Kolego pszczoly napewno wyleca z ula i zaatakója, ale coś ci doradzę.
Usuń wszytkie przeszkody wokklo uli któr bedziesz okaszać żeby sprawnie i szybko przejechać wokolo nich. Zalóż kapelusz i rekaice, sprawnie przejedz kolo uli , pamiętaj żeby wylot twrwy nie sypal na ule , czyli kosil będziesz w jednym kierunku .
Najlepiej wybrać sloneczny dzień żeby były zajęte zbieraniem w polu i kolo poludnia.
Jeżeli masz kosiarke z koszem to mniejszy problem.
troszkę gozej sprawa się ma co do wykaszarek bo zdenerujesz je nie tylko halasem maszyny ale też mahaniem nią wokoło uli.
Ja koszę bez kosza podnoszękosiarke troszkę wyżej żeby lepiej szła i szybko przejeżdżam wzdluż przed pózniej za ulami i raz za razem oddalam sie od uli.
potem przejeżdzam w poprzek i po klopocie.
wykaszam dwa razy do roku i to starczy.
POWODZENIA...
to ma się od pszczół a nie od typu kosiarki; mój sąsiad spalinówką obkasza obok uli i pod nimi bez kapelusza i bez ubrań,
ja przy moich kiedyś kosiłem zyłkową, ale ostatnio używam zwykłej kosy i żyję mimo że czasami zaczepię kosą albo stukne kosiskiem.
Ja od początku kiedy mam pszczoły (8 lat) używam kosiarki spalinowej, koszę co 2- 3 tygodnie. Pszczoły zachowują się różnie, zależy od pogody, pożytku. Nigdy nie miałem takiej sytuacji, że atakowały masowo.
Też miałem podkaszarkę na żyłkę, ale to jest do podcinania drzewek, a nie do chodzenia po całej kilkuhektarowej działce i koszenia wysokiej trawy. Taka podcinarka szybko się psuje, zwłaszcza w gęstej wysokiej trawie. Między ulami koszę kosą ręczną po zachodzie słońca, kiedy pszczoły już zlatują się do ula. Nie ma wtedy problemów. W południe nie radzę chodzić, wtedy atakują niełosiernie, drażni jest ciągłe wymachiwanie kosą.
Miła niespodzianka o tej krótszej formy. Czy możesz nam powiedzieć, co to jest, mówisz / pisanie o? Posiada wszelkie info. o krótszej formie zostały wysłane przed (i po prostu nie zauważył)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum