Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Wosk pszczeli jako wartosciowy produkt pszczeli.
Autor Wiadomość
Kacper4500 

Wysłany: 01.02.09, 16:27

Czy może mi ktoś opisać budowę Topiarki parowej?? Będę bardzo wdzięczny.

Dadant1967 

Wysłany: 01.02.09, 18:11
Budowa topiarki

Kacper4500 napisał/a:
Czy może mi ktoś opisać budowę Topiarki parowej?? Będę bardzo wdzięczny.

Witam

To bardzo proste urzadzenie wykonane jest z balchy nierdzewnej, korpus gluwny to pojemnik z pokrywka, do srodka wlorzona jest na dno taca z wysokim randem troszke troszke mniejsza nisz caly pojemnik, taca ta stoi na czterech nuzkach i z przodu ma otwur splywowy wosku polaczony na zewnatrz z gluwnym pojemnikiem, na tace stawia sie koszyk ktury znowusz stoi na 4 nuzkach w 2cm odleglosci o dolnej tacy, topiacy sie wosk splywa z koszyka na tace i wyplawa do podstawionego naczynia plastikowego.
zapomnmialem dodac ze na dno zbiornika pod tace wlewa sie wiadro wody podgrzewajac palnikiem gazowym uzyskujemy komore parowa i ladnie wytopiony wosk pszczeli.
Mozna wkladac cale ramki z suszem jak i odpady wosku i kawalki jusz uzyskane w topiarce slonecznej.
W ciagu godziny przetopilem bardzo durza ilosc suszu i odsklepin po miodobraniu z czego uzyskalem 85 kg czystego wosku pszczelego.
Zrobie kilka zdjec wewnatrz topiarki to bedzie latwiej zrozumiec jej dzialanie
Pozdrowienia Krzysztof K

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
ulik2004 

Wysłany: 02.02.09, 21:55

A masz może jakiś schemat tej topiarki parowej?? Czy jest ona uznana i ogólnie sprzedawana czy jedynie u znajomego blacharza można ją dostać??:)

Dadant1967 

Wysłany: 08.02.09, 12:10
Topiarka parowa firmy Lega Wlochy

ulik2004 napisał/a:
A masz może jakiś schemat tej topiarki parowej?? Czy jest ona uznana i ogólnie sprzedawana czy jedynie u znajomego blacharza można ją dostać??:)

Witam

Topiarke taka mozna kupic np: u Lysonia czy u innej firmy zaopatrujacej pszczelarzy w sprzet,
widzialem taka w ogloszeniu firmy lyson w Pszczelarstwie kosztowala 1499zl + taboret gazowy
299zl, troche drogawo jak na takie proste urzadzenie.
Ja kupilem swoja przed 12 laty od Wloskiej firmy Lega za 250DM a na euro kosztuje u niemcuw okolo 600euro tesz drogo, ale takie sa realia.
Zamieszczam kilka zdjec aby pokazac wnetrze topiarki i jej prosta konstrukcje zeby zrozumiec dzialanie.
Pozdrawiam Dadant1967

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
ulik2004 

Wysłany: 09.02.09, 22:23

Witam:) Dużo mi to rozjaśniło :] Tylko zastanawia mnie jeszcze kwesta czy otrzymany wosk jest na tyle czysty, ze nadaje się do sprzedaży? Bo sito to oczyszcza tylko z grubszych zanieczyszczeń, a drobinki np. pyłku zostają.. Czy wosk poddawany jest jeszcze ponownemu przetopieniu??

Odpowiedz do tematu