Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak wypłoszyć pszczoły z komina wentylacyjnego domu?
Autor Wiadomość
jknick

Wysłany: 07.06.08, 16:44
Jak wypłoszyć pszczoły z komina wentylacyjnego domu?

Witam,
W moim domu, w kominie wentylacyjnym zagniezdzily sie pszczoly. Wlazą przez kratki wentylacyjne do domu, codziennie po kilka trzeba wynosic. Zatykanie kratek nic nie daje, bo i tak sobie znajduja jakies przejscie. Co mam zrobic zeby je z tamtąd wypłoszyć? Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
Z góry Dzięki!
Pozdrawiam!

entrion 

Wysłany: 25.06.08, 01:06

jeśli gniazdo jest blisko i można doięgnąć to pszcelarz może pomóc ewentualnie można je płoszyć za pomocą chemii ale to także musi zrobić pszczelarz bo jak wylezą trzeba matkę złapać do klatki i tak sie rodzine wyprowadzi ale smród z czerwiu może być potem problemem i nie ma 100% że te co zostanąsobie matki nie wychodują najlepiej to zrobić już na jesień jak już nie ma czerwiu powiedz gdzi to jest to może pomogę pisz na enitrion@op.pl pozdrawiam żadko tu zaglądam

coconut

Wysłany: 22.07.08, 04:23
Jak je stad usunac ...?

entrion napisał/a:
jeśli gniazdo jest blisko i można doięgnąć to pszcelarz może pomóc ewentualnie można je płoszyć za pomocą chemii ale to także musi zrobić pszczelarz bo jak wylezą trzeba matkę złapać do klatki i tak sie rodzine wyprowadzi ale smród z czerwiu może być potem problemem i nie ma 100% że te co zostanąsobie matki nie wychodują najlepiej to zrobić już na jesień jak już nie ma czerwiu powiedz gdzi to jest to może pomogę pisz na enitrion@op.pl pozdrawiam żadko tu zaglądam

Do domu napewno Ci nie wejda, niepotrzebne zmartwienie, ale napewno nie jest to dla nich miejsce.
Popatrz sobie, co czasami trzeba zrobic, zeby "usunac" sktecznie pszczoly:

jino2 

Wysłany: 01.08.08, 19:16

alutek1995 napisał/a:
... pszczoła zaatakowała mnie lecz ja ja straciłem rękom z głowy -....- jedna jeszcze była żywa i go ugryzła w nogę .............

1 to pszczoła się zdenerwowała, gdy wpadła w Twoje włosy, a jak umknęła przed machającymi rękoma i paniką - to już była w nastroju bojowym.
2 pszczoły żądlą a nie gryzą zębami - to trzeba zapamiętać!
3 żądło należy usuwać jak najszybciej, przesuwająć ostrzem noża po skórze.
nie polecam wyjmać go paluchami, bądź pensetą chwytem za torebkę z jadem bo to absurd.
4 myślę że jakiś okoliczny pszczelarz fachowo wybrałby je i bezboleśnie.

Odpowiedz do tematu