Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Sosna wejmutka
Autor Wiadomość
Sojusz

Wysłany: 25.05.09, 17:57
Sosna wejmutka

Witam. Jestem nowy na forum. Poszukuję, materiału na zrobienie uli, dokładnie potrzebuję sosny wejmutki. Mam pytanie do was. Gdzie można ją zakupić. Jakby ktoś wiedział to bardzo proszę, o podanie adresów, nr. tel bądź adresów tartaków. Z góry dziękuję i jeszcze raz proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Dadant1967 

Wysłany: 26.05.09, 19:12
Re: Sosna wejmutka

Sojusz napisał/a:
Witam. Jestem nowy na forum. Poszukuję, materiału na zrobienie uli, dokładnie potrzebuję sosny wejmutki. Mam pytanie do was. Gdzie można ją zakupić. Jakby ktoś wiedział to bardzo proszę, o podanie adresów, nr. tel bądź adresów tartaków. Z góry dziękuję i jeszcze raz proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Witam

Bedzie bardzo trudno w Polsce dostac sosne wejmucka, chyba gdzies w Tatrach albo w poludniowej czesci Polski rosna gdzies pojedyncze drzewa, zwartych drzewostanuw tej sosny nie ma w polsce, ule buduje sie gluwnie ze swierka, niezbyt to dobry material na ule lubi pekac i latwo sie wichruje, wieksza czesc producentuw i pszczelarzy buduja ule ze zwyklej sosny, a ta zwykla ma durzo zywicy i ule sa cierzkie.
Na terenie Niemiec dostaniesz sosne wewjmutke za okolo 300euro za kubik jak zakupusz zaluwke czyli 25mm grubosci to z metra kubicznego masz 40m kwadratowych desek.
Ja osobiscie kupuje 30mm deeski i chebluje je na 25mm.
Z 25 jak deski sa proste to mozna po oszczednym cheblowaniu dwuch stron uzyskac na gotowo 22mm deski.
Pozdrawiam i zycze udanych uli
Dadant1967

Moja pasieka: Pasieka 25 rodzin Niemcy Poludniowe
Sojusz

Wysłany: 27.05.09, 18:24

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz do tematu