Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Ul Ostrowskiej
Autor Wiadomość
ryszard13 

Wysłany: 13.09.06, 13:00
Ul Ostrowskiej

Witam serdecznie. Czy według Was ul dr. Ostrowskiej nadaje się do pasieki wędrownej? Pozdrawiam

Mikołajczyk 

Wysłany: 02.10.06, 00:32
Re: Ul Ostrowskiej

[quote="ryszard13"] Czy według Was ul dr. Ostrowskiej nadaje się do pasieki wędrownej?

Tak świetnie się nadaje pod warunkiem, że będzie należycie wykonany, możliwie z lekkiego materiału a każda kondygnacja będzie posiadała jednakowe powtarzalne wymiary.

Moja pasieka: Krzeczów - wędrowna
a-d 

Wysłany: 28.10.06, 16:52

Przeczytaj Gospodarke Pasieczną W.Ostrowskiej, to uzyskasz odpowiedź(że nadają się).

michalek1986 

Wysłany: 29.12.06, 15:05
ul ostrowskiej

nadaje sie i to bardzo jest mały wygodny do przemieszczania sie. mam dwa takie ule i jestem z nich zadowolony.

Moja pasieka: 50 uli 30 wielkopolskich i 20 warszawskich posz.
Mikołajczyk 

Wysłany: 05.01.07, 23:34

Mimo, że ze znanych modeli uli wybrałem typowy ul pomysłu W. Ostrowskiej, to stwierdzam w nim następujące wady, których wyeliminowanie jest głównym celem rozpoczętej dyskusji.
Do tych wad należy:
1/ Jego ciężar w przypadku zapełnienia korpusu miodem, bo wtedy zdjęcie korpusu, szczególnie dla ludzi starszych jest trudne.
2/ Brak wręgów od strony środkowej w pojedynczych bocznych ścianach, powoduje, że można prowadzić gospodarkę jedynie w tak zwanej zabudowie zimnej.

Myślę, że te dwie wady może rozwiązać ul z poliuretanu, gdzie wszystkie ścianki grubości 3cm miałyby wręgi o wymiarach (10 x 10 mm). na zewnątrz- dla potrzeb założenia daszku i po stronie wewnętrznej - na ramki, czyli umożliwiające powieszenie ramek w obu kierunkach. Jego przekrój pionowy posiadałby formę kwadratu o wymiarach wewnętrznych 375 x 375 mm. a zewnętrznych 435 x 435 mm.
Możnaby jeszcze skrócić wysokość ramki, co powodowałoby pewne zmniejszenie wagi zapełnionego miodem korpusu a także i wysokości ścian. Tylko należy się mocno zastanowić nad ostatecznym ich wymiarem.

Biorąc pod uwagę rozmiar ramek w typowym ulu wielkopolskim w którym w układzie: korpus + pół-korpus, zimowla przebiega bardzo dobrze, to może należałoby zaproponować przyjęcie jednej ramki o wymiarach (360 x 195 mm). Jest to wynik jako połowa sumy wysokości dwóch rodzajów ramki, czyli (260+130): 2 = 195. Zachowamy to co W. Ostrowska osiągnęła czyli używanie tylko ramek jednakowych rozmiarów a tym samym jednakowych korpusów, zmniejszymy ciężar, szczególnie korpusu napełnionego miodem i ułatwimy wirowanie ramek w nowszych wirówkach w układzie promienistym .
Natomiast wszelkie rozwiązania dalszego oprzyrządowania tego ula, takie jak dacho-dennica wkłady wylotowe itp., można by przyjąć takie, jakie proponuje Kolega „Majówka” w swoich opisach. Albo inaczej mówiąc przyjąć całość jego ula za ul nowoczesny z przyszłością z tym, że ramki powinny mieć wysokość nie 260 a 195 mm.

Podając powyższe do wiadomości proszę wszystkich a szczególnie użytkowników tych uli, lub podobnych w których ramki mają zbliżony do zaproponowanego rozmiar, o wypowiadanie się w tej sprawie. Myślę, że wspólna merytorycznie poprawna dyskusja może spowodować, że powstanie nowy model ula, który spełni oczekiwanie większości jego użytkowników.

Moja pasieka: Krzeczów - wędrowna
SKapiko 

Wysłany: 15.02.07, 20:05

Gdybym nie dorobił nadstawek 1/2 wielkopolskie do uli Ostrowskiej to napewno powiedziałbym, że są super, ale w tej chwili będę starał się je systematycznie wycofywać na rzecz uli 1/2 wielk.
Jeśli chodzi o ustawienie ramek na zabudowę zimną czy ciepłą to ula Ostrowskiej są w przekroju poziomym kwadratowe i można korpusy przekrącać jak się chce.
Panie Heńku a może by inaczej liczyć 1 dm obustronnie ramki to około 800 komórek pszczelich a matka dziennie zaczerwia w szczycie ponad 2000 takich komórek plus pieżga plus żelazny zapas i nam wyjdzie jakie ramki są najodpowiedniejsze, jeśli pamięć mnie nie myli to jest około 115 dm2 w pobliżu są : Apipol, 1/2 dadant i 1/2 wielkopolski.

Odpowiedz do tematu