Witam jakiś czs temu kupiłem kilka uli wielkopolskich , w ulach tych są dwa wejścia to znaczy w gurnym korpusie jest dodatkowe wejście 8 cm szerokie , reszta tradycyjna -dennica korpus krata odgrodowa . Obecnie jestem na etapie produkcji nowych uli i mam dylemat - robić wlot w górnym korpusie czy nie . Bardzo prosze o fachowe opinie !
witam to - 8 to może być ale 2 to moim zdaniem za dużo chyba że stosujesz wkładkę ja miałem jeden ulik 10x2 i przerobiłem na 10x1 bo pewnej jesieni miałem myszkę mimo że jeszcze nie było mrozów
Wysłany: 02.11.08, 12:58
Re: Ule Wielkopolskie
Mietek napisał/a:
Witam jakiś czs temu kupiłem kilka uli wielkopolskich , w ulach tych są dwa wejścia to znaczy w gurnym korpusie jest dodatkowe wejście 8 cm szerokie , reszta tradycyjna -dennica korpus krata odgrodowa . Obecnie jestem na etapie produkcji nowych uli i mam dylemat - robić wlot w górnym korpusie czy nie . Bardzo prosze o fachowe opinie !
początkujący pszczelarz
Witam
Dwa lata temu zimujac na toczku w kilku rodzinach zimujacych na dwuch nadstawkach Lankstrotha, dzienciol wykul w gurnym korpusie w miejscu wyfrezowanej muszli uchwytu otwur o srednicy 4-5cm, puzniej zaniechal dalszych atakuw, dziury te zatkalem kawalkiem styropianu i na wiosne mialem zamiar usunac podziurawione gurne korpusy, zanim to zdarzylem zrobic przczoly wygryzly styropian i na wiosne korzystaly jedynie z gurnego otworu, wylotek dolny byl bardzo slabo albo wcale przez pszczoly urzywany, postanowilem pozostawic te gurne wylotki wykute przez dzienciola i obserwowalem rodziny przez caly sezon, co sie okazalo ze nawet przy durzej sile rodziny pszczoly wcale nie korzystaly z dolnego wylotka w adennicy, czasami zauwarzalem pojedyncze pszczoly jak wlatywaly do ula dolem ale bardzo malo.
Ramki w tym korpusie wisaily boczna listwa do wylotka czyli zabudowa zimna i po kilku miesiecznych obserwacjach stwierdzilem ze pszczoly nadal korzystaja z gurnego, dlao mi to do myslenia otwarlem ul i zaczole robic zdjecia wchodzacych pszczul z obnurzem pylkowym, po kolejnych obserwacjach stwierdzilem ze pszczoly to modre owady i zawsze wybieraja najkrutsza droge do ula i gniazda. Dalo mi to do myslenia i w koncu skonstruowalem dennice gdzie pszczoly maja morzliwosc po wyladowania na wylotku wchodzic doslownie miedzy uliczki ramkowe, co skrucilo im droge do celowa i nawet urzywajac puzniej otworu w gurnym magazynie pszczoly jusz w mniejszym stopniu urzywaly wylotka gurnego, zaznaczam ze chodzi o wylotek gluwnie w czesci gniazdowej a nie w nadstawce.
Bo jak kolega Ben pisze dodatkowe wylotki w nastepnych magazynach sa bardzo porzyteczne i ulatwiaja obsluge pasieki.
Dennica mojej konstrukcji sprawdzila sie w praktyce, a dodatkowy gurny wylot w korpusach gniazdowych wyeliminowalem ze wzgledu na przeciagi z zaciekanie wody deszczowej przy silnych deszczach. Czasami przyroda rozwiazuje sama problemy czeba ja umiec obserwowac i wyciagac wnioaski w ten sposub jestem zmuszony napisac "Dzienciol moim nauczycielem"
Gurne wylotki maj jedynie pozytywne walory w sezonie i ponad krata odgrodowa, na rodzine gospodarcza rzucamy krate odgrodowa i na gure stawiamy odklad z mloda matka, w ten sposub morzemy prowadzic gospodarke dwumateczna, albo po stwierdzeniu ze jedna z nich jest slabsza usuwa sie gorsza i rodziny przed zimowla laczy sie razem. Czasami sie zdarzy sie ze pszczelarz prowadzi gospodarke bez krat odgrodowych i w pewnym momencie oddziela gniazdo o miodni a tam jusz na gurze matka zaczerwila plastry czerwiem trutowym i w tym momencie gurny wylotek jest bardzo porzebny, wygryzajace sie trutnie moga dokonac oblotu i opuscic magazyny miodowe, podczas braku gurnego wylotka rutnie zapychaja krate odgrodowa, wciskaja sie miedzy prety i gina.
Moim zdaniem wylotek gurny jest dobry tylko w sezonie a zima powinno go sie zamykac.
Pozdrowienia Dadant1967
_________________ Pszczelarstwem zajmuje sie od 28 lat
buduje ule i eksperymentuje z pszczolami.
Mam prośbę, jeżeli ktoś z Was posiada styropianowy pół korpus ula wielkopolskiego to proszę by opublikował w tym temacie jego wymiary (zewnętrzne i wewnętrzne). Z góry wielkie dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum