Witam .Bardzo proszę o pomoc w rozpoczęciu prowadzenia pasieki.Oto mój krótki opis. Już od młodych lat (od dawna) podobały mi się pszczoły i miałem cichy zamiar kupienia sobie paru uli , ale jakoś czas mijał i lat przybywało. Teraz ( w zeszłym roku) za namową mojego syna ( 17 lat) nabyliśmy 3szt. starych uli wielkopolskich które razem wyremontowaliśmy , przygotowali do zasiedlenia. Kupiliśmy 2 odkłady (5 ramek). Choć teoretycznie jesteśmy zorientowani to w praktyce jest "szaro". Do zimy przygotowaliśmy pszczoły chyba należycie , zimują na 8 i 7 ramkach . Mamy nadzieję że dobrze przezimują i chcemy w tym roku przynajmniej zasiedlić ten pusty ul, jak mamy to w prosty zrozumiały sposób wykonać. Kiedyś przypadkiem rozmawiałem z pszczelarzem sprzedającym miód o izolatorach ale on mówił, że jak mam zamiar powiększać pasiekę to żebym zapomniał o jakichś izolatorach -on nigdy ich nie stosował i miód sprzedaje. Ja czytając wypowiedzi wiodących pszczelarzy to prawie Wszyscy mówią , że praca z izolatorami daje większe zbiory. Myślę że takich osób jak ja jest wiele i podpowiedzi dla mnie będą także drogowskazem dla Wszystkich początkujących pszczelarzy.Czy z zastosowaniem izolatorów mogę sobie ( w jaki sposób?) zrobić odkład do tego wolnego ula? , jak ewentualnie wyrównywać siłę rodzin? .Mamy nadzieję że za parę lat powiekszymy naszą pasiekę do kilkunastu uli.
Pozrdawiam Wszystkich i proszę o wskazówki.
Ja na rzepaku robię dwu ramkowe odkłady i z powodzeniem te rodziny można zazimować ja ich nie zimuje, bo łączę je z rodziną produkcyjną. Odkłady odbudowują mi 8-10 ramek węzy.
Ci, co twierdzą, że stosując izolatory jest dużo więcej pracy nie mają racji, ja stojąc na pożytkach z kolegami widzę i stwierdzam, że jest właśnie odwrotnie. Tak samo jak ktoś mówi ja nie stosuje izolatorów i też mam miód, a ja pytam ile?
Proszę przeczytać opis mojej gospodarki jak będzie coś nie zrozumiałe proszę pytać a opiszę szczegółowo.
Ja na rzepaku robię dwu ramkowe odkłady i z powodzeniem te rodziny można zazimować ja ich nie zimuje, bo łączę je z rodziną produkcyjną. Odkłady odbudowują mi 8-10 ramek węzy.
Ci, co twierdzą, że stosując izolatory jest dużo więcej pracy nie mają racji, ja stojąc na pożytkach z kolegami widzę i stwierdzam, że jest właśnie odwrotnie. Tak samo jak ktoś mówi ja nie stosuje izolatorów i też mam miód, a ja pytam ile?
.
dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam i byle do wiosny..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum