Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Pawilon pszczelarski i małe 8-stanowiskowe kontenerki
Autor Wiadomość
Mikołajczyk 

Wysłany: 04.10.06, 18:36
Pawilon pszczelarski i małe 8-stanowiskowe kontenerki

Myśląc o nowoczesnej gospodarce pasiecznej należy się liczyć z prowadzeniem gospodarki wędrownej, bo niewiele jest terenów zapewniających pastwiska pszczele przez cały sezon pszczelarski.
Zaletą pawilonu jest łatwość przemieszczania się na pastwiska pszczele bez każdorazowego męczącego załadunku i rozładunku uli, łatwiejsze zabezpieczenie uli przed złodziejami. A jeżeli pawilon posiada pomieszczenie zamknięte to także: łatwość przewozu i przechowywania niezbędnego od przeglądu sprzętu pasiecznego. Jest to ogólne ułatwienie prowadzenia gospodarki wędrownej, która moim zdaniem stanowi przyszłościowy model efektywnej gospodarki pasiecznej w coraz to uboższych w pastwiska pszczele terenach. Wadą jest większa agresywność pszczół. Prostą konstrukcją pawilonu pszczelarskiego może być przyczepa ciągnikowa wydłużona Np do 10 lub 12 mb na której tylnej lub przedniej części można ulokować zamykaną pracownie w kształcie sześcianu o rozmiarach Np 2 x 2 x 2 mb a na reszcie nie przykrytej i nie zamkniętej- będą stanowiska na ule rozstawione po obu bokach, przymocowane do podłoża śrubami o wysokości uli + grubość podłoża i kształtownika położonego na ulach. Dwoma śrubami i kształtownikiem przykrywającym 4 rozstawione obok siebie w jednej linii ule zabezpieczamy kolejno po 4 ule. Dla zabezpieczenia pawilonu z 24 ulami typu Ostrowskiej lub wielkopolskich- potrzeba 6 kształtowników długości około 1,70m i 12 prętów długości około 0,9 mb, gwintowanych na jednym końcu na długości tylko kilka cm z nakrętkami . Nakrętki powinny posiadać „uszy” przez które po ich silnym dokręceniu przeciągamy stalową linkę zakończoną odpowiednimi „uszami” zamykaną na kłódkę uniemożliwiającą ich łatwe odkręcenie przez niepowołane osoby. W środku miedzy dwoma rzędami uli musi być podłoga umożliwiająca prowadzenie pracy przy tych ulach. Szczegółowe rozwiązana zabezpieczeń i pracowni i uli mogą być rożne zależy od inwencji twórców.
Jeżeli kolegów interesują szczegóły zastosowanych przeze mnie rozwiązań zapraszam do siebie mogę pokazać pawilon a także mniejsze kontenery na 8 uli każdy - mój email jest podany .Korespondencyjnie możemy określić termin i miejsce spotkania. Życzę udanych konstrukcji.
Jeszcze kilka uwag odnośnie wyboru typów ula przydatnego na wędrówki w pawilonie lub kontenerach o których tylko wspominam. Powinien to być ul wielokorpusowy możliwie lekki. Natomiast z obu typów wymienionych wyżej wg mojej oceny biorąc pod uwagę wady i zalety obu typów uli- lepszym do wędrówek jest ul Ostrowskiej, szczególnie dla pasiek większych (bo w małych nie ma to większego znaczenia) a to z tego powodu, że gospodaruje się tylko w jednym typie ramek, posiada jednego typu korpus, czyli posiada zalety typowego ula wielokorpusowego. Przeczytanie książki „Gospodarka pasieczna” redakcji Wandy Ostrowskiej pozwoli zrozumieć ideę jaka przyświecała pomysłodawcy przy wyborze tego ula. Ponadto jest ulem nieco lżejszym od wielkopolskiego. Zimować należy rodziny tylko silne i to na dwóch korpusach po 5 do 7 ramek w każdym korpusie. W sezonie w gospodarce wędrownej matka czerwi w jednym całym dolnym korpusie przykrytym kratą odgrodową, dwa pozostałe korpusy to miodnia. Typowa rodzina w sezonie gospodaruje w trzech korpusach ale można dostawiać i następne. W moich warunkach nie było takiej potrzeby.
Typowy ul wielkopolski to dwa korpusy plus jeden pół korpus. Już to zmusza do korzystania z dwóch rodzajów ramek. Zimowla w tych ulach przebiega w jednym korpusie pod który można a właściwie należy podstawić pół korpus z ramkami co powoduję zwiększenie odległości otworu wylotowego od kłębu zimowego, poprawiając komfort zimowli.

Moja pasieka: Krzeczów - wędrowna
@DAN 

Wysłany: 04.10.06, 23:48

Czy kolega mógłby napisać w jaki sposób organizuje sobie przemieszczanie tego pawilonu z jednego pożytku na drugi, na jakie odległości i za jakim pojazdem? Czy odbywa się to po drogach utwardzonych, czy polnych? Czy przyczepa jest zarejestrowana w Wydziale Komunikacji, a jeżeli tak to jakie wymagania muszą być spełnione przy jej rejestracji?

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
Mikołajczyk 

Wysłany: 05.10.06, 21:56

Pawilon pszczelarski opisany wyżej z 24 zasiedlonymi ulami przemieszczam na pożytki na różne odległości praktycznie od 10 do 40 km. przy pomocy ciągnika rolniczego. Jeżdżę po różnych drogach gruntowych wśród polnych i utwardzonych, gminnych, powiatowych itp. w tym przez wioski i miasta. Pojazd ten nie jest zarejestrowany ale posiada prawidłowo działające oświetlenie i hamulec najazdowy. Staram się aby nie stanowił zagrożenia dla mnie, pszczół i innych użytkowników drogi. Transport ten przeważnie wykonuję bardzo wcześnie po wschodzie słońca, jest to pora najbardziej odpowiednia do przewozu pasiek. Do tej pory nie miałem z tego tyt. żadnych problemów . Traktuję to tak jak wóz konny posiadający także prawidłowe oświetlenie, ciągniony przez ciągnik, używany bardzo często przez rolników na terenie całej Polski, tolerowany przez policję. Podobnie widzę ciągnione po drogach obudowane przyczepy będące pomieszczeniami stanowiącymi zaplecze na różnego rodzaju budowach.
A ostatnio przewożę pasiekę na konstrukcjach, które można nazwać kontenerami umożliwiającymi ustawienie po 8 uli typu "W Ostrowskiej" stanowiącymi dość dobre zabezpieczenie ich na czas transportu oraz na czas pobytu w terenie poza pasieczyskiem, ułatwiające znacznie ich przewożenie. Te konstrukcje posiadają po 4 "stopy" umożliwiające regulacje wysokości od podłoża w granicach od 0 do około 80 cm. Transport tych kontenerów polega na podepchnięciu pod nie przyczepki samochodowej, która na czas transportu ma zdjęte burty, ale posiada uchwyty umożliwiające łatwe zapięcie kontenera do przyczepy na czas transportu w sposób podobnie jak burty w przyczepach ciągnikowych. Na czas transportu i pobytu w terenie ule te są także spięte z kontenerem co zabezpiecza dostęp do nich obcych osób. Szczegółowy opis wymagałby sporządzenia rysunków lub zdjęć oraz dużo pisania dlatego zainteresowanych zapraszam do pasieki
łącze pozdrowienia Henryk.

Moja pasieka: Krzeczów - wędrowna
Ben 

Wysłany: 04.10.08, 22:22

Witam.Obsługując pasiekę samemu ,a szczególnie na wędrówce trzeba się nadżwigać i chcąc tego uniknąć ,wziąłem się za robienie kontenera pszczelarskiego na 18 rodzin(3 rzędy po 6 uli,środkowy rząd wysuwany).Na razie powstaje prototyp,a jak się sprawdzi w praktyce to zrobię ich więcej. Pozdrawiam.

Moja pasieka: Pasieka wędrowna,150 rodzin w ulach1\2dadant,miody odmianowe,SPECJALNOść-MIODY LIPOWE
Ben 

Wysłany: 04.10.08, 22:34

Do tej pory woziłem pszczoły przyczepką na 15 rodzin ,ale środek ciężkości zbyt wysoko umieszczony i praca przy załadunku i rozładunku skłoniły mnie do innego rozwiązania.

Moja pasieka: Pasieka wędrowna,150 rodzin w ulach1\2dadant,miody odmianowe,SPECJALNOść-MIODY LIPOWE
Ben 

Wysłany: 04.10.08, 22:48

Będąc u mojego przyjaciela Krzyśka w Niemczech zwiedziliśmy wiele pasiek .Między innymi byliśmy w pasiece 75 letniego pszczelarza,który całą pasiekę miał na kontenerach.Pięknie i solidnie wykonane przez wiele lat zdały egzamin.Poniżej kilka zdjęć.

joeleja 

Wysłany: 11.10.08, 22:59

Myślę,że moje przyczepy - lawety mają więcej zalet

Ben 

Wysłany: 12.10.08, 22:29

Witaj joeleja. Cieszę się że dołączyłeś i dzielisz się swoją wiedzą i osiągnięciami.Kontener Twojej konstrukcji wzbudza uznanie.Czy możesz opisać jakie zauważyłeś jego zalety ,a jakie wady?Jak widzę kontener zaopatrzony jest w pomosty do chodzenia .Czy chodzenie po nim nie rozdrażnia nadmiernie pszczół? Pozdrawiam

Ben 

Wysłany: 13.10.08, 09:52

Wydaje się że forum,, pasieki wędrownej,, powoli staje się form pszczelarzy wędrujących-i to dobrze.Specyfika i problemy na wędrówkach są nieco inne jak w pasiekach stacjonarnych. i to forum ma akuratną nazwę. Dobrze przemyślane i zorganizowane przy użyciu odpowiedniego sprzętu wędrówki pozwolą uniknąć wielu problemów i ułatwią pracę .
Bardzo ciekawe rozwiązanie prawdziwego kontenera pszczelarskiego ,przemyślanego i zrobionego własnoręcznie przez pszczelarza praktyka uwidacznia że można mieć specjalistyczny sprzęt za stosunkowo niewielkie pieniądze.Przyczepy o nazwie ,,lawety do przewozu uli,,moim zdaniem do tego się absolutnie nie nadają.

Ben 

Wysłany: 13.10.08, 13:14

Znalazłem bardzo ciekawy dokładniejszy opis kontenera Kolegi joeleja.
http://www.grodziskodolne...5/284/lang,pl/.
Dokładny opis i ciekawe zdjęcia.Serdecznie pozdrawiam Panie Józefie.

joeleja 

Wysłany: 13.10.08, 14:56

Jeśli ktoś z kol. pszczelarzy zacznie prowadzić gospodarkę pasieczną wędrowną na przyczepach to pewnie zniechęci się do prowadzenia tradycyjnej. To nie żarty.
Praca jest łatwiejsza a korzyści nieporównanie większe. Wyeliminowane jest całkowicie dźwiganie uli, ustawianie ich na pożytku i znów organizowanie załadunku umocowania na przyczepach i powrotu.
Ustawione na moich przyczepach ule są cały czas przygotowane do transportu. Zamknięcie pszczół i wsunięcie środkowej ramy czasowo zajmuje kilka minut. Zamykanie pszczół w ulach jak i transport ich na pożytek wykonuję przed świtem.
Przyczepa ciągnięta przez samochód osobowy /ostatni rok transportowałem Skodą Felicją 1.3 na LPG /na odległość 50 – 60km to około 1 godz. Czasem angażuję drugi samochód i w tym samym czasie przewożę 36 uli.
Spokojnie jedna osoba radzi sobie z składaniem i rozkładaniem środkowej części wysuwanej jak i wypoziomowaniem przyczepy. Część wysuwną dopracowałem aby nie dźwigać przy składaniu i rozkładaniu. Pierwsza przyczepa ma dokręcaną ramę a następna już podwójny wózek i ta rozzuwana jest automatycznie. Jedną przyczepę mam bardziej prostą na której przewożę tylko13 uli wielkopolskich z dostępem z pozycji pomostu. Także godne uwagi jest elastyczne mocowanie uli pojedynczo do przyczepy.
Przyczepy moje są resorowane w tradycyjny sposób i amortyzowane. Wiele razy przewoziłem ule pełne miodu. Nigdy nie oberwały się ramki Praca na podeście jest wygodna. Wszystko co potrzebne można rozłożyć na kolejnych daszkach. Podest szerokości około 75cm.
Myślę, że to wszystko to zalety, choćbym mógł wymieniać ich jeszcze wiele.
Niedoskonałością jest tylko ciasne ustawienie uli.

joeleja 

Wysłany: 13.10.08, 21:27

kolejne zdjęcie

joeleja 

Wysłany: 13.10.08, 21:43

Przyczepy wożą wszystko - aby tylko były mocne rodziny

Ben 

Wysłany: 13.10.08, 21:56

Witaj joeleja.Ineresuje mnie jak rozwiązałeś wyciąganie środkowej platformy.Bardzo podoba mi się Twoje podejście do sprawy.Ja chcę zrobić kontener wolno stojący ,a na czas transportu opuszczę go na dwukółkę.Kilka kontenerów jedna przyczepa.Czy brałes pod uwagę takie rozwiązanie ,a jeśli tak to dlaczego wybrałeś inne rozwiązanie.?Pozdrawiam.

joeleja 

Wysłany: 14.10.08, 12:40

Z rozwiązaniem problemu wysuwania tylnej ramy miałem nie lada problem W każdej następnej próbowałem zmniejszyć ciężar udźwigu podczas rozkładania aż w sumie wyeliminowałem całkowicie dźwiganie. Zastąpiłem to wprowadzając tzw. drugi wózek.
Są to kolejne prowadnice, które muszą zostać wysunięte i podparte regulowanymi podporami przed wysunięciem ramy. Rolki obrotowe których jest do wysuwania /prowadzenia/ ramy 16 czy 18 zastąpiłem łożyskami 2xZ.Na allegro płaciłem po 1.5zł.

Transport uli można robić różnymi sposobami. Mój znajomy podpatrzył u mnie rozwiązania i dorobił sobie samą platformę z wysuwanym środkiem na swojej przyczepce samochodowej o długości 2.5m.Wsparł platformę na trzech burtach.
Też przewozi 18 uli wielkopolskich bo platformę zrobił 3m a podłoga przyczepy jest jako podest. Dorobił tylko wąski podest do części wysuwanej.
Myślałem oddzielnej platformie, którą zabiera się przyczepką. Jest to do zrobienia ale inaczej trzeba by rozwiązać wiele spraw a szczególnie podparcie .Koła są takim stabilizatorem. Kilka razy stwierdziłem, że przyczepka na grząskiej łące po ulewnym deszczu nie utrzymuje poziomu.

Odpowiedz do tematu