Na piedestale oprócz ZygmuntaSzn i avica
postawmy jeszcze pana Babika,
prezydenta wszystkich pszczelarz Tadeusza Sabata,
kapelana "Solidarności" Jankowskiego Henryka prałata,
Lolka, Bolka, pszczółkę Maję,
no i Gucia chłopca z jajem.
Lecha, Kwacha, Piłsudskiego,
Jacka, Placka, Wyszyńskiego,
dzielnego Szwejka Wojaka,
i papieża, największego Polaka.
To już chyba zgraja cała,
której się należy chwała.
Stójmu, patrzmy, podziwiajmy,
w biciu brawa nie ustajmy.
Farorzyk Dzierżon stoi u piedestału,
dziwi się kręcąc głową pomału,
jak w tym kraju nawet woły
pchają się na cokoły.
Ta pszczółka którą tu widzicie zwie się Maja
Raz ugryzła Wodeckiego w jaja
Wszyscy Maję znają i kochają
I na konto Gucia ją dymają
.......................
Ten post znajdował się pierwotnie w kategorii Pszczoły w poezji. Został przeniesiony, ponieważ tamta kategoria nie jest poświęcona poezji podwórkowej.
Ten post znajdował się pierwotnie w kategorii Pszczoły w poezji. Został przeniesiony, ponieważ tamta kategoria nie jest poświęcona poezji podwórkowej.
prof. Miodek Gość
Wysłany: 06.02.05, 10:59
ludzie zasłużeni dla pszczelarstwa
Uwazam, że trochę zasłużyłem się dla pszczelarstwa poprzez propagowanie takich słówek zze staropolskiej gwary pszczelarskiej jak: stebnik, toczek, truteń itp. Poza tym mam dobre nazwisko.
Poza tym na drugim miejscu po mnie umieściłbym red. Bronisława Wildsteina, chociaż jest to człowiek z narodu wybranego. Podpieprzył on bowiem nie swoją własność i swobodnie ją zadysponował, czym bardzo przypomina trutnia. Poza tym paskudzi on w naszej pasiece poprzez roznoszenie smrodu czosnku, co psuje cechy organoleptyczne miodu produkowanego przez pozostały zapracowany rój. Proponuję ostateczne rozwiązanie kwestii Wildsteina poprzez wysiarkowanie jego siedziby. Wstępnie można potraktować go dymem. Uwaga - jako truteń może on wydmuchać naszą królową (bez barier).
ja stosuje ja szczwiowy ale niecierpie tego zapachu, zawsze jak ide dobie do moich pszczolek pogadac to musze nos zatykac i się dziwnie na mnie pszczoly patrza i mam zmułe ale ogolnie jest spoko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum