Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Ul wielokorpusowy
Autor Wiadomość
birkut

Wysłany: 04.11.09, 16:11

typowy ul wielokorpusowy, patrząc na zdjecia

jemm 

Wysłany: 16.01.14, 23:33

Panie Gospodarzu DAN. Dzisiaj zarejestrowałem się na to forum a to głównie z potrzeby podziękowania Panu za prowadzenie tegoż i fachowe rady. Co prawda jestem pszczelarzem od już w tym roku 30 lat, bo właśnie wtedy w 1984roku miałem taką przemożną chęc zgłębienia życia pszczół. że zrobiłem nawet kurs mistrzowski pszczelarski. Nie uważam się za wielkiego fachowca. Moja 12 pniowa pasieka w leżakach wielkopolskich to głównie moje hobby, ot aby miodu starczyło dla rodziny i znajomych, a jeśli trochę zostanie na pokrycie kosztów to jest OK. Wydajnośc 30kg z rodziny to był dla mnie do tej pory sukces. Ale myślę sobie że skoro inni osiągają wydajnośc 50kg i więcej to czemu nie ja? Mam w życiu taką zasadę że skoro zwykli ludzie coś robią to i ja mogę. Postanowiłem więc, oczywiście po przestudiowaniu Pańskich pouczających rad, zwłaszcza dotyczących gospodarki w ulach korpusowych na niskiej ramce przejśc na ule korpusowe, nieocieplone,o ramce wielkopolskiej skróconej do 18cm i siatkowej dennicy. Gromadzę materiał, robię prototyp - wzór i mam nadzieję że do sezonu przygotuję 20 takich uli z 5 korpusami. Chcę przesiedlic moje pszczoły po oblocie do nowych uli i aby ramki wielkopolskie zmieściły się do niższych korpusów dostawię kołmierze które przejściowo poszerzą niskie korpusy. Po zaczerwieniu przeniosę je do miodni a po odwirowaniu zlikwiduję lub komuś oddam. Powiększę pasiekę z 12 do 20 rodzin wykorzystując Pańskie rady dotyczące odkładów. A jeśli rok będzie dobry w następnym roku o kolejne 10-15 rodzin. Mam nadzieję że mój zapał i Pańskie dobre rady pozwolą mi dorobic z satysfakcją do mojej skromnej emerytury. Jeszcze raz dziękuję za wspaniałe forum , i dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Pozdrawiam Jędrzej[/b]

@DAN 

Wysłany: 17.01.14, 22:22

jemm napisał/a:
Dzisiaj zarejestrowałem się na to forum a to głównie z potrzeby podziękowania Panu za prowadzenie tegoż i fachowe rady.

Bardzo dziękuję za ciepłe słowa pod moim adresem i jednocześnie życzę sukcesów w gospodarce pasiecznej z nowym typem ula.

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
Odpowiedz do tematu