Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
kilka pytań od nowego
Autor Wiadomość
artikomar 

Wysłany: 03.01.10, 16:43
kilka pytań od nowego

Witam. Chcę założyć pasiekę na 80 uli. Do tego upatrzyłem sobie kilkadziesiąt hektarów ugorów (długi pas). Z jednej strony znajduje się las sosnowy z domieszką drzew liściastych i trochę akacji (poszycie to głównie jagoda i trochę wrzosów). Z drugiej strony znajduje się wieś z ogródkami i niezbyt licznymi drzewami owocowymi. W związku z tym mam kilka pytań:

1. ile hektarów muszę obsiać facelią i innymi roślinami kwitnącymi jedna po drugiej dla 80 uli.

2. przy uprawie facelii na 1 hektar jakich używacie nawozów i w jakiej ilości, jak wapnujecie ziemię. Jakie ponosicie koszty uprawy 1 hektara wliczając w to nawożenie, wapnowanie i koszty paliwa.

3. przez ugory przebiega linia wysokiego napięcia, wytwarza ona pole elektromagnetyczne które jak wiadomo niekorzystnie wpływa na organizmy żywe. Ponadto płynący prąd wytwarza charakterystyczne bzyczenie. Czy któryś z pszczelarzy ma doświadczenie z linią wysokiego napięcia jak ona wpływa na pszczoły i czy nie ma wpływu na masowe wymieranie pszczół (CCD) tak jak mobilny internet, który pracuje na tej samej częstotliwości co pszczoły.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

jino2 

Wysłany: 03.01.10, 17:52

zrobisz jak uwżasz.
- ja rozgrupowałbym ule po 20 szt
- facelia to jeden z pożytków, są inne (ogórecznik,przegorzan, gorczyca, malwa pesylwańska, robinia, malina......)
- a może ule przygotować do zbiorowych transportów?
- jak upłynnić miodek, pyłek, pierzgę, propolis,plastry, wosk, mleczko, matki pszczele, odkłady roje?
- w jakim typie imodelu ula gospodarować?
- urząd skarbowy.
- i inne

artikomar 

Wysłany: 04.01.10, 11:01

- jak wspomniałem wcześniej chce ustawić 80 uli w jednym miejscu, w którym jest kilkadziesiąt hektarów ugorów, a więc nie ma rolników którzy by opryskiwali swoje pola
- wiem że poza facelią są inne pożytki ale nie zdecydowałem jeszcze którymi dodatkowo będę obsiewał, ale jak wspomniałem już wcześniej będą to te które zaczną kwitnąć po skończeniu kwitnienia poprzednich, po za tym liczę także na zbiory z lasu i okolicznych ogródków
- wypatrzone przeze mnie ule to w większości ule wielkopolskie i kilka warszawskich
- jeżeli chodzi o urząd skarbowy i inne sprawy to są one przeze mnie rozpatrywane
Jednakże mnie najbardziej w obecnej chwili interesują odpowiedzi na pytania które poruszyłem na wstępie postu, gdyż są one dla mnie decydujące co do podjęcia ostatecznej decyzji co do pasieki

Artur

jino2 

Wysłany: 04.01.10, 19:12

1. sprawa jednak wygląda tak,że najpierw kreślisz promień 1,5 km a potem 2,5 km i liczysz możliwości terenu, a potem obliczysz ile można pozyskać i tego nie przeskoczysz;
facelia jest dosyć dobra, ale są lepsze.
2. ja pod facelię nie daję żadnych nawozów, gdyż i tak czasami wylega, przeoruję dwa bądź trzy razy w sezonie.
ogórecznik tylko koszę w sezonie, a przeoruję jeden raz na jesieni.
przegorzan tylko ścinam wogóle bez orania.
itd. wierzbówka, malwa, nostrzyk
mniej wymagające i pewniejsze są krzaczki i drzewka miododajne.

artikomar 

Wysłany: 04.01.10, 21:58

- rozumiem ale nie mam doświadczenia w obliczaniu jakie ilości można pozyskać, nie wiem też czy wydajność miodowa z 1 hektara którą się podaje dla pożytków (np dla facelii 183-1130) to miód który zbierzemy od pszczół czy też trzeba odjąć od tego to co zjedzą pszczoły. Dlatego przy moim braku doświadczenia proszę o pomoc w tej kwestii.
- piszesz również, że nie nawozisz facelii ale czytałem, że jak się nie nawozi to spada wydajność miodowa

Artur

jino2 

Wysłany: 10.01.10, 17:23

mole elektromagnetyczne z linni wysokiego napięcia, ładnie opisane jest w listopadowym "pszczelarstwie" z ur.

artikomar 

Wysłany: 22.01.10, 12:44

dzięki jino2

ciekawy artykuł będzie mi bardzo pomocny

Artur

Odpowiedz do tematu