Wysłany: 08.03.09, 15:25
Maty Slomiane do budowy uli.
Witam wszystkich pszczelarzy zalogowanych na tym forum
Mam taki dalemat szukam producenta mat slomianych zwyklych bez jakichkolwiek ram drewnianych, zwykle maty wiazane drutem albo sznurkiem sizalowym, te wiazane drutem sa lepsze wytrzymuja dlurzej, na poczatek potrzebowalbym 40 jednakowych mat o wymiarach
43,5cm dlugosci 25cm wysokosci i 5cm grubosci,
Czy zana ktos z koleguw jakiegos producenta mat slomianych, za kazda informacje bede wdzieczny!!!!....
Pozdrawiam Dadant1967 Krzysztof Kasperek
_________________ Pszczelarstwem zajmuje sie od 28 lat
buduje ule i eksperymentuje z pszczolami.
kiedyś, kiedyś Pan Janek z Rembertowa posiadał taki przyrząd do robienia tych mat, ale gdy jakiś czas temu chciałem ponownie ich sobie dorobić, to już nowy lokator zajmował znany mi adres.
sam przyrząd nie jest zbyt skąplikowany, tylko trzeba się zebrać i go zrobić. a o żytnią słomę to trzeba zadbać we własnym zakresie najlepiej tzw. kosą.
Czy przypadkiem nie chcialbys zamienic slomy na trzcine?.Ja trzcine stosuje od dawna.Jest trwalsza od slomy i bardzo latwo ja pozyskac. Stosuje 6 cm. warstwe trzciny. Pozyskanie slomy jest bardzo problematyczne.Pozdrawiam.
Do ydyp :
myslalem nad zrobieniem ula wewnatrz ktorego bylaby trzcina czy wystarczy tylko ona jako ocieplenie czy trzeba byloby dodac jeszcze styropian
pozdrawiam Marcin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum