Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z pszczołami
Autor Wiadomość
tiger

Wysłany: 17.06.08, 12:18
Problem z pszczołami

Witam mam pytanie.Sąsiad ma pasiekę około 70 metrów od mojej posesji. Trzy lata temu położyłem sobie kolor na domie i zauważyłem że pszczoły które latają koło mojego domu siadają i brudzą ten kolor .Jest to coś w rodzaju pyłku o kolorze żółtym. Przez ten okres pasieka się jego powiększyła i coraz wiecej zabrudzają ten kolor . Brudza takze samochód oraz ciuchy wywieszone do schnięcia . Najgorsze okresy to marzec kwiećień maj . Po wyschnieciu czesto jest to trudno zmyc a wyprane ubrania powtórnie cza prać. Co można w takim wypadku zrobić ? Z góry dziękuje za odpowiedz.

jino2 

Wysłany: 17.06.08, 19:25

Tygrysie!
pszczoły jak wszystkie pozostałe zwierzątka muszą jeść, a jak jedzą to muszą się wypróżniać - a jak to wygląda to już wiesz.
mogę jedynie Cię pocieszyć że gołębie robią większe zrzuty.
pszczele kupki zmywa deszcz, i chyba nie są szkodliwe.

tiger

Wysłany: 17.06.08, 20:15

jino2, oczywiscie nie sa szkodliwe ale dokuczliwe i caly dom wyglada w ciapki a po wypraniu ciuchow czy poscieli nie morzna wywiesic na dworze i wcale tak nie jest ze pszczele kupki zmywa deszcz bo po wyschnieciu sa trudne do zdrapania a ni do zmycia ,osobiscie nic nie mam co do pszczul ale jest coraz gorzej bo pasieka sie powieksza i wszystko wkolo jest obesrane.

jino2 

Wysłany: 24.06.08, 15:23

poczyta Pan sobie conieco nt. warunki lokalizacji pasieki - może coś się rozjaśni.

entrion 

Wysłany: 25.06.08, 00:48

tiger, niestety jak warunki spałnia lokalizacja to nic nie zrobisz a jak nie to po prostu każą przenieść pasieke sądownie ale raczej zalecą usunąć niedociągnięcia a przy tym co tu piszeż to nawet nie masz co iść do sądu bo z góry przegrałeś jedyne co powinien ten pszczelaż zrobić to poinformaować o ewentualnym oblocie wiosennym ale nie musi

Odpowiedz do tematu