slyszalem o metodzie tworzenia odkladow ktura wyglada w ten sposob
bierzemy 3 ramki z pszczolami i czerwiem i zaleznie ile jest w nich pokarmu jesli jest go dostatecznie duzo to birzemy tylko jedna ramke z pokarmem jesli malo to dwie zaleznie od ilosci pokarmu przenosimy np do nowego ula potem kupujemy nowa mloda i czerwiaca matke i mpoddajemy ja tym oddzielonym pszczolom w np nowym ulu
czy mozna ufac tej metodzie dodam ze nie wiem czy to wogule jest mozliwe
dlatego koledzy pytam was o zdanie
czekam na odpowiedzi
pozdrawiam Marcin
Według mnie to nic w tym złego czy dziwnego. Odkład jak odkład. Może być słabszy lub silny. Zależy kiedy go zrobisz,ile ramek z czerwiem użyjesz,ile pszczół dorzucisz. Matkę poddajesz lub matecznik na wyjściu, albo zabierasz matkę z macierzaka do odkładu a nową poddajesz do macierzaka. Robiłem taki mały odkładzik na początku sierpnia.Poddałem matkę. Wiadomo,że wiosną będą słabe,ale chodziło mi głównie o to,żeby przezimować matkę,którą dostałem dopiero w sierpniu.
pozdrawiam,
marcin [/quote]
Witam mam pytanko jeżeli zrobię odkład 4 ramka wielkopolskie to mam wyciągnąć stara matkę czy mam wyciągnąć ramkę z matecznikiem czy jak ? a i jeszcze jedno jeżeli odkład przeniosę do pustego ula dwunasto ramkowego to jak oddzielić pusta część ula skoro odkład jest cztero ramkowy ? Pozdrawiam
Pustą część ula możesz oddzielić od ramek matą słomianą lub zatworem czyli cienką ścianką zbudowaną z drewna lub płyty drewnopochodnej. Jeżeli przeniesiesz starą matkę do odkładu to wtedy musisz poddać nową matkę do macierzaka lub czekać ,aż sobie pociągną mateczniki i wyhodują matkę. Z tego co piszesz wnioskuję,że chcesz podzielić pszczoły podczas stanu rojowego kiedy będą już mateczniki. Chcesz dzielić ,żeby powiększyć pasiekę czy może latem połączysz by mieć silne pszczoły do zimowli i na pożytki wczesne? Możesz zrobić tak,że do odkładu poddasz młodą np.czerwiącą matkę pozyskaną od dobrego hodowcy linii jaką wybierzesz. W odkładzie będą młode pszczoły więc przyjęcie bardziej pewne. Pielęgnujesz ten odkład,aż urośnie w siłę. Mateczną rodzinę ostudzisz tym odkładem w zapale do rójki. W odpowiednim czasie usuwasz starą matkę z macierzaka i łączysz z nim odkład z nową,łagodną matką. W taki sposób uzyskasz silną rodzinę na przyszły sezon. Odkład może w międzyczasie przygotować pokarm na zimę.
To tylko propozycja. Nie wiem ile masz uli,jakie pszczoły,matki itp.
pozdrawiam
Dzięki za odp i prozse o wyrozuiałość bo jestem początkujący. Czyli moge zrobic odkład w ktorym zaiast starej matki to dam ramko z matenikiem ? Pozdrawiam
Możesz dać ramkę z matecznikiem. Wtedy przyjęcie matki pewne. Będzie musiała później wylecieć na lot orientacyjny i godowy. Często się zdarza,że matka ginie podczas lotów godowych. Jeżeli chodzi o mateczniki to nawet można takowe kupić np tu: http://www.imago.pl/index.php
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum