Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
ramki poszerzane
Autor Wiadomość
krisf
Gość

Wysłany: 04.02.05, 15:41
ramki poszerzane

Proszę o kilka zdań na temat ramek poszerzanych.Jak sprawdzają się w praktyce.Ja konkretnie chcę je zastosować w układzie 1 korpus wlkp ,dalej półkorpusy z ramkami poszerzonymi bez kraty odgrodowej.Proszę o opinię.

std
Gość

Wysłany: 04.02.05, 19:53
ramki

Od ponad 10 lat stosuje ramki 1\2 poszerzane (4cm) i niepotrzebna jest mi żadna krata Moim zdaniem te ramki są praktyczne i niemam do nich żadnych przeciwwskazań, a wrecz zachecam do ich stosowania.

zygmuntszn 

Wysłany: 04.02.05, 20:44
ramki poszerzane

Ja przeciwnie od kilkunastu lat nie korzystam z ramek poszerzanych jak i z półnadstawek.
W okresie kiedy je stosowałem doszedłem do stwierdzenia że nawet do trzech dni opuźniało sie wirowanie od tych rodzin gdzie były ramki poszerzane w stosunku do rodzin gdzie była ramka normalna. Jest rzeczą normalną grubsza ramka więcej miodu dłuższy okres odparowywania. To koliduje w sprawnej gospodarce, powiedzmy że jednego dnia wirujemy, a nastepnego dnia mamy przewozić pasiekę na inny pożytek a ramki poszerzane jeszcze nie nadają się do wirowania. Musimy się decydować czy część pasieki pozostaje czy zabieramy z miodem ale wtedy nie mamy już miodu odmianowego.
Przewożąc pszczoły z rzepaku na akacje możemy dużo stracić bo akacja może nektarować akurat tylko przez te trzy dni.
Radziłbym to rozważyć
Pozdrawiam i życzę dużo pełnych beczek Zygmunt

krisf 

Wysłany: 05.02.05, 11:32
ramki poszerzane

Mam problemy z wysłaniem odpowiedzi.Ciekawe dlaczego?Wracając do tematu to rozumiem że jeśli mam pasiekę stacjonarną to nie jest problem .Wiem że każdy prowadzi swój rodzaj gospodarowania ale chciałbym też prosić o opinię i uwagi na temat tego sposobu gdzie jest jeden korpus wlkp jako stałe gniazdo i półkorpusy z ramkami poszerzanymi jako nadstawki.Czy zastąpi to stosowanie kraty lub izolatora i uprości obsługę? pozdrawiam

zygmuntszn 

Wysłany: 12.02.05, 19:29

Jeżeli zastosujesz kratę to masz pewność że matka czerwi w korpusie pod kratą, a bez kraty pszczoły potrafią zgryźć ramkę poszerzaną do odpowiedniego wymiaru i matka zacznie w nich czerwić.

kamil 

Wysłany: 03.03.05, 20:04

Zygmunt ma racje.
Do tego podnosząc nadstawke możesz zgubić matke ,bo może akurat tam być , a jak masz krate nie ma takiego problemu.
Ale jesli jednak sie zdecydujesz to nie polecam 4 cm szerokości.Przy intensywnym pozydku w pierwszym roku pszczoły nie nadążą odciągać węze i dobudują sobie po dodatkowym plastrze miedzy węzą. Kolega tak miał i narzekał. Ja mam 3 cm ale nie z takich powodów jak ty, ale ekonomicznych (miałem takie deski i je pociołem na listewki), a krate i tak stosuje, czuje się pewniej, a w tym roku spróbuje z izolatorami.

Odpowiedz do tematu