Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków
Autor Wiadomość
ryszard13 

Wysłany: 01.01.07, 21:21
Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków

Witam.Jakie drzewa i inne rośliny pyłkodajne koledzy zalecają jako nasadzenia do pasieki, oraz jaka jest wydajność pyłkowa tych roślin. Pozdrawiam

michalek1986 

Wysłany: 06.01.07, 13:25

witaj według mnie najlepsze sa wczesne drzewa takie jak wierzby( iwa ) szczególnosci leszczyna klon polny. mało jest miodu ale wtedy chodzi szczególnie o pyłek zeby rodziny doszły szybko do siły. najlepsza jest z roslin facelia(1500kg) gryka(500kg) Lipa jest super mam 16 drzew obok pasieki i wyszło mi 900 kg. a 3 km dalej jest ponad 100 lip. i wszystkie maja około 100 lat. Akacja daje z ha ponac 1800kg z czyms takim sie spotkałem na jakies stronie. Tylko uwaga pszczoła na gryce jest agresywna nektaruje tylko do południa a pozniej juz nie. malina daje z ha około 100kg borówka tzw jagoda lesna daje 230 kg jest to super pozytek kwitnie długo. Choc nie posiadam jodeł u siebie to i u mnie znalazła sie spadz głownie z drzewtakich jak lipa sosna topole. Najwazniejsze aby szybko rodziny doprowadzic do siły i wykorzystac głowne pozytki. Wiec polecam te wczesne sadzic. z pozdrowieniem pszczelarskim

Moja pasieka: 50 uli 30 wielkopolskich i 20 warszawskich posz.
jino2 

Wysłany: 16.11.07, 16:27

a co Koledzy sądzicie o wartości przegorzanu?

Machew 

Wysłany: 25.08.08, 13:49
Re: Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków

Odpowiadam koledze Ryszardowi"
To zależy jaki pszczoły masz i na ilu ramkach gospodaruje rodzina. Jabym proponował koledze zasadzić grykę lub wrzos. Powstanie miód gryczany lub wrzosowy. Ja mam miód wielokwiatowy i gryczany. TO musi już kolega sam wybrać. Najwięcej kwiatków i najwięcej zapełnionych plastrów jest właśnie z gryki lub też akacji. Pozdrwiam, machew.

Moja pasieka: Michałów koło Radomia
entrion 

Wysłany: 28.08.08, 00:58

jak gryka tak nektarujw to... fakt lepiej nirz wrzos ale cena wrzosu jest większa ale trzeba rodziny umieć przygotować na niego i na zime po nim i fakt z 1ha gryki więcej będzie jeśłi będzie optymalna pogoda

jino2 

Wysłany: 03.09.08, 19:33
Re: Drzewa (rośliny) pyłkodajne oraz wartość odżywcza pyłków

ryszard13 napisał/a:
Witam.Jakie drzewa i inne rośliny pyłkodajne koledzy zalecają jako nasadzenia do pasieki, oraz jaka jest wydajność pyłkowa tych roślin. Pozdrawiam

raczej na pastwisko, niż na pasieczysko [b]polecam m/inn.: malwę pensylwańską, ogórecznik, szałwię, przegorzan. morwę, malinę "polanę" "pokusę" i winogronka. [/b]

Pogodny Piątek

Wysłany: 11.03.13, 09:43
Wierzby pyłkodajne.

Koledzy,
nie mogę nigdzie zakupić sztobrów wierzb pyłkodajnych. Chodzi mi o taką konfigurację, aby kwitły nieprzerwanie przez miesiąc, może 6 tygodni. Interesuje mnie 5 może 8 gatunków po 20 sztobrów. Kontaktowałem się z Puławami i kilkoma kolegami, ale nikt nie jest zainteresowany takim zamówieniem. Czy może ktoś na tym forum mógłby przygotować i wysłać taką, lub podobną paczkę?
Z pszczelarskim pozdrowieniem, Michał

Odpowiedz do tematu