Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Pasieka odkupiona... mały problem.
Autor Wiadomość
symeos 

Wysłany: 24.12.06, 12:09
Pasieka odkupiona... mały problem.

Witam wszytkich grupowiczów. Na tym forum jestem po raz pierwszy, z pszczołami miałem juz do czynienia ale ze wzgledow osobistych mialem przerwe w kontakcie z nimi. Obecnie myslałem o zakupie pszczól ma wiosne, ale nadarzyła sie okazja i kupiłem pszczoły od doswiadczonego pszczelarza ktory musial sprzedac pszczoły wraz z ulami ze wzgledu na bardzo zły stan zdrowia. Mam obawy co do odpowiedneigo podkarmienia pszczól na zimie. Jak to sprawdzić? Boje sie otwierac gniazdo bo przeciez jest zimno? Jak sie okaże ze pszcoły głoduja co zrobic w tym okresie aby im pomóc ???

pozdrawiam arek

Moja pasieka: 5 pni
@DAN 

Wysłany: 25.12.06, 22:55
Re: Pasieka odkupiona... mały problem.

[quote="symeos"] Mam obawy co do odpowiedneigo podkarmienia pszczól na zimie. Jak to sprawdzić? Boje sie otwierac gniazdo bo przeciez jest zimno? Jak sie okaże ze pszcoły głoduja co zrobic w tym okresie aby im pomóc ???

Jeżeli masz takie obawy to koniecznie musisz zajrzeć do uli, najlepiej w południe jak będzie najcieplej, ale znam takich co przeglądy dokonują i podczas mrozu. Jeżeli zauważysz, że na skrajnych ramkach jest pokarm, których kłąb pszczół nie obejmuje, a pszczoły są pod górnymi beleczkami, to wtedy możesz po wyjęciu beleczek (jeżeli takie są), skrajną ramkę położyć na płasko na górnych beleczkach. Po wyjedzeniu pokarmu, ramkę należy obrócić na drugą stronę. Jeżeli pokarmu w ogóle nie ma, to na górne beleczki trzeba dać ciasto miodowo - cukrowe (przepis na zrobienie tego ciasta znajdziesz w prawie każdym podręczniku pszczelarskim). Taką rodzinę należy pozbawić ocieplenia, szczególnie bocznego bo ciasto powinno być jednak nakryte, wylotki otworzyć na całą szerokość (myszy i inne gryzonie już nie powinny wejść do ula). Najwięcej pokarmu rodzina pszczela zużywa na wykarmienie czerwiu więc trzeba wszystko zrobić by matka zaczęła czerwić jak najpóźniej - stąd to schłodzenie.

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
a-d 

Wysłany: 26.12.06, 22:02

Jeszcze nie jest tak zimnio. Przecież nie musisz całych gniazd rozbierać. Wszystko zobaczysz z góry.Powodzenia.

Odpowiedz do tematu