Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
witam!!!
Autor Wiadomość
niedobry

Wysłany: 16.09.08, 16:45
witam!!!

...witam wszystkich serdecznie...mieszkam w pomorskiem...posiadam sad i winnicę....zachorowałem na pszczoły:)chciałbym założyć mał pasiekę z jednego lub dwóch uli...nie tylko dla miodku ale również dla korzyści z zapylania moich roślin...poratuje mnie kazda cenna informaca na temat hodowli dla poczatkującego...miejsca nabycia pszczół a także jaki sprzęt i ul najlepiej wybrać dla nowych mieszkańców ogrodu....aha i jaka z ras pszczół jest najmniej agresywna i sprzyjająca człowiekowi...tzn... moje zaintereowanie pszczołami zaczęło się od poczciwych spokojnych trzmieli ale...one nie posiadają oczywistych walorów użytkowych...kto odpisze hm? kto znajdzie chwilkę by poratować mnie swoim doświadczeniem? z góry dziękuję

michalek1986 

Wysłany: 18.09.08, 17:31

Witam ja proponuje warszawskie zwykłe najlepiej zimują, mozna mieć mniej doświadczenia i zawsze jakiś miód bedzie. Na ulach wielkopolskich już wiedza jest potrzebna. Najlepiej jest kupić od kogoś ze 4 ule na początek wystarczy, nie radze kupywac jednego bo w razie niepowodzenia traci sie cała pasieke A z matkami nie ma problemu nie bede mówił jaką polecac bo nie znam terenu pana. prosze podac co tam sie znajduje pozdrawiam

Moja pasieka: 50 uli 30 wielkopolskich i 20 warszawskich posz.
niedobry

Wysłany: 20.09.08, 09:22

dzieki serdeczne za odzew...właśnie skupię się nad warszawskim....teren nizinny pagórkowaty....do tego las iglasty i mieszany akacje wrzosowisko zielnik itd....myślę coraz intensywniej o buckfascie miodny i łagodny wyjatkowo podobno???

niedobry

Wysłany: 20.09.08, 09:26

dzieki serdeczne za odzew...właśnie skupię się nad warszawskim....teren nizinny pagórkowaty....do tego las iglasty i mieszany akacje wrzosowisko duży zielnik itd....myślę coraz intensywniej o buckfascie miodny i łagodny wyjatkowo podobno??? no właśnie a do tego dużo borówek i malin w sadzie...oraz dwie morwy hehe....coś może z tego być hm? poza tym do mnie prowadzi 8 km. aleja lipowa...

jino2 

Wysłany: 23.09.08, 10:25

Szanowny Kolego najpierw polecam zakupić literturę pszczelarską, zapisać się na kurs na pszczelarza kwalifikowanego, a następnie sprowadzić sobie pszczoły.
dla backfastów jest wskazany większy ul i ciągły obfity pożytek.

Odpowiedz do tematu