktyki
Przepraszam za przydługawy post.
pozdrawiam!
Leśniczy z rejonu mojego zamieszkania.Znamy się z widzenia i tyle.Czasem kupuję drewno na opał w leśnictwie.Zapytałem i się zgodził.Można na "dzień dobry" trochę miodu przynieść. Myślę,że to kwestia podejścia do sprawy i zaufania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum