prowadze pasieke na ulach warszawskich poszerzanych, jednak w tym roku wzbogacilam sie o dwa dadanty, korpusy i dennice sa drewniane, a daszki styropianowe,
nie mam pojecia jak zimowac rodzine,
ile korpusow potrzebuja, czy zostawic i ocieplic samo gniazdo, skoro korpus nad nim jest pusty?
przecież to ten sam rozmiar ramek. myślę że na 8 ramkach solidnie zasiedlonych to będzie super i wsam raz. wczesną wiosną trzeba być czujnym aby nie spadły z głodu mimo że zostanie 1/3 zapasu na tylnych częściach ramek.
życzę sukcesów!
Nie wiem jak inni ale ja dokarmiam przeważnie po ostatnim miodobraniu(ok. 20 sierpnia) i kończę góra 10 września. Teraz będę podkarmiał wcześniej bowiem już nie ma większego pożytku, więc czemu ma się im nudzić
Mam 4 ule warszawskie poszerzone i też teraz kończę podkarmianie zresztą cały czas pada taki ten rok myśle że do końca tygodnia skończe 15 kg mi zostało do podkarmienia
ten rok jest wyjątkowo niekorzystny, pszczoły znoszą tak mikre obnórza pyłkowe, że trudno je dostrzec.
przypominam, że zakończeniem dokarmiania jest uzyskanie stosownego zapasu/ do ilości obsiadanych ramek (należy przejrzeć i policzyć ile odłożyły do ramek)
trzymajta się!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum