Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Miody pitne
Autor Wiadomość
Malecki

Wysłany: 09.02.05, 13:06
Miody pitne

Witam.

Z pracy magisterskiej mojej znajomej ( za jej zgodą) pt. CHARAKTERYSTYKA I ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH.
Przepisy są podawane na troszeczke większe ilości , ale dla chcącego nic trudnego.
Polecam i Pozdrawiam

Miód kasztelański – sporządza się z brzeczki zwanej półtorakiem. Jego cechą charakterystyczną jest to, iż jest bardzo słodki. W czasie gotowania na każde 100 litrów brzeczki dodaje się 100 gram chmielu, 3 strąki wanilii i 2 selery. Po 2 latach dojrzewania beczkowego obciąga się miód do butelek. Miód kasztelański przechowywany może być przez długie lata. Do konsumpcji przy naturalnym trybie dojrzewania nadaje się po 10 latach, przy dojrzewaniu z dopływem powietrza – po 5 latach.
Miód kapucyński – wyrabia się z brzeczki zwanej dwójniakiem. W czasie gotowania dodaje się na 100 litrów płynu: 100 gram chmielu i 10 gram imbiru. Dalsze postępowanie jak przy wyrobie miodu kasztelańskiego.
Miód bernardyński – robiony jest z brzeczki zwanej trójniakiem. W czasie gotowania dodaje się na 100 litrów płynu: 50 gram chmielu, 20 gram korzenia fiołkowego, 50 gram konfitury różanej lub listków z róży.
Po upływie roku jest gotowy do konsumpcji. Po dłuższym przechowywaniu staje się wytrawniejszym. Stary miód bernardyński nazywa się dębniakiem.
Miód obozowy – zwany kwarcianym lub dębniakiem wyrabia się z brzeczki zwanej czwórnikiem. Na 100 litrów płynu dodaje się 100 gram chmielu, 25 gram cynamonu. 75 gram jagód jałowcowych, 10 gram kozłka lekarskiego [kwas walerianowy]. Do spożycia nadaje się zaraz po fermentacji, najlepszy jest po 3 latach.
Miód kopiec – przyrządzany jest z szumowin zwanych barwicą. Dodaje się do niego na 100 litrów płynu pokrajane w kawałki 2 pomarańcze i 3 cytryny.
• Miód kowieński – wyrabiany jest z miodu lipowego, z brzeczki zwanej dwójnikiem i trójniakiem, bez żadnych przypraw i dodatków.
Miód litewski – sporządza się z półtoraka, dwójnika i trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 150 gram jagód jałowcowych i 100 gram kwiatu bzu.
Miód polski – zwany też ruskim wyrabia się z dwójniaka i trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 500 gram czarnych porzeczek, 1 gram kozłka lekarskiego, czasem 100 gram chmielu.
Miód panieński – zwany czystym przyrządza się z dwójniaka lub trójniaka bez dodatków.
Miód korzenny – wyrabia się z półtoraka lub trójniaka. Dodaje się na 100 litrów płynu 10 gram kwiatu muszkatołowego, 10 gram imbiru, 5 gram goździków, 10 gram cynamonu, 100 gram chmielu, kilka ziarenek pieprzu .

Wszystkie podane powyżej przepisy pozwalają pozyskać miody arcyszlachetne o przyjemnej woni i smaku.

Ben 

Wysłany: 16.02.05, 20:16

Czy masz informacje na temat produkcji i sprzedaży bezpośredniej miodów pitnych z własnego gospodarstwa?Zwiększenie gamy produktów oferowanych z pasieki podniosłoby zbyt i opłacalnośc.Wolno czy nie,a jeżeli tak, to na jakich zasadach?

Moja pasieka: Pasieka wędrowna,150 rodzin w ulach1\2dadant,miody odmianowe,SPECJALNOść-MIODY LIPOWE
Malecki

Wysłany: 17.02.05, 14:20

Ben napisał/a:
Czy masz informacje na temat produkcji i sprzedaży bezpośredniej miodów pitnych z własnego gospodarstwa?Zwiększenie gamy produktów oferowanych z pasieki podniosłoby zbyt i opłacalnośc.Wolno czy nie,a jeżeli tak, to na jakich zasadach?

Ja napisałem że przepisy te zdobyłem z pracy mojej znajomej . Mogę podesłać Ci schemat produkcyjny miodów pitnych na e-malia. Jeżeli chodzi zaś o produkcję i sprzedaż to nie wiem ,ale znając życie to z załatwieniem koncesji będzie wielkiiiii pprroobblleemm. PozdrawiamKrzysztof

Odpowiedz do tematu