Witam. Jestem nowy na forum ale mi się tu podoba. Z pszczelarstwem nie mam nic wspólnego. Ostatnio, gdy oglądałem program ,, Maja w ogrodzie" była mowa o ekologicznych sadach. Mówili, że robią ule tak: tną trzcine i w środku tej trzciny pszczoły budują sobie gniazdo. Czy tak, rzeczewiście można ? I niech nikt nie weżmie tego, że chcę mieć sad ekologiczny i wlasnej pasieki. Poprostu, chcę mieć pare pszczół, no może przesadziłem. Czy są dzikie pszczoły które zasiedlą się w tych ulach i czy mogą przylecieć od somsiada ?? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuję. Pozdrawiam Miki.
Tak robia pszczoly samotnice np. murarka ogrodowa. Mozna cos takiego zrobic, tzn. wziac lodygi trzciny i poprzycinac na dlugosc ok 20-30cm, powiazac w peki, oslonic od wiatru i deszczu i powiesic w ogrodzie lub zamontowac gdzies pod dachem. Jesli sa w okolicy powinny same znalezc i zagniezdzic sie. Mozna tez nawiercic blok drewna wiertlami srednicy od 6 do 8 mm i podobnie powiesic w ogrodzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum