Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Przenoszenie uli na wiosnę
Autor Wiadomość
irek

Wysłany: 25.02.10, 19:54
Przenoszenie uli na wiosnę

Witam.Chciałbym przenieś moje pszczoły z dotychczasowego miejsca na inne, oddalone o około 8 metrów od teraźniejszego.Jak mam to zrobić,gdyż pszczoły sa już po oblocie?
Pozdrawiam Irek

ryszard13 

Wysłany: 25.02.10, 20:05
Re: Przenoszenie uli na wiosnę

irek napisał/a:
Witam.Chciałbym przenieś moje pszczoły z dotychczasowego miejsca na inne, oddalone o około 8 metrów od teraźniejszego.Jak mam to zrobić,gdyż pszczoły sa już po oblocie?
Pozdraw
iam Irek
Witam. Możesz je przenosić ok jednego metra do przodu i pół metra w bok na dobę. Pozdrawiam Oczywiście dotyczy to dni lotnych, w dni bez lotów nie ruszaj uli.
Ostatnio zmieniony przez ryszard13 26.02.10, 06:53, w całości zmieniany 1 raz  

irek

Wysłany: 25.02.10, 20:32

Dziekuje za pomoc.Jednak nie dodałem ,że mam na przeszkodzie krzaki i drzewa więc bedzie to nie lada wyzawnie :wink:

jino2 

Wysłany: 01.03.10, 19:35

to zmienia postać rzeczy.
ja poczekałbym aż będzie gwarantowane ciepło dzień po dniu +12 C, najpierw przestawiłbym odrazu na miejsce docelowe wszystkie bez jednego najsłabszego, a tego dopiero po tygodniu. Wykonałbym to przed wieczorem.
Warto potem mimo wszystko jakiś pusty ul w tym miejscu nastawić na ewentualne roje.

irek

Wysłany: 17.03.10, 20:53

Witam
Zastanawiam się czy jak zasiatkuję wylotki i przeniosę ule w inne miejsce, a następnie po trzech dniach je odsiatkuję, to pszczółki pomyślą, że są w nowym miejscu i zrobią oblot.Oczywiście mam zamiar zrobić to jak będzie już ciepło.
Pozdrawiam Irek

coconut

Wysłany: 18.03.10, 02:37

irek napisał/a:
Witam
Zastanawiam się czy jak zasiatkuję wylotki i przeniosę ule w inne miejsce, a następnie po trzech dniach je odsiatkuję, to pszczółki pomyślą, że są w nowym miejscu i zrobią oblot.Oczywiście mam zamiar zrobić to jak będzie już ciepło.
Pozdrawiam Irek

Zwroc uwage jak dawno juz postawiles to pytanie, a odpowiedzi sensownej nie masz i co masz teraz robic?
Gdybys wcale nikogo nie pytal, a przeniosl odrazu, to mialbys temat zalatwiony i zamkniety.
Jak wiem, to jeszcze jest 'dostatecznie' zimno, u Ciebie pewnie tez, a o to teraz glownie chodzi, aby te operacje wykonac z pelnym powodzeniem.
Rob to natychmiast, ale ostroznie pod wieczor i idz spokojnie spac. To tyle na ten temat.
Robilem to niejeden raz i nigdy nie bylo klopotow. Kazdemu przeciez sie zdarza, ze przyglada sie swojej pasiece, a zwlaszcza jak stoi gdzies w ogrodzie kolo domu i chcialby cos w ostatniej chwili 'przemeblowac'. Czekaniem na cieplo tylko pogorszysz sobie cala sytuacje.
Powodzenia, napisz tylko jak wyszlo.

Odpowiedz do tematu